Boerenbond roept op: “Honden uitlaten op een weide is levensgevaarlijk voor kalfjes”

Boerenbond roept op: "Honden uitlaten op een weide is levensgevaarlijk voor kalfjes"

Het is een idyllisch zicht: je hond die zich vrolijk moe rent tussen de koetjes en kalfjes op de wijdse weide. Maar helaas is dit niet zonder gevaar. Niet zozeer voor de honden maar wél voor ongeboren kalfjes. 

Levensgevaarlijke parasiet

“Hou jij voor mij je hond aan de lijn? Dat vinden mijn koeien fijn.” Dat is de slogan waarmee de Vlaamse boeren hondenbaasjes proberen te overtuigen hun huisdier niet los te laten in de wei. In hun uitwerpselen zit namelijk vaak neospora. Dat is een onschuldige parasiet voor de hond, maar voor ongeboren kalfjes is het levensgevaarlijk.

 

Onschadelijk voor honden, dodelijk voor kalfjes: daarom mag je je hond niet laten loslopen bij wei
Waarschuwingsbordjes voor wandelaars

Alle weides

Ook voor geiten en schapen kan de parasiet gevaarlijk zijn. Omdat de hond er zelf geen last van heeft en het baasje dus niet kan weten of zijn huisdier besmet is, is het beter je viervoeter altijd aan de lijn te houden langs weides. Dat geldt overigens ook voor de wei waar geen koeien in staan. Want van dat gras wordt vaak voeder gemaakt voor koeien.

Bron: Het Nieuwblad. Beeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

2.7.0.0

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)