© Leila Rasson

Uitgetest: onze redactrice ging op haakvakantie naar Griekenland

Azuurblauwe zee, een warm zonnetje… en een haaknaald en garen! Redactrice Leila boekte een heerlijke haakvakantie en kwam opgeladen en met een gehaakte lamp weer naar huis.

Redactrice Leila gaat op haakvakantie

‘In Griekenland daar zijn de huisjes wit en lacht de zon door alle straten, de stoelen staan daar buiten en de mensen zitten daar met elkaar te praten’, zong Vader Abraham al in 1976. Zou het er nog steeds zo aan toe gaan? Dat vraag ik me af terwijl ik op het vliegtuig naar Kos zit.

Samen met een groep van elf vrouwen ga ik een week haken op een klein, Grieks eilandje. Ik ontmoet de andere deelneemsters pas voor het eerst op de luchthaven van Kos. Daar wacht Nathaly, de Nederlandse organisatrice van de haakvakantie, ons al hakend op. Zo kun je haar gemakkelijk herkennen in de aankomsthal.

haakvakantie
© Leila Rasson

Mijn groep bestaat enkel uit Nederlandse dames en mezelf, maar Nathaly vertelt dat er evengoed regelmatig vrouwen uit andere landen deelnemen: uit Duitsland of zelfs Nieuw-Zeeland. Een haakvakantie is dan ook een uniek concept dat nog niet in veel landen bestaat. Ik ben de laatste die aankomt en ga het rijtje af om me voor te stellen. Hoe ga ik in hemelsnaam al hun namen kunnen onthouden?

Ondanks het feit dat we moe zijn van het vroege opstaan voor onze vluchten, proberen we elkaar al wat te leren kennen tijdens een gezellige lunch op Kos. De eerste tzatziki’s, calamares en fetasalades worden besteld en het doet deugd om lekker te lunchen in de zon. Daarna vertrekken we met de groep naar ons haakeiland. Daarvoor moeten we twee taxi’s en twee boten nemen.

Vanop de overzetboot zie ik ons ‘haakeiland’ opdoemen. Een oase van rust tussen rotsformaties in een azuurblauwe zee

Tijdens de overtocht met de tweede boot zien we langzaamaan ‘het haakeiland’ voor ons opdoemen. Ik voel onmiddellijk een zalig gevoel van rust over me neerdalen wanneer ik de prachtige omgeving zie van op de boot. De rotsformaties van de eilanden rond Kos contrasteren prachtig met het azuurblauwe water van de Egeïsche zee.

griekenland
© Leila Rasson

Ik kijk mijn ogen uit en voel me nederig tussen die imposante natuur. Maar het is ook de zachtheid van Nathaly die me onmiddellijk op mijn gemak stelt en me in een ontspannen sfeer brengt.

Witte wijn en verse tonijn

Als we op het eiland aankomen, geeft Nathaly ons ruim de tijd om van onze reis te bekomen. Op het bed in mijn hotelkamer ligt mijn haakpakket al op me te wachten: een linnen zak met twee grote bobijnen katoendraad en een boekje met de werkbeschrijving.

Deel van het concept van de haakvakantie is immers dat je op voorhand een keuze maakt uit haakpatronen die Nathaly voorstelt. Zij neemt dan vanuit Nederland een koffer mee met daarin 60kg garen voor de haakpakketten van haar deelneemsters.

Op bed ligt mijn haakpakket al klaar: het wordt een lampenkap met fluffy franjes. Leuk voor op de kamer van mijn zoontjes

Er is heel wat keuze tussen de ontwerpen, de kleuren en soorten garens. Ik koos de gehaakte lampenkap met fluffy franjes, in wit katoengaren – helemaal in boho-stijl. Dat wordt een leuke lamp om in de kamer van mijn zoontjes te hangen!

haken
© Leila Rasson

Ik heb al zin om er meteen aan te beginnen, maar eerst is het tijd voor het avondeten in een lokale taverna. Onze leeftijden variëren tussen de vijfendertig en tweeëntachtig. De meesten reizen met een of meer vriendinnen, en voor sommigen is het al de tweede of derde keer dat ze deelnemen aan een haakvakantie.

