insecten

Culinair koken met insecten

In Azië is insecten eten de normaalste zaak van de wereld en gelijk hebben ze! Insecten smaken echt lekker (zelf getest). Alleen, ze worden in Vlaanderen nog niet echt geapprecieerd. Tijd om hier verandering in te brengen!

Bugs, Culinair Insecten Kookboek

David Creëlle is een van de eerste Vlamingen die ons laat kennismaken met de wonderlijke wereld van de insectenkeuken. Hij opende het allereerste insectenrestaurant bugs&lunch in Gent en schreef zijn zelfgemaakte recepten neer in zijn nieuw kookboek Bugs, Culinair Insecten Kookboek. De essentie van zijn verhaal? Heb geen angst voor iets nieuws en geniet!

Gezond en noodzakelijk

Qua samenstelling zijn insecten heel erg voedzaam. Ze bezitten evenveel belangrijke vitamines, mineralen en eiwitten als vlees en zijn dus een perfect alternatief. Insecten zijn van gelijke of soms zelfs betere kwaliteit dan vlees. Bovendien zijn het echte smaakbommetjes waar je alle kanten mee uit kunt. Van aperitiefhapje tot dessert, insecten passen bij elke gang. Een ander groot voordeel is dat insecten eten duurzaam en milieuvriendelijk is. Voor het kweken van insecten is veel minder bewerkte landbouwgrond nodig en ligt de CO2-uitstoot een heel pak lager.

Receptje om uit te proberen

Spaghetti carbonara met gebakken sprinkhaan

Dit heb je nodig

  • 400 g linguine
  • 40 sprinkhanen
  • 4 eidooiers
  • 2 teentjes knoflook
  • scheut witte wijn
  • scheut room
  • olijfolie
  • peper en zout
  • een blokje pecorino
  • peterselie
  • 2 lente-uitjes

 

Zo maak je het

Bak de sprinkhanen in een beetje olijfolie samen met de fijngesnipperde look. Kruid met peper en zout en voeg er een scheut witte wijn aan toe. Laat inkoken en voeg er een scheutje room aan toe. Indien je dat lekker vindt, kun je ook de peterselie toevoegen.

Kook de pasta in gezouten water gaar. Giet af en meng de saus eronder samen met 3 eetlepels olijfolie en kruid opnieuw met peper en zout. Voeg op het einde de eigdooiers roerend door de pasta toe. Dresseer op het bord. Rasp de pecorino en bestrooi de pasta ermee. Snij de lente-uitjes fijn en werk hiermee af.

Bron&Beeld: Creëlle David, ‘Bugs, Culinair Insecten Kookboek’. Uitgeverij De Eenhoorn.Wielsbeke, 2015

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."