Getty Images

Beautyproducten sorteren: zo recycleer je shampooflessen, crèmepotjes en parfumflacons

Door Jolien Thieleman

Maar liefst 45% van de Belgen sorteert verpakkingen van hygiëne- en beautyproducten verkeerd. Een spijtige zaak, maar niet zo verwonderlijk, want soms is het nu eenmaal niet simpel om te weten in welke afvalzak die lege producten horen. Daarom lanceren L’Oréal en Fost Plus de site mooisorteren.be, waarop je makkelijk kunt zien hoe je het goed doet.

Sorteren kun je leren

Sorteren is belangrijk: niet alleen voor onze planeet, maar ook voor je medemens, de economie en je portemonnee. “Hygiëne- en verzorgingsproducten vertegenwoordigen 4 procent van de verpakkingen die op de Belgische markt gebracht worden, goed voor meer dan 31.000 ton. Een goede sorteerhandeling door de consument zorgt ervoor dat de kostbare grondstoffen in de circulaire keten blijven. Zo worden ze gerecycleerd tot nieuwe producten en verpakkingen”, verklaart Mik Van Gaever van Fost Plus.

Uit een onderzoek van L’Oréal blijkt echter dat bijna de helft van de Belgen niet goed weet hoe je verpakkingen van hygiëne- en beautyproducten (douchegel, shampoo, haarverzorgingen, huidverzorging, parfum…) juist kunt sorteren. “Bij L’Oréal zijn we al jaren begaan met afvalbeheer. We willen onze consumenten graag aansporen om het afval uit de badkamer correct te sorteren”, vertelt Brigitte Bekaert van L’Oréal Belgilux.

Daarom sloegen L’Oréal en Fost Plus de handen in elkaar voor de lancering van mooisorteren.be, een site waarop je perfect kunt zien hoe je lege verpakkingen kunt recycleren. Makkelijk om te weten of je product in de glasbak, de blauwe zak, het restafval of de papier-kartonbak moet!

Beautyproducten juist sorteren

Om je alvast op weg te helpen, geeft L’Oréal graag deze richtlijnen mee:

  • Flesjes nagellak: transparante flesjes zonder dop of applicator kunnen in de glasbak. De flesjes moeten volledig leeg zijn om het recyclageproces niet te verstoren.
  • Shampooflessen en -flacons: lege plastic flessen en flacons kunnen in de blauwe zak. De opgehaalde verpakkingen worden gesorteerd per plasticsoort zodat ze gerecycleerd kunnen worden tot grondstoffen om nieuwe verpakkingen of andere producten te maken. Wanneer de verpakkingen volledig leeg zijn, is het niet nodig de flacons te spoelen.
  • Spuitbussen: volledig lege spuitbussen van bijvoorbeeld scheerschuim en deodorantsprays kunnen in de blauwe zak. Ze kunnen gemakkelijk gerecycleerd worden. In het sorteercentrum scheidt een machine het aluminium van andere materialen. Dit aluminium wordt vervolgens gesmolten en als grondstof gebruikt voor de productie van verpakkingen.
  • Glazen potten van bijvoorbeeld gezichtscrèmes: transparante glazen potten kunnen in de glasbak, de metalen deksels horen in de blauwe zak.
  • Glazen flacons van onder andere parfum en foundation: de transparante glazen flacons mogen in de glasbak, indien mogelijk, na het verwijderen van het pompje. Voor een optimale recyclage is het belangrijk om gekleurd en niet-gekleurd glas te scheiden en het glasafval in de juiste glasbak te deponeren. Enkel ongekleurd glas kan gerecycleerd worden tot nieuw kleurloos glas.

Meer ecoweetjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content