5 boeken om de liefde voor poëzie te vieren

5 boeken om de liefde voor poëzie te vieren

Van 30 januari tot 6 februari vieren we de Poëzieweek. Een week boordevol activiteiten en events bij diverse bibliotheken en boekenhandels en dat allemaal om de liefde voor de poëzie te vieren. Wij vroegen hoofdredactrice Janneke Siebelink, de hoofdredacteur van het Bol.com leesmagazine, om haar favoriete dichtbundels. 

1 Melk en honing – Rupi Kaur

Rupi Kaur (1992, Punjab, India) is een Canadese dichter, schrijver, illustrator en spoken word performer. Ze debuteerde in 2015 met de dichtbundel Melk en honing, die thema’s behandelt als geweld, misbruik, liefde, verlies en vrouwelijkheid. Haar tweede bundel The sun and her flowers verscheen in oktober 2017. De Canadese Rupi Kaur (25) is als Instagrampoëet de stem van haar generatie. Haar dichtbundel ‘Melk en honing’ verkocht wereldwijd meer dan 2 miljoen exemplaren.

2 Olijven moet je leren lezen – Ellen Deckwitz

Honderdduizenden Nederlanders en Vlamingen schrijven gedichten. Maar wie leest
ze? Ellen Deckwitz gelooft dat we wel willen, maar niet kunnen en verschaft in ‘Olijven moet je leren lezen’ een cursus genieten van poëzie. Poëzie is zoveel meer dan we denken: ze kan tegelijkertijd grappig én schrijnend zijn, ontroerend en ontluisterend. Acht regels kunnen de impact hebben van een natuurdocumentaire én actiefilm in één. Ellen Deckwitz (1982) is een van de belangrijkste hedendaagse jonge dichters. Ze was Nederlands Kampioen Poetry Slam in 2009 en won met De steen vreest mij de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut.

3 Vier de liefde – Lars van der Werf

Dat het leven niet altijd gaat zoals we zouden willen, dat weten we allemaal wel, maar dan zijn er in elk geval nog de versjes van Lars. Na drie succesvolle boekjes verschijnt nu zijn vierde bundel. Opnieuw een rijmende verzameling lieve, kleine, mooie en fijne versjes waar je elke dag op een zelfgekozen moment van kunt genieten. Wedden dat je er glimlachend van in de verte gaat staren? En of je ze weer mag overschrijven op een kaartje naar je geheime liefde of naar je moeder? Ja, natuurlijk. Heb lief! Lars van der Werf (Rotterdam, 23 november 1987) is een Rotterdams dichter en schrijver. Van de versjesbundels van Lars zijn al meer dan 30.000 exemplaren verkocht.

4 Verzamel de liefde – Bart Moeyaert

Gedichten over de liefde – maar niet alleen over de liefde. Over het hier en nu, over een kamer, een ochtend, een hand, over woorden en hoe ontoereikend die kunnen zijn wanneer je wil zeggen waar het om gaat. Bart Moeyaert debuteerde al op heel jonge leeftijd met Duet met valse noten (1983). Het boek werd bekroond, vertaald, kreeg een tweede leven als musical en was een bestseller die een longseller werd. Zijn werk is vaak bekroond in binnen- en buitenland. Zo werd ‘De Schepping’ bekroond met de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs, en mocht hij onder andere De Woutertje Pieterse Prijs, Zilveren Griffels en de Boekenleeuw in ontvangst nemen.

5 Glas tussen ons – Toon Tellegen

Toon Tellegen (Brielle, 1941) stelt in deze bundel persoonlijke gedichten de afstand tot de ander centraal. Soms is die afstand letterlijk onoverbrugbaar, zoals bij overleden dierbaren, maar ook bij ontmoetingen in het dagelijks leven lijken hij en de anderen van elkaar verwijderd en onbereikbaar. Een afstand die hij, paradoxaal genoeg, ook tot zichzelf kan voelen. Toon Tellegen is dichter, kinderboekenschrijver en schrijver van proza en toneel voor volwassenen. Hij won talloze prijzen met zijn boeken voor kinderen en voor volwassenen. De roman ‘De genezing van de krekel’ werd in 2000 bekroond met De Gouden Uil. Voor zijn gehele oeuvre ontving Tellegen de Hendrik de Vriesprijs 2006 en de Constantijn Huygensprijs 2007.

Je ontdekt deze dichtbundels in jouw plaatselijke boekenhandel, de bibliotheek of op online platformen zoals Bol.com. Vier jij ook mee de Poëzieweek? Neem een kijkje op poezieweek.be voor de evenementen in jouw buurt. 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)