Aha: daarom verkleuren de bladeren aan bomen in de herfst

Aha: daarom verkleuren de bladeren aan bomen in de herfst

De herfst is met zijn kleurrijke tapijt van rode, gele en oranje bladeren veruit de mooiste periode van het jaar! Maar ken jij de achterliggende reden van dit kleurrijke schouwspel? 

Minder zonlicht = minder bladgroen

Bladeren danken hun groene kleur aan chlorofyl, oftewel bladgroen. Samen met zonlicht voorziet de stof bomen van energie door middel van fotosynthese, een proces waarbij water en zonlicht omgezet wordt in voeding.

Doordat de dagen korten, genieten bomen van minder zonlicht, waardoor er minder chlorofyl wordt aangemaakt. In de herfst worden de laatste restjes uit de bladeren getrokken en opgeslagen in de takken. Wat overblijft in de bladeren zijn de pigmentstoffen, zoals caroteen (oranje) en xanthofyl (geel). Deze pigmenten zijn altijd aanwezig in bladeren, maar worden pas zichtbaar als er geen bladgroen meer wordt aangemaakt.

Bladerdek

Door de koude en het gebrek aan zonlicht is het voor een boom lastig om voedingstoffen en water uit de grond op te nemen. De boom bereidt zich daarop voor door de bladeren af te stoten, want zonder chlorofyl zijn ze ietwat overbodig. De bladeren blijven voeden kost namelijk te veel energie.

Vanwaar komt de rode/paarse kleur?

De rode en paarse tinten ontstaan door het pigment anthocyaan. Deze wordt enkel in de herfst aangemaakt, maar de reden waarom is nog niet zo duidelijk.

via GIPHY

 

Bron: Realsimple & Sante. Beeld: GettyImages

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)