Een dagje naar zee: Ontdek Nieuwpoort

Een dagje naar zee: Ontdek Nieuwpoort

Nieuwpoort is een stad met karakter waar de visserij nog steeds centraal staat. Het is er mooi wandelen en fietsen en vooral heel lekker eten. En wist je dat de jachthaven een van de grootste in Europa is? Ontdek Nieuwpoort samen met ons!

De Belgische Kust is geweldig om in de zomer op vakantie te gaan. Lekkere ijsjes, mooie stranden en de combinatie van dat zonnetje met een koel briesje. Zalig! Maar kies in plaats van de grote steden zoals Oostende en Brugge, voor Nieuwpoort. Bescheiden maar o zo leuk!

Rijke geschiedenis

Je hebt ongetwijfeld Nieuwpoort al eens horen vallen als het over de oorlog gaat. De Ganzenpoot, het sluizencomplex van de stad, speelde een cruciale rol tijdens de eerste Wereldoorlog. Een paar meter verder staat een enorm monument van Albert 1. Daaronder vind je een museum over het Westfront. Daar leer je nog meer over de onderwaterzetting tijdens de oorlog en hoe ze het einde betekende van de opmars van de Duitsers.

Als een vis in het water

De zee brengt heel wat kuststeden inkomsten en dat is in Nieuwpoort niet anders. Elke dag vertrekken er in de vroege ochtend vissersboten die ’s ochtends hun verse vis naar de vismijn brengen om te verkopen. Als je houdt van verse schaal- en schelpdieren of een lekker stukje vis moet je hier zijn. Dan moet je wel vroeg opstaan, maar geloof osn dat is het volledig waard.

Niet zo’n zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Ga eens iets eten in een van de vele visrestaurantjes. Ze zijn helemaal niet zo duur en de vis legt maar enkel meters af van de zee tot op je bord. Verser kan het niet. En dat proef je!

Promenade langs het water

Je kunt ook prachtig wandelen in Nieuwpoort. De promenade van 3 km lang brengt je langs de jachthaven van Nieuwpoort waar je de mooiste jachtschepen kan spotten. Wist je trouwens dat dit een van de grootste jachthavens is in Europa. Daarna wandel je verder langs de vismijn en de ponton. Daar kan je ook een overzetbootje nemen naar de overkant waar je rustig in de duinen kan wandelen. Volg daarna de route verder en je komt aan de pier waar je heel wat amateurvissers aan het werk ziet en je komt uiteindelijk middenin de stad. Tijd om nog wat etalages te spotten. Of als je voeten pijn doen, kun je ook gewoon een terrasje gaan doen!

Leuke zomeractiviteiten

Zoals elke badstad organiseert Nieuwpoort heel wat zomeractiviteiten. Dit zijn de leukste op een rijtje:

  • Jeanne Panne Festival 8 juli, met dit historische festival herdenkt de stad een heksenverbranding van in de 17e eeuw. Op heel wat plaatsen worden korte toneeltjes opgevoerd en op het einde wordt er een brandstapel gemaakt. Er hoort ook een historisch banket bij.
  • Concert militaire Muziekkapel 14 juli, het sluitstuk van de feesten rond 100 jaar oorlog is dit prachtige concert van de Belgische marine. Het openluchtconcert vindt plaats op het marktplein en is volledig gratis.
  • Sint-Bernardusfeesten 24 tem 26 augustus, jaarlijks vindt dit vrolijke volksfeest plaats in Nieuwpoort. Drie dagen lang kun je genieten van straattheater, braderie en kinderanimatie. En waar het allemaal omdraait, de optocht en zegening van Sint-Berdardushonden.

Bron: Uitinvlaanderen.be, dekust.be, nieuwpoort.be, nieuwpoort.org, beeld: Shutterstock

Lees ook

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)