Zo verwijder je vlekken en kringen op je matras

Zo verwijder je vlekken en kringen op je matras
vlekken uit matras krijgen

Kun jij je nog herinneren wanneer je voor het laatst een matras kocht? Waarschijnlijk moet je flink in jouw herinneringen graven, want matrassen gaan bijzonder lang mee. Soms kunnen er helaas wel vlekken of kringen op verschijnen, maar dankzij deze tips krijg je ze volledig weg en gaat je matras nóg langer mee!  

Zo kom je aan de vlekken op je matras

Probeer regelmatig eens de ramen in je slaapkamer open te zetten, het beddengoed eraf te halen en het matras op zijn kant te zetten. Waarom je al die gekke toeren moet uithalen? Op die manier maak je het voor huisstofmijt en schimmels minder aantrekkelijk zich te nestelen in je matras.

Maar ook kringen en vlekken maken hierdoor (bijna) geen kans om op je matras te pronken. Die ontstaan namelijk doordat je lichaam zichzelfs ‘s nachts aan de juiste temperatuur probeert te houden. De warmte die je dan niet nodig hebt, zweet je uit. Het meeste vocht wordt opgevangen door je hoofdkussen, beddengoed, moltons en dekmatras. Maar in sommige gevallen kan het toch zijn dat de transpiratie op je matras komt. En als dit opdroogt, ontstaan er kringen.

Dé manieren om de vlekken weg te krijgen

Soda als wondermiddel

Volgens Marja Middeldorp (Nederlandse dame uit het tv-programma ‘Hoe schoon is jouw huis’) is het slim om eens in de vier tot zes maanden je matras onder handen te nemen. Zo ga je te werk:

  • Verdeel wat soda over je matras en borstel het in.
  • Laat het een paar uurtjes inwerken.
  • Veeg alles weg met een borstel en vuilblik, en gebruik een stofzuiger voor de restjes.

Het resultaat: de zweetplekken zijn verdwenen en je matras is grondig gereinigd.

Geen soda in huis? Gebruik keukenzout!

Volgens Liesbeth van het Poetsbureau trekt ook zout de vlekken uit een matras:

  • Strooi wat zout over jouw matras.
  • Laat het een paar uurtjes inwerken.
  • Veeg alles weg met een borstel en vuilblik, en gebruik een stofzuiger voor de restjes.
  • Maak de vlek schoon met een doekje waar wat vloeibaar wasmiddel op zit.

Ook hier mag het resultaat er zijn, maar let er wel op dat je matras niet te nat wordt!

Een harde borstel of wat vlekkenmiddel voor een superproper matras

De Consumentenbond adviseert om vlekken te verwijderen met een harde borstel (kijk wel even op het label van je matras of dit kan) of een vlekkenmiddel te gebruiken dat geschikt is voor meubels en matrassen.

Nog een tip: als je in de toekomst een nieuwe matras nodig hebt, ga dan voor een matras met een tijk die je in de wasmachine mag wassen.

Extra tip voor het verwijderen van vlekken

Heb je andere vlekken op je matras of kleding? Bijvoorbeeld urine, bloed, koffie of rode wijn? Voor elke vlek zijn er andere handige trucjes die je kunt gebruiken.

Bron: margriet.nl

DE HAPPY HOME CHALLENGE: WE GAAN ER SAMEN VOOR!

Samen maken we ons huis hélemaal lentefris. Klik hier om je in te schrijven en ontvang onze gratis 21-dagen kalender van de Happy Home Challenge. Een stap-voor-stapaanpak, met een eindresultaat om fier op te zijn! Doe je mee?

Nog meer over vlekken:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)