Geen tijd voor boeken? Laat je inspireren door een podcast: onze tips!

Geen tijd voor boeken? Laat je inspireren door een podcast: onze tips!

Heb je wel altijd wat te doen en kom je er maar niet toe om een ontspannend boek te lezen? Dan kan een inspirerende podcast een leuk idee zijn.

Wat is een podcast?

Een podcast kun je het best vergelijken met een audioboek. Je luistert naar een opname over om het even welk onderwerp. Er bestaan podcasts die enkel focussen op audio, maar er bestaan ook podcasts mét beelden. Zo zijn er podcasts waarin muziekzenders of televisiezenders een programma toelichten of opnieuw uitzenden, geluidsfragmenten waar schrijvers columns inspreken en becommentariëren, maar er bestaan ook echt verhaalreeksen en inspirerende luistersessies over talloze onderwerpen. Of je nu op zoek bent naar een romantisch hoorspel of een reeks over programmeren voor beginners: met een podcast zit je goed.

Laat je inspireren met dit lijstje

Serial

Dit moet zowat dé meest bekende podcast van de VS zijn. In het eerste seizoen vertelt Serial het waargebeurde verhaal van Hae Min Lee, een Amerikaanse studente die vermoord werd. De zoektocht naar de moordenaar hield heel wat mensen in de ban en de podcast wordt dan ook omschreven als een uitstekende misdaadreeks.

Het tweede seizoen gaat over een Amerikaanse soldaat die vijf jaar gevangen zat bij de Taliban. Het derde seizoen speelt zich af in een gerechtsgebouw in Cleveland, waar alle vormen van alledaagse criminaliteit de revue passeren. Je volgt de processen op de voet, van bij de veroordeelden thuis tot in de rechtbank en gevangenis. Toegegeven, misschien wat zware kost, maar beklijvend is het zeker en vast.

Plantrekkers

We zijn plantrekkers, foefelaars, slimmeriken die regels omzeilen en het heft in eigen handen nemen. We kiezen voor de weg, eerder dan voor het doel. Een podcast die je vooral moet beleven en waar je wel wat voor moet openstaan. Plantrekkers is een verzameling van kleine stukjes audio die een glimlach op je gezicht toveren. Kleine dingen, zeg maar ‘audiodingen’. De ene aflevering is al net toegankelijker of net iets meer voor jou van toepassing, maar dat het tot de verbeelding spreekt, daar kun je van op aan.

Toendra

Een heerlijke reeks verhalen van 30 mensen die je meeslepen in pijnlijke, bizarre of bijzondere periodes in hun leven. Toendra is eigenlijk een kleine docureeks van de VPRO. Een echte aanrader, want vanaf de eerste aflevering zijn we helemaal mee met de opbouw en het ritme. Gewoon luisteren, en verder niets moeten doen. Ideaal tijdens het sporten of tijdens enkele huishoudelijke klusjes.

The longest shortest time

Een Engelstalige podcast over het ouderschap, in al z’n facetten. Je kunt afleveringen specifiek op onderwerp uitkiezen. Ontspannen, bijleren of gewoon vol interesse luisteren. The longest shortest time zal je sowieso inspireren.

Mosselen om half twee

Mosselen om half twee is de podcast van comedian Xander De Rycke. Vorig jaar belichtte hij wekelijks in een uurtje een gesprek met bekende Vlamingen, afgewisseld met een dosis flinke nonsens. Zo heeft hij een fijn gesprek met Jan Eelen,  over zijn reeks ‘Callboys’, over hoe hij te werk gaat en over de mensen waar hij zich mee omringt. Luisteren en gniffelen.

Relaas

Waargebeurde verhalen, boeiende mensen. Relaas is een podcast die, zoals het woord het zelf zegt, het relaas of het verhaal van iemand. Kleine anekdotes, sleutelmomenten in het leven. Zo kun je onder andere het verhaal beluisteren van een 30-jarige vrouw die bang is in het donker. Wat volgt zijn echte verhalen, verhalen die in je kleren blijven hangen.

Limetown

Opnieuw Amerikaans én duister. In een fictief stadje, Limetown, verdwijnen driehonderd mensen. Maar wat is er met die mensen gebeurd? Waar zijn ze heen? En waarom zijn ze verdwenen? Een beklijvend luisterspel, waarvan ondertussen twee seizoenen online staan.

Bob

Elisa is 83 wanneer ze haar dochters plotseling vertelt over Bob, haar grote liefde sinds 1947. Dat niet alleen, ze kregen zelfs een kind samen. Sindsdien kan Elisa niet over hem zwijgen. Maar hoe betrouwbaar is het verhaal van een dementerende vrouw? De emotie waarmee Elisa over haar geliefde vertelt is zonder twijfel levensecht. In Bob zoeken Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist van AudioCollectief SCHIK naar de waarheid: wie is Bob? Een zesdelige podcast voor romantische zielen.

Tai asks why

Moeder, waarom leven wij? Of actueler: wat is de oplossing voor klimaatverandering? Levensvragen stellen wij ons allemaal, maar er een antwoord op vinden, dat is een heel ander verhaal. Tai bewijst dat een simpele kindergeest de meest inspirerende ideeën aanreikt in de Canadese podcast Tai asks why. De nieuwsgierige jongen van 11 probeert antwoorden op grote levensvragen te formuleren door gesprekken aan te gaan met onbekenden, experten, en niet te vergeten … zijn kleine broertje. Deze podcast tovert ongetwijfeld een glimlach op je gezicht.

Laura H.

“Hoe had je verwacht dat een ex-Syriëganger eruit zou zien?” Dat is de confronterende vraag die Laura H. mensen stelt in de trailer. Laura is een 20-jarige Nederlandse die een jaar vastzat in IS-gebied. Ze kon ontsnappen, maar bij haar aankomst in Nederland wil niemand haar versie van de feiten geloven. Dan vertelt ze alles aan journalist Thomas Rueb, die compleet overdonderd door haar verhaal het besluit neer te schrijven in een boek. Audiocollectief SCHIK, ook de makers van Bob, brengen het nu ook in een aangrijpende vierdelige podcast. Geen lichtzinnig verhaal, maar iets dat je gewoon móet horen.

Grownups read things they wrote as kids

Wat zou jij teruglezen als je je oude, stoffige dagboek opnieuw zou openslagen? Verhalen over liefdesverdriet, grappige situaties in de klas, ruzies met je beste vriendin, … Want dat zijn onderwerpen waar iedereen over schrijft als kind, zo blijkt uit Grownups read things they wrote as kids. In elke aflevering van de nostalgische feel good podcast lezen volwassenen, van twintigers tot tachtigers, hun oude dagboekfragmenten voor aan een live publiek. Meer heb je niet nodig om lekker te ontspannen. Er bestaat ondertussen ook een Nederlandse versie: Echt Gebeurd.

Where should we begin?

Iedereen voelt zich wel eens onzeker in een relatie. In de podcast Where should we begin? luister je als een vlieg aan de muur naar echte, eenmalige gesprekken tussen koppels bij relatietherapeute Esther Perel. Is dat niet erg intiem? Jawel, en dat maakt deze podcast net zo aangrijpend. Het doet je automatisch reflecteren op je eigen relatie,  maar laat je daardoor niet afschrikken. De tussenkomst van Perel in de gesprekken werkt ongelooflijk inspirerend. Leuk weetje: de geniale therapeute groeide gewoon op in Antwerpen.

Bron: Radio1.be, De Morgen, VPRO, Rektoverso – Beeld: Getty Images

Toch liever een boek lezen? Dit zijn de favoriete boeken van de BV’s.

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)