Een ontspannen weekendje weg in het Meetjesland

Een ontspannen weekendje weg in het Meetjesland

In Oost-Vlaanderen kronkelen de vele kreken van het Meetjesland vrolijk door het landschap. Je kunt er genieten van heerlijke streekproducten en logeren in de prachtige natuur. Ideaal voor een weekendje weg!

Een leuke vakantie dicht bij huis, gezellig met z’n tweetjes of met het hele gezin. Plezier gegarandeerd!

Op avontuur

Langs de vele kreekjes is het prachtig wandelen. Omdat de zee doorstroomt tot diep in het landschap, heeft het Meetjesland een unieke fauna en flora en die kun je ontdekken door het wandelnetwerk van de meetjeslandse kreken. Je kunt ook wandelen met Boerke, het stripfiguurtje van striptekenaar Pieter De Poortere. Tijdens vier wandelingen verzamel je onderweg QR-codes om een quiz te doen, een waar avontuur dus.

Typische volkssport

Met een beetje geluk ben je misschien wel toeschouwer van de typische volkssport van het Meetjesland, krulbollen. De sport gaat al zo lang mee, dat ze geklasseerd is als ‘waardevol cultureel erfgoed‘ en zelfs tot in Amerika en Canada bekend is! Het lijkt een beetje op petanque. Je hebt ronde, afgeplatte schijven en die moet je zo dicht mogelijk bij een staak in het midden van het veld krijgen, de winnaar is degene die zijn bol het dichtst bij die stok krijgt. Benieuwd? Rond half augustus is het jaarlijkse sportweekend, be there.

De streek in je bord

In al die kleine kreekjes zit natuurlijk ook heel wat leven. In Sint-Laureins kun je genieten van een lekker stukje vis, vers uit de kreek. Hier komen mensen van ver om te genieten van paling. Vlei je neer in een van de typische palingrestaurantjes en geniet van een heerlijke maaltijd.

0.2 kg d'anguilles nettoyées et coupées à 5 cm 0. 200 g d'épinards à blanchir 0. 100 g d'oseille qui donnera ce goût légèrement acre 0. 50 g d'orties le piquant 0. 20 g de persil 0. 20 g d'estragon 0. 10 g de sauge 0. 10 g de menthe 0. 1 pincée de sarriette 0. thym et laurier (bouquet garni) 0. 1 échalote hachée 0. 1 citron 0. 1 l de fumet de poisson 0. 0,5 l de bière blonde 0. beurre sel, poivre Préparation : Dans un rondeau plat, faites fondre du beurre. Mettez l'échalote hachée. Faites suer et ajoutez-y les anguilles. Servez vous d'un rondeau, car les anguilles ne peuvent se chevaucher dans le récipient. Faites raidir les anguilles pour qu'elle soit tendre et laissez-les suer. Ajoutez de l'eau. Assaisonnez de sel, poivre et jus de citron. Déglacez avec ½ l de bière, et fumet de poisson juste à couvert. Laissez cuire 8 à 10 minutes et retirez les anguilles. Gardez-les au chaud. Jetez dans le rondeau les herbes finement hachées. Laissez cuire 2 à 3 minutes. Vous obtiendrez la sauce au vert. Liaison au roux. Ajoutez les anguilles et tenez au chaud.

En het Meetjesland heeft nog een verborgen schat. Iedereen kent wel de cuberdons, de paarse kegelvormige snoepjes die vaak onterecht ‘Gentse neusjes’ worden genoemd. Wist jij dat dat deze lekkernij eigenlijk uit het Meetjesland komt? Hoog tijd om eens echte authentieke cuberdons te proeven!

Spoel al dat lekkers door met dé drank uit de regio: zelfgebrouwen streekbier. De streek telt verschillende microbrouwerijen die al vaak in de internationale prijzen vielen. Augustijn, Troubadour, Gulden Draak of Piraat? Ze zijn allemaal het proeven waard.

Overnachten tussen het groen

Geen platgelopen toerisme hier. Maar je vindt er wel heel wat knusse B&B’s of hotelletjes. Maar het unieke aan het Meetjesland is dat je echt kunt slapen in de natuur. En dan hebben we het niet over kamperen in een tent, deze toppertjes zijn pareltjes omringd door groen.

De Molenkreek

Na een mooie wandeling kun je hier echt thuiskomen. Gezellig en knus en ideaal voor de kids. In de tuin staat een zandbak, een enorme speelzaal in de oude schuur en er zijn ook kinderfietsen. Helemaal family-proof.

De zonnebrug

Een supermooie B&B aan het stille Leopoldskanaal. Dit landhuis werd helemaal gerenoveerd om jou een topverblijf in het Meetjesland te kunnen geven.

’t Heirweggoed

In het hart van het Meetjesland vind je sfeer en gezelligheid maar vooral ook rust. Het domein ligt aan de rand van een groot bos dus je kan naar hartenlust fietsen en wandelen. Hier kun je ook krulbollen, zeker proberen!

Bron: Toerisme Meetjesland, krulbol.be, dezonnebrug.be, molenkreek.be, heirweggoed.be, beeld: Shutterstock, krulbol.be, molenbeek.be, dezonnebrug.be, heirweggoed.be, getty, shutterstock

Lees ook

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)