© Visit Brabant

3 gloednieuwe wandelroutes net over de Nederlandse grens

Door Hanne Bral

Mag het eens iets anders zijn dan steeds datzelfde ommetje in je eigen regio? Net over de Nederlandse grens, in Noord-Brabant, zijn er drie gloednieuwe wandelroutes die je kunt volgen. Een voor een wandelingen met een verhaal: van streekverhalen en schilderkunst tot het Brabantse kloosterleven. Ideaal voor een daguitstap dicht bij huis!

3x op wandel net over de Nederlandse grens

1. Ontdek de legende van Jan van Gorp en zijn Aards Paradijs

De eerste in het rijtje met nieuwe wandelroutes net over de Nederlandse grens is meteen een kindvriendelijke. Sinds deze maand voegde de provincie een nieuwe wandeling toe aan de Sagen & Legende-reeks, een resem routes die je terugkatapulteert in de tijd, en je onderdompelt in sprookjesachtige taferelen, levendige legendes en spannende sages.

De nieuwste toevoeging is de Jan van Gorp-wandelroute, die je 5,5 km lang meeneemt over het landgoed Gorp & Loovert in Hilvarenbeek. Hilvarenbeek is een gemeente ten zuidoosten van Tilburg, die je misschien beter kent dankzij het Safaripark Beekse Bergen. Een nachtje blijven logeren in de Beekse Bergen kun je dus perfect combineren met deze wandeling vlakbij.

Verwacht je aan een tocht dwars door klimbossen, langs weidevelden met rustgevende beekjes en eeuwenoude gebouwen. Je ontdekt de verborgen troeven van de streek en onderweg kruisen ook enkele lokale lekkernijen je pad. Neem dus rustig je tijd voor een welverdiende pauze op een zonneterras.

Op zoek naar nog meer wandelingen om samen met je kroost te doen? Hier vind je onze favoriete kindvriendelijke routes in eigen land!

wandelroutes Nederlandse grens
© Willeke Machiels / Visit Brabant

2. Langs de mooiste abdijen en kloosters

Noord-Brabant kent ook een uitgebreid kloosterleven, dat je al wandelend kunt ontdekken via het Kloosterpad. Dat is een uitgestrekt traject vlak voorbij de Nederlandse grens, met maar liefst 330 kilometer aan wandelroutes, die je wegwijs maken langs vijftien kloosters en abdijen. Onderweg maak je kennis met het leven van kloosterlingen, luister je naar hun verhalen en kun je ook een kijkje nemen in de kloosterwinkel.

330 kilometer is natuurlijk nogal uitgebreid, maar je kunt dankzij de nieuwe kloosterwandeling Boekel en Handel op 6,7 km al kennismaken met een stukje van dat kloostererfgoed. De route vervlecht schitterende natuur met historische parels, een van onze favoriete combinaties. Zowel Boekel als Handel zijn twee kleine dorpjes op zo’n 40 minuten rijden van Eindhoven, perfect te combineren dus met een citytrip in de Nederlandse stad.

Nog dichter bij huis is er een wandelroute van 11,2 km doorheen De Groote Heide, een natuurgrenspark dat zich uitstrekt vanaf het Limburgse Hamont-Achel tot over de grens met Nederland. Al grenshoppend verken je de prachtige paden en panoramische vergezichten rondom de Achelse Kluis, de geliefde Sint-Benedictusabdij en klink je achteraf met een Achels biertje.

Tot slot kun je sinds kort ook nog de Sint Agatha-wandeling volgen, een 7,6 km lange lus langs het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. De kapel die verscholen zit tussen de velden, vlak bij de stromende Maas, is een werkelijk pareltje. Ook de mooie kloostertuin mag je zeker niet missen. Achteraf kun je jezelf trakteren met een koffie en kloosterkoek, bijvoorbeeld in restaurant Het Poortgebouw.

wandelroutes Nederlandse grens
© Visit Brabant

3. In de voetsporen van Vincent Van Gogh

Sinds vorig jaar kun je in Noord-Brabant Van Gogh NP wandelroutes volgen in Nuenen, Zundert, Etten-Leur en Tilburg. Tijdens die wandelroutes treed je in de voetsporen van de bekende schilder en neemt hij je mee op gidstour door zijn geboortestreek.

Vanaf juni komt daar nog een vijfde wandeling bij in Helvoirt, een dorpje tussen Tilburg en ’s Hertogenbosch. Deze route neemt je mee langs zeven Van Gogh-monumenten en tal van belangrijke plekken die herinneren aan de tijd dat de kunstenaar hier woonde. Vincent Van Gogh groeide namelijk op tussen de charmante heidelandschappen en het Brabants boerenleven, die een inspiratie waren voor zijn wereldberoemde schilderwerken. Wandel door de akkers, bossen, langs kronkelende beekjes en vertoef voor heel even in een Van Gogh-schilderij.

Ben je een fervent wandelaar en altijd op zoek naar frisse wandelinspiratie? Al onze wandeltips vind je verzameld op deze pagina.

Nog meer uitjes net over de grens:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content