Vijf tips om geld te besparen

Vijf tips om geld te besparen

Let op voor stille verbruikers

Sommige toestellen verbruiken ook elektriciteit als ze op stand-by staan, zoals de tv . Zet deze apparaten daarom volledig uit. Door stille verbruikers in te perken, kun je tot €150 per jaar besparen.

Waar is het goedkoopste tankstation?

Vergelijk de benzineprijzen zodat je weet waar je het goedkoopste tankt. Via de website www.brandstofprijzen.be krijg je een overzicht van de prijzen van de verschillende tankstations in je buurt. Plan je tankbeurten op voorhand. Zo hoef je niet te stoppen bij het eerstvolgende, dure tankstation.

Zet je koelkast op een koele plaats

Als je een koelkast of diepvriezer naast de verwarming zet of in de zon zet, moeten ze harder werken en verbruiken ze meer. Zorg er dan ook voor dat je koelkast en diepvriezer minstens 10 centimeter van de muur staan. Als de warmte die ze produceren goed weg kan, verbruiken ze minder. Ontdooi je diepvriezer geregeld.

Water sparen door te douchen

Met een douchebeurt verbruik je gemiddeld 63 liter warm water. Een bad kost je ongeveer het dubbele. Als je vier keer per maand een douche neemt in plaats van een bad, kun je gemiddeld €14 besparen.

Zet de verwarming ’s nachts niet af

Zet je verwarming niet volledig af maar laat ze ’s nachts draaien op 15°C. Zo heeft je huis ’s ochtends minder tijd nodig om op te warmen en verbruik je minder energie. Om te vermijden dat er warmte in de muren trekt, plak je radiatorfolie achter je radiatoren.

Meer bespaartips vind je in ‘Het slimme budgetboek’ door Sara Van Wesenbeeck. Uitg. Lannoo, €17,99

Libelle 14/2013

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)