Tot ziens, lentezon: dit weekend daalt het kwik opnieuw tot het vriespunt

Tot ziens, lentezon: dit weekend daalt het kwik opnieuw tot het vriespunt

Na de zachte temperaturen van dit weekend dachten we dat de winterjas – eindelijk – weer de kast in mocht. Tevergeefs, want het KMI voorspelt tegen het einde van de week winters weer. 

2 à 3 graden in Vlaanderen

Houd die muts, sjaal en winterjas maar bij de hand, want er komen nog grillige dagen deze week. Naast temperaturen van 2 à 3 graden in Vlaanderen, zal ook de nachtvorst genadeloos over het hele land terugkeren.

Steeds kouder en kouder

Hoe we – op enkele dagen tijd – van 15 °C overspringen naar temperaturen die met het kwik flirten? Pascal Mormal van het KMI legt uit: “Dat komt omdat het koudefront boven Noord-Europa nog steeds aanwezig is. Dit weekend kon dat even plaatsmaken voor zachtere temperaturen, maar de storing bevindt zich er nog steeds. Een verschuiving richting ons land kan dan opnieuw voor winterse temperaturen zorgen”

De minimumtemperaturen voor de komende veertien dagen. (© FOTO: KMI)

(Koude) records breken

Meer nog: dit weekend worden mogelijk records verbroken. “Op 20 maart hebben we in 1955 bijvoorbeeld -3,9 graden gemeten. Met de huidige weerprognoses zitten we ook rond gelijkaardige cijfers de komende dagen. Als we op 21 maart onder de -3,6 graden duiken, vestigen we een nieuw record”, aldus Mormal.

Toegegeven, het is nog wat vroeg om deze winterprik met alle zekerheid te voorspellen, maar het lijkt wel die richting op te gaan. Toch maar even goed het weerbericht bekijken vooraleer je de deur uitstapt, dus!

Bron: Het Nieuwsblad. Beeld: GettyImages

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)