31 mei = Werelddag zonder Tabak

31 mei = Werelddag zonder Tabak

Stoppen met roken? Het kan! 31 mei is naar jaarlijkse gewoonte de Werelddag zonder Tabak, en voor de tiende keer op rij zetten de ziekenhuizen hun deuren open om rokers een gratis test aan te bieden.

Een dag van hoop

22% van de Belgen rookt. Daarom zetten bijna vijftig ziekenhuizen op 31 mei, dé Werelddag zonder Tabak, hun deuren open om rokers te sensibiliseren en te helpen om te stoppen met roken. Een mooi initiatief, zeker als je weet dat aandoeningen van de longen de op twee na de dodelijkste zijn.

Wist je trouwens ook dat een roker drie keer méér kans heeft om te stoppen met geneesmiddelen en professionele hulp van een zorgverlener? Dat is ook meteen de reden waarom ziekenhuis voor het tiende jaar op rij gratis tests aanbiedt, want het is nooit te laat om je leven te beteren.

De tol van roken

We weten allemaal dat roken ongezond is. Maar wat gebeurt er juist met je lichaam, en kun je de schade nog omkeren? Kankerspecialist en hoogleraar aan de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Antwerpen Filip Lardon: “Ik zeg het niet graag, maar de gezondheidseffecten van één jaar roken zijn vrij beperkt. Het is niet omdat je vandaag rookt, dat je morgen longkanker kunt krijgen.”

“Dat neemt niet weg dat er wel degelijk lichamelijke gevolgen op korte termijn zijn, zoals een slecht ruikende adem, verkleuring van de tanden en een slechtere conditie. Sigarettenrook bevat immers grote hoeveelheden koolstofmonoxide. Die stof komt in je bloed terecht, en zal daar het zuurstofgehalte doen dalen. Dat zuurstoftekort zal ervoor zorgen dat je sneller buiten adem bent, moeite hebt met zware inspanningen,… Ook je reuk- en smaakzin vermindert. Al deze effecten komen heel snel: zelfs na één of twee weken roken kun je er al last van hebben.”

Een leven lang

“Op lange termijn is roken bijzonder schadelijk:

  • Je krijgt last van een slechtere doorbloeding en loopt meer kans op hart- en vaatziekten, longaandoeningen en tal van kankers. Daar zijn harde cijfers van. In België sterft elk halfuur iemand aan de gevolgen van roken. Dat is ontzettend veel voor een klein land. Tabak is de duidelijkste, krachtigste veroorzaker van kanker. Jarenlang roken verhoogt je risico op kanker met 30%. Het risico op longkanker stijgt met 80 tot 90%. Dat zijn immens hoge cijfers.”
  • Niet enkel in de longen, ook op de tong, keel, blaas, nieren en slokdarm doet tabak de kans op kanker stijgen. Er zijn zelfs studies die een verband aantonen tussen roken en het ontstaan van baarmoederhalskanker, darmkanker en leukemie.
  • Je hebt ook 50% meer kans op hart- en vaatziekten.”
  • Roken doet je huid sneller verouderen, en dan vooral op je gelaat. De soepelheid van je huid vermindert, je krijgt meer uitgesproken rimpels en een grauwere huidskleur. Ook je haar wordt breekbaarder, doffer en vroeger grijs.

Wat als je stopt?

“Hier moeten we een onderscheid maken tussen de gevolgen op korte en op lange termijn”, zegt Filip Lardon. “De kortetermijneffecten treden heel snel op, maar verdwijnen ook weer snel wanneer je stopt. Je conditie zal zich herstellen, je adem ruikt weer normaal, je reuk- en smaakzin verbetert,… Die negatieve gevolgen kun je dus vrij goed tenietdoen.”

In welke mate je de langetermijneffecten kunt omkeren, is afhankelijk van hoelang je gerookt hebt. “Hoe sneller je stopt, hoe meer je de schade kunt beperken. Heb je ‘maar’ tien jaar gerookt, dan kun je de risico’s op hart- en vaatziekten en longkanker zelfs bijna terug op nul brengen. Heb je twintig jaar of langer gerookt, dan zul je de gezondheidsrisico’s nooit meer helemaal kunnen doen verdwijnen, wél verminderen. Stoppen heeft dan ook áltijd zin, zelfs op je zeventigste.”

Roken in cijfers

  • 1 op 5 mensen in België rookt.
  • Van de rokers heeft 73% spijt dat ze ooit begonnen zijn met roken.
  • 65% van de rokers wil stoppen.
  • De levensverwachting van een man die dagelijks rookt, neemt met bijna negen jaar af. Voor vrouwen is dat bijna zes jaar.
  • In bijna 9 op de 10 gevallen van longkanker ligt tabak aan de basis
  • Vijf jaar na het stoppen met roken neemt het risico op longkanker sterk af.

Op www.dagzondertabak.be vind je een overzicht van alle deelnemende ziekenhuizen.

Tekst: Diny Thomas en Lien Lammar – Beeld: Getty Images 

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)