Vlaming gooit massaal kleren weg: 8,2 kilo per jaar

Vlaming gooit massaal kleren weg: 8,2 kilo per jaar
Woman holding pile of colorful clothes indoors

Elke Vlaming gooit jaarlijks gemiddeld 8,2 kilogram kleren weg. Nu de solden zijn gestart, roepen verschillende organisaties op om je kleren langer te dragen. Want een gaatje in je T-shirt, is helemaal niet zo erg. Toch? 

Alleen dit jaar al vind je zo’n 5 miljoen ton nieuwe kledij in de Europese winkels. Te veel om in je kleerkast te hangen, tenzij je natuurlijk een paar oudere stuks weggooit. En dat gebeurt ook, blijkt volgens de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). Vorig jaar kregen ze maar liefst 8,2 kilo kledij per Vlaming binnen, en dat is 0,6 kilo méér dan vijf jaar eerder.

Dat is veel, maar dat hoeft niet per se iets negatiefs te zijn. Want hoe meer kleren in de kledingcontainers belanden, hoe minder er in de verbrandingsoven terechtkomen.

Een halve Middellandse Zee

En toch kunnen we maar beter spaarzaam omspringen met kledij. Een gaatje in een T-shirt is echt geen reden om het stuk meteen de vuilnisbak in te gooien. Zeker als je weet hoeveel een kledingstuk precies kost.

Een gemiddeld kledingstuk reist ongeveer 1.900 kilometer, nog voor het bij de gebruiker is. En het kleuren van een T-shirt of een jurk vraagt al snel een halve Middellandse Zee aan water. Zowat twintig procent van al het afval komt uit de textiel- en kledingindustrie, goed voor tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Een tweede leven

De boodschap is duidelijk: draag je kleren tot ze écht versleten zijn. En als je iets niet meer draagt, kun je het perfect een tweede leven geven. Zet een mand met kleren aan je deur en vraag je gasten om er eens in te snuisteren, of breng het naar de kringloopwinkel.

Maar ook de mode- en recyclagebedrijven kunnen hun steentje bijdragen. Kledij maken uit maar één soort vezel, bijvoorbeeld, of heel goed nadenken uit welk materiaal de knoppen gemaakt moeten worden.

Bron: Het Nieuwsblad – Beeld: Getty Images 

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)