Uien planten: de start van het moestuinseizoen

Uien planten: de start van het moestuinseizoen
Getty Image

Uien vragen niet veel warmte. Daardoor zijn ze de ideale baanbrekers voor het nieuwe (moes)tuinseizoen. Plant ze vanaf midden maart!

Uien planten: ideale start

  • Goed pootgoed (kleine uien die je in de grond zet) heeft een diameter van 2 cm. Groot is dat niet, maar de ui groeit dan ook krachtig.
  • Voorwaarde is wel dat de grond wat zwaarder van structuur is, maar toch voldoende gedraineerd. Gelukkig kun je beide factoren gemakkelijk bijsturen. Is er geen klei of leem voorhanden om een zandige grond zwaarder te maken? Strooi dan een laagje bentoniet (poederklei, te koop in tuincentra) en werk dat onder.  Ook de teelten die de komende jaren op dit perceeltje komen, hebben er baat bij, want klei helpt voeding en vocht vasthouden.
  • Om het teeltveldje nooit onder water te laten staan, hoef je niet meer te doen dan het wat bolvormig op te hogen of er een grachtje omheen te graven.
  • Druk het pootgoed niet zomaar in de grond, maar werk de aarde 10 cm los en maak telkens een plantgaatje. Stop de bol vervolgens zijdelings goed in en druk de aarde vast. Zo voorkom je dat hij zich uit de grond duwt bij het vormen van wortels, maar ook dat vogels, op zoek naar lentegroen, de ui gemakkelijk uit de grond trekken.
uien planten
Getty Images

Voor de beste oogst

  • Uien planten doe je op minstens 8 cm van elkaar.
  • Tussen de rijtjes ga je tot 30 cm, om gemakkelijk te kunnen wieden.
  • Schoffelen en hakken doe je beter niet. De ui wortelt namelijk erg oppervlakkig.
  • Maak het uienveldje een laatste keer perfect zuiver als het loof ongeveer 20 cm hoog is. Vanaf dan is wieden gevaarlijk.
  • Telkens als je uiengeur ruikt, doet de uienvlieg dat ook en komt ze eitjes leggen, met alle schade van dien.
uien planten
Getty Images

In augustus zit het groeiseizoen erop. Het loof sterft af en de bol bereidt zich voor op een lange bewaarduur. Blijft het loof toch groen? Druk het dan tegen de grond en stop zo de groei. Als de uienpijpjes bruin zijn, mogen de bollen uit de grond geplukt en verder gedroogd. Leg ze op een rooster of vlecht het loof in een paardenstaart.

uien planten
Getty Images

Wil je de uien als vlecht bewaren? Draai dan na enkele weken een binddraad rond het loof, anders zakt de constructie uit elkaar.

Je eigen oogst bewaren kan tot maart volgend jaar, het moment waarop je denkt aan het planten van een volgend veldje uien!

Veel succes!

Uien klaarmaken? Enkele ideetjes:

 

Wil je graag op de hoogte blijven van alle moestuin to do’s voor elk moment? Dan is onze Moestuin-nieuwsbrief een échte aanrader: een tweewekelijkse selectie van artikels boordevol tips, recepten en inspiratie waarmee je meteen aan de slag kunt. Schrijf je hier in!

moestuinnieuwsbrief banner

Meer moestuintips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)