
6x zelf maken: verjaardagstraktatie voor in de klas
Als verjaardagstraktatie of als zoete kennismaking met de nieuwe klasgenootjes…met deze schattige koekjes laat je meteen alle harten smelten. Zelf versierd – en soms ook gebakken! – met maar een klein beetje hulp van mama.
Verjaardagstraktatie voor in de klas: 6 ideeën
1. Grappige donut-duizendpoot
Om deze leuke duizendpoot te maken, hoef je geen bakwonder te zijn. Koop evenveel donuts als er kindjes zijn, en vergeet juf of meester niet, want je maakt ’m zo lang als je wilt…
Dit heb je nodig
• kant-en-klare mini-donuts • evenveel zoute pretzelstokjes • 2 suikeroogjes • 2 lollipops
Zo maak je het
- Breek voor de pootjes de pretzelstokjes doormidden, en steek de beide helften schuinweg in de donuts.
- Schik de donuts in een rijtje op een langwerpige serveerschaal of -plank.
- Kleef 2 suikeroogjes op de voorste donut. Tip! Gebruik eventueel wat kant-en-klaar suikerglazuur of een likje gesmolten chocolade, mocht de donut zelf niet genoeg plakken.
- Prik de lollipops als voelsprieten bovenaan in de voorste donut.
2. Bereleuke chocolade-madeleines
Dit heb je nodig
(voor ± 30 stuks)
• 145 g boter • 170 g bloemsuiker • snuifje zout • enkele druppels amandelextract • 3 grote eieren • 180 g bloem• 1 kl bakpoeder • 200 g witte chocolade • 30 suikeroogjes • 30 witte chocolade callets • donkere chocoladestift (bijv. Dr. Oetker) • sprinkles naar keuze
En ook • madeleine-bakvorm
Zo maak je ze
- Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C. Klop de malse boter in een mengkom op, samen met de bloemsuiker, het zout en het amandelextract. Voeg dan de eieren toe en meng.
- Zeef er de bloem en het bakpoeder bij en spatel door de massa.
- Vet een madeleine-bakvorm in en verdeel het deeg over de holtes; vul ze maximum voor 3/4.
- Bak de madeleines 10 minuten in de heteluchtoven en laat ze daarna afkoelen.
- Smelt voor de gezichtjes de witte chocolade au bain-marie en doop er de afgekoelde madeleines tot halverwege in.
- Plak op de helft van de gezichtjes suikeroogjes en witte chocolade callets voor de oortjes. Laat opstijven op bak-papier en teken het berengezichtje verder met chocoladestift.
- Strooi over de andere helft van de madeleines ter afwisseling kleurrijke sprinkles.
3. Supersnelle peperkoek-ijsjes
Wie geen tijd of zin heeft om te bakken, kan aan de slag met kant-en-klare peperkoek. Op stokjes steken, glazuur erop, sprinkles erover en klaar!
Dit heb je nodig
(voor ± 20 stuks)
• 20 plakjes peperkoek • 20 houten ijsstokjes • 4 el bloemsuiker • citroensap • roze voedingskleurstof • discomix of andere sprinkles naar keuze (bakafdeling)
Zo maak je ze
- Snij frisco-vormen uit de plakjes peperkoek en duw er een houten stokje in.
- Meng voor het suikerglazuur een paar druppels citroensap en wat roze voedingskleurstof door de bloemsuiker, tot je een tandpasta-achtige structuur hebt.
- Strijk de peperkoeken ijsjes in met suikerglazuur en bestrooi met sprinkles.
4. Schattige schaapjes-cupcakes
Zacht, zoet en smeuïg… deze cupcakes, die je zelf bakt en afwerkt met minimarshmallows en marsepein, smelten op je tong, en zijn daarom onze absolute favoriet!
