
6x niet te vergeten olympische momenten
Blauw, zo hemelsblauw… of toch niet?
De beelden van het gekleurde water in de waterbassins van het schoonspringen en waterpolo gingen de wereld rond. Plots kleurde het water er groen. Een fout van de aannemer, zo bleek. Die probeerde de bassins te reinigen door waterstofperoxide aan het water toe te voegen.
In combinatie met de chloor, die al in het water was, zorgde dit voor het omgekeerde effect: de hoeveelheid chloor werd geneutraliseerd en de algen konden volop beginnen groeien. Een klein – duur – foutje dat er voor zorgde dat al het water in de bassins ververst moest worden.
Vreselijke blessures
De beelden besparen we je liever, maar je hebt er vast al over gehoord. Ook tijdens deze editie van de Olympische Spelen passeerden een aantal pijnlijke blessures de revue. Denk dan maar aan de gewichtheffer die zijn arm brak terwijl hij de gewichten tilde. Of de Franse turner die verkeerd landde en zijn been op vreselijke wijze brak.
Toppers van records
Naast onze medailles hebben we ook heel wat Belgische records zien sneuvelen op de Spelen. Denk dan alleen al maar aan de knappe prestaties tijdens het turnen. Wist je dat turnster Nina Derwael het record van Aagje Vanwalleghem verbrak? Ze werd 19de in haar allroundfinale, Aagje werd 23ste. En ook in de toestelfinale wist de jonge Dennis Goossens zich als eerste Belg ooit te plaatsen. We zijn nu al benieuwd naar wat de toekomst voor hen in petto heeft!
De seksistische commentatoren
Dat sportprestaties van vrouwen niet altijd erkend worden als die van mannen, bleek nog maar eens tijdens deze Olympische Spelen. Zo zwom de Hongaarse Katinka Hosszu een fantastisch wereldrecord, maar vond een Amerikaanse commentator dat het vooral de verdienste was van haar partner (die ook haar coach is). Jammer, er is duidelijk nog werk aan de winkel.
Paarse vlekken
We keken wel even heel raar op toen enkele zwemmers met paarse vlekken op hun lichaam aan de startblokken verschenen. De gevolgen van een veelgebruikte Chinese genezingstechniek blijkbaar. Glazen of ijzeren kopjes worden op de huid van de sporter geplaatst en vervolgens vacuüm gezogen, dit heet ‘cupping’. De techniek zou de bloeddoorstroming bevorderen en pijnlijke spieren genezen. Of het echt zo doeltreffend is, weten we niet, maar het zorgt wel voor speciale beelden!
Onze medailles, natuurlijk!
We hebben meermaals op het puntje van onze stoelen en zetels gezeten om de Belgische atleten naar de finish te supporteren. We mogen dan ook terecht trots zijn op onze zes fantastische medailles. Proficiat aan Greg, Dirk, Pieter, Jolien, Nafi en onze Red Lions voor jullie topprestaties!
Bronnen: HLN, De Morgen, De Standaard, Sporza – Beelden: Belga