Verdwijnt cash geld binnenkort helemaal uit ons leven?

Verdwijnt cash geld binnenkort helemaal uit ons leven?
Young woman withdrawing money from ATM, consumerism, finances, bank, credit card

Het is je misschien al opgevallen: er zijn steeds minder geldautomaten te vinden waar je nog cash uit de muur kunt halen. Is het een kwestie van tijd voor cash geld helemaal verdwenen is? 

Vier jaar geleden telde ons land nog 6.527 bankkantoren, vorig jaar waren dat er nog maar 5.126. En met het verdwijnen van de kantoren, vind je ook steeds minder geldautomaten. Zelfs de ‘losse’ automaten verdwijnen meer en meer. Vier jaar geleden waren er nog zo’n 8.750 geldautomaten, terwijl je er vorig jaar nog zo’n 7.860 in de straten vond.

In de grote steden kun je tegenwoordig wel overal met de kaart betalen, maar in de kleinere gemeenten niet. Niet elk café, elke kapper en elke buurtwinkel heeft een betaaltoestelletje en dan kun je niet anders dan cash betalen. Maar zonder geldautomaat wordt dat wel moeilijker.

5 vragen aan de geldexpert

De grote vraag is: is het een kwestie van tijd voor cash geld helemaal verdwenen is? Wij vroegen het aan Hans Degryse, Professor of Finance aan de KULeuven.

Evolueren we echt in de richting van een cashloze samenleving? Gaan briefjes en muntjes er volledig uit?

Hans Degryse (Professor of Finance aan de KULeuven): “Je ziet wel dat betalen met de kaart, via het internet en via de smartphone in de lift zit, maar cash geld is voorlopig nog makkelijk en goedkoop te krijgen hier in België. Zo zie je in elke winkelstraat nog wel minstens één bankbiljetautomaat. Het zal ook niet zo simpel zijn om cash geld volledig te bannen: daarvoor moet letterlijk iedereen over een manier beschikken om elektronisch te betalen. En dat zal volgens mij nog wel even duren, zéker bij de oudere generaties.”

Waarom zouden we dat willen, een cashloze maatschappij?

“Een belangrijk voordeel is de veiligheid: de kans op een bankoverval wordt veel kleiner als onze banken geen duizenden euro’s cash meer in huis hebben. En met een briefje van 50 euro is een gauwdief natuurlijk meer dan met je bankkaart, die zonder code weinig waard is. Daarnaast zul je veel minder belastingontduiking en zwartwerk hebben als al onze transacties elektronisch verlopen. Via de digitale weg kan de belastingdienst namelijk veel beter ‘meekijken’, en zal er dus minder zwart geld in omloop zijn. Dat kan dan weer leiden tot een rechtvaardiger belastingsysteem, waarbij de algemene belastingen (die iedereen moet betalen) gaan dalen.”

De stap van cash naar elektronisch geld, die hebben we eigenlijk al stilzwijgend gezet. Denk maar eens na: hoe vaak grijp je in de Colruyt of Delhaize naar je kaart in plaats van naar cash geld?

Welke alternatieve manieren om te betalen bestaan er vandaag zoal?

“Je kunt natuurlijk met je bankkaart (een kredietkaart of gewone betaalkaart) betalen of geld overschrijven via je computer. Maar in winkels kun je ook steeds vaker met je smartphone betalen. Daarvoor moet je meestal een speciale app op je gsm installeren, zoals Payconiq of Apple Pay. Vervolgens kun je kiezen of je via een QR-code betaalt (een symbool dat je inscant met je smartphone) of via ‘NFC’. Daarbij betaal je contactloos, door je smartphone tegen de betaalterminal (het bancontact-apparaatje aan de kassa, red.) te houden.

Je kunt trouwens ook steeds vaker op die manier betalen met je gewone bankkaart. Niet zeker of jouw kaart dat kan? Als er een pictogram met vier radiogolfjes op je kaart staat, kun je betalen zonder je code in te tikken.”

Zou het verdwijnen van cash geld niet jammer zijn: geen verjaardagscent van je peter meer in een mooie envelop, bijvoorbeeld?

“In principe kun je iemand nog altijd belonen met een centje, maar die zul je dan rechtstreeks op een rekening moeten storten. Maar dat kun je ook positief bekijken: wie weet worden we met het verdwijnen van cash geld wel weer creatiever? En gaan we met z’n allen weer meer ‘echte’ cadeau’s verzinnen, om iemand toch iets tastbaars in handen te geven. Geld is al bij al een makkelijk presentje, hé.”

Als geld alleen nog maar virtueel bestaat, gaan we de waarde van geld dan nog wel beseffen?

“Daar zou ik me geen zorgen over maken, want de stap van cash naar elektronisch geld, die hebben we eigenlijk al stilzwijgend gezet. Denk maar eens na: hoe vaak grijp je in de Colruyt of Delhaize naar je kaart in plaats van naar cash geld? Alleen zie je vandaag het geld via je scherm (van je computer of je gsm) van je bankrekening gaan, in plaats van uit je portemonnee. Voor de rest verandert er al bij al weinig.”

Tekst: Margot Kennis & Diny Thomas – Beeld: Getty Images 

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)