KMI waarschuwt voor zware onweersbuien: noodnummer 1722 geactiveerd

KMI waarschuwt voor zware onweersbuien: noodnummer 1722 geactiveerd

Het zomerse weer van dit weekend is ondertussen ver zoek. Het KMI waarschuwt zelfs voor plaatselijke onweersbuien met zware regen, hagel en rukwinden en activeert het speciale noodnummer 1722.

Zwaar onweer op komst

“Dinsdagnamiddag ontstaan er buien, die geleidelijk intenser worden. Vooral op het einde van de namiddag, ’s avonds en ’s nachts kunnen er zware onweders ontstaan. Overvloedige neerslag, zware windstoten en hagel kunnen op sommige plaatsen schade veroorzaken”, klinkt het.

Noodlijn bij extreme weersituaties

Het FOD Binnenlandse Zaken activeerde als voorzorgsmaatregel een speciale noodlijn, 1722, voor wie waterlast of stormschade heeft. Het aparte nummer voorkomt dat de andere noodlijnen 112 (ambulance en brandweer) en 101 (politie) overbelast geraken.

“Het KMI geeft ons voortdurend weer-updates en wanneer het een code rood of oranje is, wordt 1722 geactiveerd”, aldus Erik Engels van de dienst 112. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukt dan ook dat het noodnummer 112 enkel nog mag gebruikt worden voor échte levensbedreigende noodsituaties.

Beeld: Getty Images

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)