Dit heb je nodig
(voor ± 12 stuks)
Voor de cupcakes: • 125 g boter • 115 g suiker • 8 g (1 zakje) vanillesuiker • 2 eieren • 65 g Griekseyoghurt • 125 g zelfrijzend bakmeel • snuifje zout • snuifje baksoda
Voor de afwerking: • 1 zakje kant-en-klaar gebaksglazuur (bijv. Dr. Oetker) • 100 g minimarshmallows • 1 rolletje marsepein • 24 suikeroogjes
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 190°C. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe papieren cupcake-vormpjes in een cupcake bakblik en zet opzij.
- Klop de boter samen met de suiker en de vanillesuiker luchtig. Voeg de eieren toe en daarna de yoghurt; roer telkens tot een homogeen geheel.
- Zeef bakmeel, baksoda en zout bij de massa en spatel dit zo kort mogelijk door elkaar tot een homogeen geheel.
- Vul de vormpjes voor 2/3 en bak de cupcakes 12 minuten in oven.
- Laat de cupcakes afkoelen op een rooster. Boetseer intussen 12 schapenkopjes met de marsepein en de suikeroogjes.
- Maak het glazuur zoals vermeld op de verpakking. Strijk er de bovenkant van de afgekoelde cupcakes mee in. Plak hierop telkens een schapenkopje en mini-marshmallows voor de wol.
5. Blikvangers van bloemenkoekjes
Een koekblik vol schattige bloemetjes! Bijna te mooi om op te eten, maar ook zó lekker dat er geen kruimeltje van zal overblijven…
Dit heb je nodig
(voor ± 60 stuks)
• 500 g patisseriebloem • 75 g kristalsuiker • 75 g bloemsuiker • snuifje zout • 250 g boter op kamertemperatuur • 1 ei • 1 theelepel vanille-extract • 60 Smarties of M&M’s
Zo maak je ze
- Zeef de bloem, samen met de kristalsuiker, de bloemsuiker en het snuifje zout in een grote mengkom.
- Voeg de boter in blokjes, het ei en het vanille-extract toe en kneed in de keukenrobot met de platte menghaak of met de hand tot een mooie bol deeg.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minstens 1 uur opstijven in de koelkast.
- Verwarm de heteluchtoven voor op 180°C. Haal het deeg uit de koelkast, neem er kleine stukjes van en rol die tot balletjes. Maak kransjes van telkens 5 deegballetjes, leg een Smartie in het midden en duw alles een beetje plat. Maak met de achterkant van een mes een sleufje in elk bloemblad.
- Bak de koekjes 10 minuten in de heteluchtoven. Verlaag de temperatuur naar 150°C en bak de koekjes nog 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Tip! Afhankelijk van je oven kan het nodig zijn om de bakplaat eens om te draaien of in hoogte te verplaatsen voor een gelijkmatig resultaat.
- Laat de koekjes afkoelen op een rooster. In een goed gesloten doos zijn ze minstens een maand houdbaar.
6. De lekkerste bijenkolonie
Laat ze maar in je mond vliegen, die schattige bijtjes. Je maakt ze met kant-en-klare cakejes en gesmolten chocola.
Dit heb je nodig
(voor ± 20 stuks)
• 40 minicakejes (bijv. Crumbel) • 200 g donkere chocolade of melk-chocolade • 40 geschaafde amandelen • eventueel: donkere chocoladestift (bijv. Dr. Oetker)
Zo maak je ze
- Smelt de chocolade au bain-marie. Snij intussen van elk cakeje aan één kant het bultje weg
- Plak met de gesmolten chocolade telkens 2 cakejes met de snijvlakken tegen elkaar en steek er telkens twee geschaafde amandelen als vleugeltjes tussen. Laat even opstijven op bakpapier zodat de vleugeltjes goed vast zitten.
- Doop de ‘staartjes’ van de bijen in de (weer bijna opgesteven) chocolade en vorm zo tipjes voor de angels.
- Teken met gesmolten chocolade of een chocoladestift oogjes en mondjes op de bijtjes.
Productie: Jolien Vanden Berghe (@jolien.bakt)
Meer creatieve ideetjes:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!