Tips, trips en topactiviteiten voor de krokusvakantie

Tips, trips en topactiviteiten voor de krokusvakantie

Help, we weten niet wat kiezen! Maar een ding staat vast: het wordt een krokusvakantie om nooit meer te vergeten met al deze super toffe activiteiten. 

Kortrijk

1. Spinrag: cultuur op kindermaat

Kortrijk wordt tijdens de krokusvakantie omgetoverd tot een kindvriendelijk cultureel paradijs. Het Spinrag kinderkunstenfestival brengt theatervoorstellingen voor alle leeftijden, films en shows, kindvriendelijke expo’s en installaties; het geheel is een belevingsparcours dat je echt niet wilt missen. Net als andere jaren wordt de Schouwburg een prachtig gezinscafé, met een bijzondere inrichting en heel wat doe-elementen.
Favoriet: Op de Grote Markt staat een uniek frietkot. Bij DJ Frietmachine komen de aardappels tot leven en krijg je een hele show bij je frietjes. Wachten was nog nooit zo leuk!

Vlaanderen & Brussel

2. Krokuskriebels: museums met méér

Van 10 tot en met 18 februari rollen 101 musea de rode loper uit voor kinderen. Krokuskriebels wordt georganiseerd door de Gezinsbond, en als lid heb je dan ook veel voordelen. Of je nu een baby hebt of een tiener: in heel Vlaanderen en Brussel worden rondleidingen, spelletjes of creatieve workshops georganiseerd in verschillende musea.
Favoriet: Het klinkt misschien niet zo hip, maar met mijn peuter en kleuter staat een bezoekje aan het Provinciaal Erfgoedcentrum Ename gepland. Tijdens Oude liefde zkt PIEPjonge redder mogen ze in zand knoeien, poetsen en klauteren, net als echte archeologen en erfgoedzorgers. Ook hoog op mijn verlanglijst: in het Fotomuseum in Antwerpen kun je met je eigen tekeningen een flipboekje maken. Knutselplezier en plakpret verzekerd!

Kasterlee

3. LekkerAvontuurlijk: puzzeltocht met maaltijd

Bij Toerisme Kasterlee weten ze dat wandelen gezond, gezellig en ontspannend is, maar ze beseffen ook dat het met kinderen nog iets méér mag zijn. Tijdens hun gps-zoektocht Lekker Avontuurlijk kan je puzzels oplossen, zoek je aanwijzingen en ontrafel je de mysteries rond de verdwijning van Rik Vanhier. Onderweg houd je drie keer halt om met je medespeurders tijdens een voor-, hoofd- en nagerecht te overleggen.
Van donderdag tot en met zondag, € 40 pp. 6,5 kilometer, reserveren verplicht.

Oostende

4. Grote Kunst voor Kleine Kenners: schattige schilderijen

De Schreeuw van Edvard Munch met een panda in de hoofdrol of De Kus van Gustav Klimt met poezen? De expo Grote Kunst voor Kleine Kenners is minstens even leuk voor de ouders als voor de kinderen. Illustratrice Thaïs Vanderheyden transformeerde beroemde kunstwerken in schattige ‘juniorversies’ die tot de verbeelding spreken. Acteur Warre Borremans leende zijn stem aan de nieuwste kinderexpo en loodst je met enkele unieke vertellingen door de geschiedenis van de schilderkunst.
Favoriet: De expo op zich is al geweldig, maar voor kinderen wordt het nog leuker omdat ze een gestolen schilderij moeten terugvinden. De zoektocht brengt je tot in de kelder en op het dak van het Fort Napoleon, terwijl je manoeuvreert langs een laserparcours en codeschrift ontcijfert.
Van 10 februari tot en met 15 april.

Mechelen

5. Planckendaal: babyboom in olifantenland

Kai-Mook, de beroemdste olifant van het land, werd voor de eerste keer mama van een prachtige baby. Bij geboorte woog het dier al 100 kilo, meer dan nichtje Suki dat op kerstdag het levenslicht zag. Twee olifantenbaby’s op een rij, met nog een derde op komst: hoog tijd voor een kraambezoek aan Planckendael!

Gent, Strombeek-Bever, Brugge & Antwerpen

6. Rosie & Moussa: maak je eigen film

Rosie & Moussa is de nieuwste film van Dorothée Van Den Berge, met onder andere Ruth Beeckmans en Titus De Voogt. Vanaf 28 maart speelt deze in de zalen, maar in de krokusvakantie kun je al meewerken aan een videoclip voor de film. Samen met de twee hoofdacteurs Savannah Vandendriessche en Imad Borji werp je een blik achter de schermen van de filmset, denk je een scène uit en blik je die in met professioneel materiaal. Het resultaat wordt vertoond op de grote première van Rosie & Moussa op 24 maart 2018 in Palace in Brussel, waar iedereen die meedeed als sterren uitgenodigd worden.
De masterclass is voor kinderen van 9 tot 12 jaar en gaat door in Gent, Strombeek-Bever, Brugge en Antwerpen.

Brussel

7. Plantentuin Meise: zoektocht in de tropen

De koude beu? Waan je dan even in meer exotische oorden door een bezoekje aan de tropische serres in Brussel. De Plantentuin in Meise heeft een leuke zoektocht georganiseerd waarbij de planten al hun geheimen prijsgeven. De zoektocht is geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar.
Van 10 tot en met 17 februari.

Hasselt

8. Krokusfestival: spelen zonder zorgen

Wie in de buurt van Hasselt woont, heeft geluk, maar zelfs als je aan de kust woont, is het Krokusfestival in de stad de moeite waard. Het cultuurfestival staat dit jaar in het thema van ‘Let’s play’, waarbij spelen centraal staat. En dat mag ook eens wat gewaagder zijn! Als ouders manen we onze kinderen te vaak aan voorzichtig te zijn, in worden ze op allerlei manieren uit hun comfortzone gehaald.
Favoriet: Onder de tafel, waar kinderen meubels een ander leven mogen geven. Zet ze op hun kop, plak er lepels op, versier ze met gekleurd plakband. Hier mag je kliederen zonder ervoor in de hoek te belanden!

Lommel

9. Kinderstad: ouders in de crèche

Slecht weer? Geen nood, een bezoekje aan Kinderstad op 16, 17 en 18 februari maakt die regenbui goed. Kinderen tussen 2 en 15 jaar kunnen er naar hartenlust spelen op de attracties, er zijn optredens – zaterdag komen De Helden van Ketnet! – en er zijn heel wat coole workshops. Stenen verzamelen in een grot en ze licht laten geven in het donker? Een ‘niet storen’ deurhanger maken voor je kamerdeur? Een rotstekening maken uit de oertijd? Het kan allemaal. Voor ouders is er een ‘oudercrèche’, met de krant van de dag.

(Tekst: Lisa Gabriëls)

OOK INTERESSANT:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)