Deze vrouwen waren het brein achter de maanlanding

Deze vrouwen waren het brein achter de maanlanding

Het is bijna vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong geschiedenis schreef met zijn eerste stappen op de maan en zo Amerika’s favoriete held werd. Maar zoals de leuze luidt: achter elke sterke man staan nog sterkere vrouwen en in dit verhaal is dat niet anders…

In de jaren zestig achtte je het bijna niet mogelijk, maar het waren Katherine Johnson, Dorothy Vaughan en Mary Jackson, drie Afro-Amerikaanse vrouwen, die als wiskundigen bij NASA, Armstrong tot op de maan leidden. Het waren zij die de route berekenden en uitstippelden. Bovendien was het ook werkende moeder Margareth Johnson die de software schreef voor de raket Apollo 11.

Als gekleurde vrouwen, moeders en echtgenotes waren ze absoluut de vreemde eend in de bijt in het NASA mannenbastion. Maar onder andere Johnson leidde 11 jaar succesvol een team die aan de basis stond van computerprogrammering én ’s werelds allereerste laptop. Dit nog ver voor de tijd van Microsoft en Apple.

Verborgen vrouwen

Uiteraard was er in die tijd geen ruimte voor erkenning (onthoud: jaren zestig). Meer nog, in de beginjaren mochten de Afro-Afrikaanse vrouwen niet in de buurt van blanke mannen werken en eten. Bovendien werd werken aan en met computers gezien als ‘typisch vrouwenwerk’.

Na de succesvolle maanlanding werd dan ook geen aandacht besteed aan de prestaties van deze vrouwen, ze werden compleet naar de achtergrond geschoven. Met de verfilming van het boek ‘Hidden Figures’ probeert regisseur Theodore Melfi nu voor eens en voor altijd de wereld te laten zien dat zonder vrouwen de maanlanding van Neil Armstrong nooit had plaatsgevonden!

Trailer Hidden Figures:

Hidden Figures, nu in de bioscoopzalen.

Ontdek hier waarom Vrouwendag nog steeds van groot belang is! http://vrouwendag.sanoma.be/

Vond je dit interessant? Lees dan zeker verder:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)