Zo reageer je gepast op zelfmoordsignalen

Zo reageer je gepast op zelfmoordsignalen

Merk je weleens dat iemand online duidelijk probeert te maken dat het niet goed gaat? En dat sommige signalen zelfs op zelfmoordgedachten lijken? We geven je wat tips om gepast te reageren en hiermee om te gaan. 

Serieus nemen

Mensen die aan zelfdoding denken, geven meestal vooraf al signalen. Vaak doen ze dit ook online, op bijvoorbeeld blogs en sociale media. Het is dan ook belangrijk om die boodschappen en signalen serieus te nemen. En dat is niet altijd even gemakkelijk.

In drie modules een antwoord op je vragen

Omdat het voor veel mensen moeilijk is om te weten hoe ze moeten reageren, werkte het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (Zelfmoord1813) een tool uit. Die werd opgebouwd uit 3 modules, die samen zo’n 30 minuten doorlooptijd vragen: een module rond het herkennen van signalen, eentje over hoe je gepast kunt reageren en een laatste rond doorverwijzen. Met deze informatie kan iedereen op een juiste manier reageren op online signalen.

Enkele basistips

Er zijn ook een aantal online basistips die zeker kunnen helpen als je zelfmoordsignalen opvangt:

  • Wees duidelijk en gebruik geen vage communicatie zoals vind-ik-leuk of emoticons. Laat je vriend of vriendin voelen dat hij of zij er niet alleen voor staat.
  • Benoem wat je ziet en pols naar het gevoel erachter.
  • Zeg zelf ook wat je voelt en dat jij je zorgen maakt.
  • Blijf rustig en luister zonder te oordelen. Laat de persoon zijn of haar verhaal doen en toon begrip voor de gevoelens die hij of zij heeft.
  • Respecteer de ander. Als hij of zij er niet over wilt praten, dan moet je dit respecteren. Je kunt gerust reageren met “Ik begrijp dat je niet wilt praten met mij, maar misschien kun je erover praten met…”

De online tool van Zelfmoord1813 kun je hier terugvinden.

Lees ook zeker deze verhalen, recht uit het leven gegrepen:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)