Opgelet: Dit virus gaat rond op Facebook Messenger

Opgelet: Dit virus gaat rond op Facebook Messenger

Onze collega’s van Libelle Nederland waarschuwden ons voor een nieuw virus dat onder een wel heel aanlokkelijke link de ronde gaat:

Een Nederlandse digitale consulente kreeg onlangs op Facebook Messenger een link van een bekende van een video op Youtube. Ze kreeg vaker linkjes van deze persoon en opende het dus ook. Als digiconsulente ben je natuurlijk alert, maar zelfs Jacqueline Oude Hesselink trapte er in dit geval in. Toen ze de link opende moest ze een bestand installeren, ze kon dit niet omzeilen en moest daarom doorklikken. Op dat moment werd de link ook naar al haar contacten op Facebook gestuurd.

Waarschuwing

Gelukkig is de link wel te herkennen. In de link staat namelijk jouw naam als titel van de video. Daardoor word je nieuwsgierig, maar de link bevat geen video, maar is een virus. Ze stuurde degene van wie ze het berichtje kreeg meteen een reactie en toen bleek dat meer mensen haar al een waarschuwing hadden gestuurd.

Blokkeren

De consulente besloot er verder in te duiken en vond een manier om het virus te blokkeren. In de instellingen moet het ‘Facebook platform’ worden uitgeschakeld. Hoe je dat doet, wordt op deze website stap voor stap uitgelegd. Je kunt voor de zekerheid ook beter je wachtwoorden die opgeslagen zijn verwijderen en ook je wachtwoord op Facebook veranderen.

(Libelle.nl)

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)