De zomer van 1976: herinner jij je dit nog?

De zomer van 1976: herinner jij je dit nog?
Summer Weather Beach Scenes, Teesside, August 1976. (Photo by Teesside Archive/Mirrorpix/Getty Images)

Hittegolven, dat is niet enkel iets van de laatste jaren. Ook in 1976 was het tijdens de zomermaanden bakken en braden. Het hele land kreunde onder helse temperaturen. Wij zochten de leukste weetjes van die snikhete zomer op én vroegen lezeressen naar hun (letterlijk) warmste herinneringen.

Warm, zeg!

Sinds de eerste metingen van het KMI in 1954 mocht ons landje al heel wat hittegolven tellen: 23 om precies te zijn. En die van 1976 spant daar tot nu toe de kroon: maar liefst 17 dagen lang kreunden we onder helse temperaturen. De warmste dag klokte af op een broeierige 35,4 graden.

Even ter vergelijking: onze meest recente hittegolf, van 23 juni tot 30 juni 2019, telde 8 dagen. De warmste dag gaf hier 32,6 graden aan op de thermometer.

Warme weetjes uit 1976:

 • De warmte is zo hardnekkig dat televisieweerman Armand Pien zelfs zijn legendarische moppen met bizar gevormde groenten erbij vergeet.
 • De regering treft maatregelen tegen de grote droogte: zo mag het bad niet meer vol water en wordt er aangeraden om het gebruikte water nadien nog voor andere doeleinden te gebruiken. Meer nog: je plonsbadje vullen, je gazon sproeien of je auto wassen kan je al snel een flinke duit kosten, van 4000 tot 1 miljoen Belgische frank (100 tot 25.000 euro). Buren beginnen elkaar zelfs te verklikken.
 • Brandweerkorpsen rukken uit om de vele bosbranden te blussen.
 • Tomatenboeren vragen plots woekerprijzen voor hun ‘koele groenten’.
 • Brouwerijen lanceren een oproep om leeggoed zo snel mogelijk terug te brengen: er wordt 30 procent meer bier gedronken en in de bottelarij dreigt een tekort aan flesjes.
 • Chocoladefabrieken sluiten tijdelijk hun deuren, omdat chocoladerepen en pralines al smelten nog voor ze ingepakt kunnen worden.

Ook de Libelle-lezeressen herinneren zich de zomer van 1976:

 • Nancy: “Ik was 12 jaar oud in 1976 en fietste elke dag met mijn zus en mama, die trouwens niet kon zwemmen, naar het zwembad. Zalige tijd!
 • Myriam: “Tijdens die warme zomer leerde ik mijn man kennen. Wat hebben we toen veel gewandeld, dat kon not tot in oktober zonder jas of pull. Ondertussen zijn we 42 jaar gelukkig getrouwd en beiden gepensioneerd.”
 • Marie-Anne: “Ik werkte toen als secretaresse in een ingenieursbedrijf. Vlakbij was er een huldiging. Een heel bataljon soldaten stond al van ‘s morgens vroeg op het plein ‘in de houding’. We stonden aan het raam te kijken hoe de ene na de andere soldaat door zijn knieën ging van de brandende zon en de hitte. En ze moésten blijven staan. Die beelden zal ik nooit vergeten. Arme jongens!”
 • Sabine: “Ik ben geboren in juni ’76. En mijn moeke kan er blijven over doorgaan, vooral als een hittegolf aangekondigd wordt. ‘Kan nooit zo erg zijn als in ’76’, zegt ze dan.”
 • Wies: “We begonnen toen om 3u ‘s nachts te werken in plaats van om 7u30.”
 • Myriam: “Ik herinner me vooral dat het al puffen was van in april, maar toen ik in juli verlof had, was de hittegolf voorbij en hebben we een prachtweek gehad aan zee.”
 • Carine: “10 jaar was ik toen, en het was een hele hete, die zomer van 1976! Gespeeld en geravot buiten. Zonnecrème, dat kenden we niet. Zo rood als een tomaat verbrand. Aftersun, nooit van gehoord. Het was afzien tot het vervelmoment. Heerlijke tijd wel, met de fiets naar het zwembad, eens thuis nog wat buitenspelletjes, totdat de avond viel en onze moeders riepen dat we naar binnen moesten komen. Thuis met onze voeten in de wasbak en onze moeders die het vuil van onze rode vellekes schrobden. Auw, auw!”

Bron: wikipedia, EOS wetenschap, demorgen.be

Meer lezen:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)