Er wordt frisse rosé en witte wijn geschonken en het gaat er gemoedelijk aan toe. We zijn benieuwd waar iedereen vandaan komt en praten honderduit. Er zijn een paar vriendinnenkliekjes, maar iedereen stelt zich open op en samen vormen we een fijne groep. We genieten van de verse visvangst van de dag: heerlijke tonijn en gefrituurde calamares en kruipen daarna niet te laat onder de wol.

De volgende dag starten we met onze allereerste haakworkshop in een taverna. Terwijl we onze eerste haaksteken maken, vertelt iedere deelneemster wat haar band met haken is. Nathaly bijt de spits af: onder de naam Studio Belovely organiseert ze haakworkshops, vertaalt en ontwerpt ze haakpatronen. Sinds twee jaar baat ze ook een wolwinkel in de provincie Zuid-Holland uit.

Daarnaast organiseert ze sinds 2019 haakweekends aan de Nederlandse kust, en ook haakvakanties op dit kleine Griekse eiland, waar ze al dertig jaar komt. De ouders van Nathaly ontdekten het en werden onmiddellijk verliefd op de prachtige natuur en de gastvrijheid van de lokale bevolking. Ze bleven het eiland regelmatig bezoeken en bouwden er een mooi netwerk uit.

Steekjes én mensen verbinden

Elke ochtend werken we aan ons haakproject. Daarvoor installeren we ons in een van de taverna’s op het eiland. We bestellen er een appelsiensapje, koffie of vers pitabrood en tzatziki bij. Er wordt gezellig gekeuveld en gelachen, nu we elkaar al wat beter kennen.

haakvakantie
© Leila Rasson

Je hoeft trouwens niet per se te kunnen haken om deel te nemen aan deze haakvakantie. Nathaly legt geduldig alles van naaldje tot draadje uit. Ze leerde als kind haken van haar moeder, maar haar hobby groeide pas echt uit tot een passie toen haar drie dochters klein waren: “Omdat je vaak moet wachten bij de hobby’s van je kinderen, ben ik die tijd gaan gebruiken om te haken.”

“Op een bepaald moment begon ik workshops te geven. En een paar jaar geleden kwam ik op het idee om haakvakanties te organiseren. Haken werkt verslavend, telkens wanneer ik ergens moet wachten, neem ik mijn haakwerk erbij. Ik vind het ook heerlijk om de dag mee af te sluiten. Een kopje thee en enkele rijtjes haken – zalig is dat. Mensen geven vaak aan dat ze er zo rustig van worden.”

Elke ochtend installeren we ons in een taverna met een fruitsapje, pitabrood en tzatziki. Er wordt gekeuveld, gelachen en gehaakt

Dat kan ik zelf beamen: ik leerde al haken toen ik klein was, en weet dat het voor mij de perfecte manier is om mijn gedachtestroom stil te leggen. Om enkel te focussen op wat mijn handen aan het creëren zijn. Zalig ontspannend is dat.

Maar de echte rode draad doorheen deze vakantie? Dat is de grote verbindende kracht van haken, volgens Nathaly. “De deelneemsters helpen elkaar vaak op verschillende manieren. Sommigen hebben meer haakervaring dan anderen en springen bij waar nodig. Of ik herinner me een dame die moeilijker ter been was en op wie zonder morren werd gewacht. Het is heel mooi om te zien hoe hier voor elkaar wordt gezorgd. Er gaan verschillende persoonlijkheden en leeftijden mee op zo’n reis, die elkaar niet allemaal van tevoren kennen, maar het haken is echt een verbindende factor en van daaruit ontstaat al het andere.”

