Recepten voor ’n huwelijksverjaardag

Door De Redactie

Geen inspiratie voor je huwelijksverjaardag? Wim Ballieu geeft tips hoe je een klassiek menu toch een speciale toets kan geven.

Broodjes met pompoenpitten, spekjes en uitjes

Dit heb je nodig:

  • 1kg bloem
  • 0,5l lauw water
  • 2 zakjes of 20g droge gist
  • 50g boter
  • 5g zout
  • Pompoenpitten
  • Spekjes
  • Uitjes

Zo doe je het:

  1. Meng de bloem met de boter, gist en het zout en plaats het deeg onder de keukenrobot. Voeg beetje bij beetje het water eraan toe. Eenmaal het tot een mooi deeg gekneed is, mag het nog een halfuurtje rijzen.
  2. Verdeel het deeg in twee stukken. Voeg bij de ene helft pompoenpitten en de andere helft spekjes en uitjes.
  3. Rol het deeg uit tot op 1cm en steek de vorm van de broodjes uit met behulp van een glas. Bedek de bovenkant van de broodjes met pompoenpitten nog met een laagje pompoenpitten. Laat de broodjes nog eens een halfuurtje rijzen en bak ze vervolgens af. (Je kan weten wanneer ze goed zijn wanneer je er met je vinger op tikt en ze hol klinken)

Klassieke starter: Garnaalcocktail

Dit heb je nodig:

  • Cocottepotjes
  • Eieren
  • Olijfolie
  • Tomaten
  • Garnalen
  • Cocktailsaus (evt. huisgemaakt)
  • Sla

Zo doe je het:

  1. Smeer de cocottepotjes in met wat olijfolie en breek er een ei in. Zet de potjes 12min op 160°C in de oven. Resultaat is een middenweg tussen een gebakken en een gepocheerd ei.
  2. Snijd de tomaten brunoise.
  3. Leg de bladeren van de sla in hun geheel op het bord, doe er wat tomatenbrunoise en garnaaltjes op en leg het eitje er bovenop.
  4. Serveer de cocktailsaus apart om het chic te maken.

Orlofgebraad met champignonsaus en aardappel-egeltjes

Dit heb je nodig:

Voor het orlofgebraad

  • Varkensgebraad
  • Kaas
  • Hesp
  • Spek
  • Keukentouw

Voor de aardappel-egeltjes en kroketjes

  • Aardappelen
  • Eiwitten
  • Vermicellipasta

Champignonsaus

  • Sjalotten
  • Look
  • Boter
  • Champignons
  • Sojasaus
  • Kalfsfond

Zo doe je het:

  1. Snijd het varkensgebraad in sneetjes van ongeveer 4mm dikte, maar snijd het zwoerd van het gebraad niet door. Zo kan je mooie ‘envelopjes’ maken.
  2. Rol een twee sneetjes kaas in een sneetje hesp en leg deze tussen de sneetjes van het gebraad.
  3. Als alle ‘pakketjes’ in het vlees zitten bedek je het gebraad met een dun laagje spek en bind je het vast met keukentouw.
  4. Schil de aardappelen, kook ze gaar en maak er puree van. Rol de puree tot balletjes.
  5. Rol de helft van de balletjes door het eiwit en bedek ze met amandelschilfer. Van de rest maken we aardappel-egeltjes, bedek de aardappelbolletjes droog (zonder eiwit dus) met Vermicellipasta en druk goed aan. Zet ze in de koelkast om af te koelen en op te stijven.
  6. Stoof de sjalotten samen met de look. Voeg er een flinke hoeveelheid champignons aan toe en blus met sojasaus en kalfsfond. Laat de saus wat koken zodat ze kan indikken.

Profiteroles-taart

Dit heb je nodig:

Voor de pudding:

  • 1l melk
  • vanillestokje
  • 5 eidooiers
  • 150g suiker
  • 1zakjes vanillepoeder (voor pudding)

Voor de soezen:

  • 100g water
  • 100g melk
  • 100g boter
  • 150g bloem
  • 3 eieren
  • Amandelschilfers

Voor de ‘lijm’:

  • Suiker
  • Water
  • Goudpoeder

Zo doe je het:

  1. Verwarm de melk samen met het vanillestokje.
  2. Klop de eidooiers met de suiker en het zakjevanillepoeder tot een mooie ‘ruban’. En voeg er de warme melk aan toe. Zet ze weer op het vuur om het geheel in te dikken.
  3. Zet het mengsel van water, melk en boter op het vuur en voeg er de bloem aan toe tot je een roux krijgt. Voeg er de eieren aan toe.
  4. Doe het beslag in een spuitzak en spuit het beslag in de gewenste vorm op de bakplaat en strooi er enkele amandelschilfers over.
  5. Maak een klein gaatje in de soezen en doe de pudding in een spuitzak. Vul de soezen helemaal op. De resten pudding aan de buitenkant schraap je er wat af.
  6. Smelt suiker in een pan en doe er wat water bij. Dit zal de lijm zijn voor de profiteroles-taart. Om een stevige taart te krijgen kleef je de profiteroles op een inox-kom. Zo blijven ook de onderste soezen stevig. Bouw mooi op naar boven toe.
  7. Voeg wat goudpoeder bij de rest van de karamel. En giet deze over de taart.

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."