Meer dan een workshop alleen

Met haar jaarlijkse haakvakantie bezorgt Nathaly niet alleen ons een fijne reis, maar steunt ze ook de bevolking van het eiland. In de zomer, tijdens het toeristische seizoen, wonen er een zestigtal mensen. Ze baten er taverna’s en hotelletjes uit en verwelkomen de vele toeristen die aan het eilandhoppen zijn in de regio.

haakvakantie
© Leila Rasson

De locals zijn blij met de extra inkomsten die ze krijgen via de deelneemsters aan de haakvakanties van Nathaly. Op ‘ons’ eiland kun je namelijk heerlijk eten: Griekse salades, verse vis, dolmades, pitabrood…

Nathaly probeert de Grieken op het eiland zoveel mogelijk bij de haakvakanties te betrekken. Haar integratie en zachte aanpak is mooi om te zien.

Het sluit perfect aan bij dat waar ‘Studio Belovely’ voor staat: “De naam van mijn haakstudio is een anagram van de namen van mijn dochters Bente, Lotte, Veerle en van mezelf”, zegt Nathaly. “Maar het is ook een statement naar de wereld om aardig te zijn. Dat is exact wat ik wil op dit kleine, Griekse eilandje: dat we niet enkel nemen, maar ook teruggeven, zodat er een mooie balans is.” Vader Abraham lijkt nog altijd gelijk te hebben: de zon schijnt hier gemoedelijk door de straten terwijl Nathaly een praatje slaat met de bewoners die zitten te keuvelen op een stoel voor hun witte huisjes.

Aftellen naar volgend jaar

Wat heb ik genoten van deze vakantie. Ik wist natuurlijk al dat ik haken leuk vond, maar het is extra fijn om er een weekje vakantie voor uit te trekken en al hakend volop vitamine D te tanken, met een glaasje rosé erbij.

griekenland
© Leila Rasson

Ik genoot ook van de namiddagen waarop we een boottripje naar een nabijgelegen baai maakten, en van de avondwandeling door de heuvels met picknick op het strand. Ook het uitje naar het grotere eiland aan de overkant op de voorlaatste dag was heerlijk ontspannend.

Wat was het fijn, zo’n weekje vakantie. Nieuwe mensen leren kennen en al hakend vitamine D tanken, met een glas rosé erbij

Het was fijn om me een hele week onder te dompelen in de Griekse cultuur en nieuwe mensen te leren kennen. Hierdoor heb ik niet veel tijd gehad om mijn man en zoontjes te missen. Ik kon me tijdens dat weekje opladen en mijn zoontjes hebben er een nieuwe lamp bij: win win. Behalve voor mijn man dan misschien, want die was na een week alleenstaand ouderschap vooral blij dat we opnieuw samen voor de kinderen konden zorgen.

Stiekem maak ik al plannen om volgend jaar opnieuw deel te nemen aan de haakvakantie, maar dat vertel ik hem binnenkort wel eens…

Praktisch

 • Een haakvakantie met Studio Belovely kost € 549p.p. (exclusief vlucht) voor 6 dagen (5 overnachtingen) voor een dubbele kamer. Voor een kamer alleen betaal je een toeslag van € 149.
 • Inbegrepen: vervoer vanaf Kos naar het haakeiland, hotel met ontbijt, alle extra groepsactiviteiten (boottochtje, picknick op het strand…), de meeste dagen lunch en diner en de haakworkshops en het haakpakket.
 • Je vliegt op eigen houtje naar het eiland Kos, aan de luchthaven wacht Nathaly de hele groep op.
 • Je logeert in een comfortabel hotel dat wordt uitgebaat door een lieve Griekse familie.
 • Je kiest op voorhand een haakproject uit de shop van Studio Belovely waar je tijdens de vakantie aan kunt werken.
 • ’s Ochtends is er een haakworkshop, in de namiddag ben je meestal vrij om de dag in te vullen zoals je wilt, of al dan niet deel te nemen aan een groepsexcursie.
 • Meer info: studiobelovely.nl

Is zo’n weekje iets voor jou?

 • Je hebt zin om te (leren) haken op vakantie.
 • Je vindt het fijn om een deel van de tijd met een groep (internationale) deelneemsters door te brengen.
 • Je maakt de reis alleen, of met mensen die je kent.
 • Geschikt vanaf 18 jaar (of voor tieners, samen met een volwassene)

Nog meer haak- en reisplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!


Partner Content