Libelle Tipt: 6 nieuwe boeken die het lezen waard zijn

Libelle Tipt: 6 nieuwe boeken die het lezen waard zijn

Eigenlijk mogen we best van geluk spreken: iedere maand opnieuw verschijnen er prachtige romans en thrillers die we maar al te graag willen lezen. Om er zeker van te zijn dat jullie door de bomen het bos nog zien, gaan wij vanaf nu iedere maand onze boekentips oplijsten. Niet direct tijd om te lezen? Voeg deze boeken dan maar aan je leeslijst toe.

Lees ook: Daarom is het zo goed om voor het slapen te lezen

1 ‘De vergeten Deverill’ – Santa Montefiori

de vergeten deverill

Nantucket, Massachusetts, 1960. Als na de dood van Arethusa Clayton blijkt dat zij haar as wilt laten uitstrooien op een heuvel bij het Ierse kasteel Deverill, zijn haar kinderen stomverbaasd. Zij hebben nog nooit van het kasteel gehoord, hoewel ze weten dat hun moeders meisjesnaam Deverill was en dat ze als jonge vrouw de armoede in Ierland ontvluchtte. Waarom wilde Arethusa na haar dood terugkeren naar het land waaraan ze bij leven een hekel leek te hebben?

 

Begin deze maand verscheen bij Uitgeverij Boekerij de nieuwe Santa Montefiore. De vergeten Deverill is een extra deel bij de oorspronkelijke driedelige Deverill-serie, en is wederom een prachtig familieverhaal dat zich afspeelt in het Amerika van de jaren zestig en het Ierland van eind 19de eeuw. Je kunt het boek hier kopen.

 

“Van boekentips gesproken! Ook met dit nieuwe boek slaagt Montefiore erin om mij mee te slepen in een ontroerend familieverhaal. Niets zo leuk als volledig in het verhaal op te gaan, en even van de wereld te verdwijnen. De fans van Montefiore zullen niet ontgoocheld zijn!” – Commercieel verantwoordelijke Rani

2 ‘De olijfboom’ – Lucinda Riley

de olijfboom

Tijdens een zomer in Cyprus wordt Helena voor het eerst verliefd. Vierentwintig jaar later erft ze het vakantiehuis waar ze destijds verbleef en ze besluit met haar gezin terug naar Cyprus te gaan. Een toevallige ontmoeting met haar jeugdliefde zorgt voor een botsing tussen Helena’s verleden en het heden, wat grote gevolgen heeft voor haar gezin…

 

Met De Zeven Zussen-reeks heeft Riley zich wereldwijd bekend én geliefd gemaakt. Begin april verscheen bij Uitgeverij Xanders De olijfboom: een stand-alone die de typische Riley-stijl uit de Zussen-serie combineert met een verrassend hedendaags verhaal. Je kunt deze topper hier kopen.

 

“Na De Zeven Zussen heb ik in een rotvaart de andere boeken uit de gelijknamige reeks uitgelezen. Ik stond dan ook te popelen om een compleet nieuw verhaal van Lucinda Riley te lezen, en het heeft de verwachtingen zeker weten in te lossen. Romantisch, verrassend en meeslepend. Meer moet een boek niet zijn voor mij.” – Redactrice Jolien

 

3 ‘De bijenhoudster’ – Meredith May

de bijenhoudster

Meredith May was vijf jaar oud toen er voor het eerst een honingbij over haar arm kroop. Ze woonde op dat moment bij haar grootvader, een excentrieke bijenhouder die honing maakte in een roestig oud busje. Die eerste bij was angstaanjagend en opwindend tegelijk, en in de jaren daarna ontdekte ze dat alles wat ze over het leven en familie moest weten verborgen lag in de geheime wereld van de bijen. Het was het begin van een levenslange vriendschap.

 

Uitgeverij Lev. publiceerde begin april dit waargebeurde verhaal over familiebanden, honingbijen en het leven. De bijenhoudster is buitengewoon mooi geschreven en vertelt hoe een klein, vaak verkeerd begrepen insect een leven kan veranderen. Je shopt ‘m hier.

 

“Normaal ben ik niet zo’n fan van familieverhalen, maar De bijenhoudster heeft mij compleet verrast. May schreef een boek over pijn, verdriet en disfunctionele familiebanden, maar ging geen enkel moment de stereotiepe kant op. Ze wist op een sublieme manier het menselijke verdriet te verweven met het leven van de honingbijen. En net die -op het eerste zicht- onlogische symboliek tilde De bijenhoudster naar een hoger niveau. Wat een prachtig boek, en zeker een aanrader!” – Social planner Thijs

 

4 ‘Doggerland’ – Ben Smith

Op de Noordzee, ver weg van wat er over is van de kustlijn, strekt een windmolenpark zich uit tot aan de horizon. De jongen en de oude man zijn belast met het onderhoud, terwijl de eeuwige golven merkwaardige ladingen rommel door de watervelden met turbines sleuren. De jongen is door het Bedrijf naar het oneindige windmolenpark gestuurd om zijn vaders plaats in te nemen na diens verdwijning. Vragen over het hoe en waarom worden door de oude man niet beantwoord. De oude man vist naar verloren gegane dingen, de jongen zoekt naar flinters bewijs over de waarheid rondom het lot van zijn vader.

 

Begin april verscheen Doggerland van Ben Smith bij uitgeverij Atlas Contact. De roman is een prachtig voorbeeld van ‘environmental literature‘: literatuur waarin de menselijke invloed op het milieu een belangrijke rol speelt. Deze roman vind je hier.

 

“Tussen alle boekentips die ik al eens had gekregen, zat er nog nooit een thriller. Doggerland was de eerste die mijn écht aansprak. Smith zet een sterke symboliek op papier door het brutale -enigszins dystopische- landschap gelijk te schakelen met de hardheid van het complexe menselijke drama van de hoofdfiguren. Na het dichtslaan van de laatste pagina blijft Doggerland gegarandeerd nog even nazinderen.” – Social planner Thijs

 

 

5 ‘De duik’ – Cathérine Steadman

de duik

Erin is een documentairemaker die op het punt staat door te breken. Haar man Mark is een knappe investeringsbankier met grote plannen. Om hun liefde te vieren gaan ze op een romantische reis naar het tropische eiland Bora Bora, waar ze genieten van de zon, het strand en elkaar. Maar dan, als ze gaan duiken in de helderblauwe zee, vinden ze iets in het water… Het stel staat voor een gevaarlijke keuze: vertellen ze wat ze gevonden hebben of bewaren ze hun geheim? Als niemand anders ervan weet, kan er niets misgaan, toch? Hun beslissing brengt een verwoestende reeks gebeurtenissen op gang…

 

Karakter Uitgevers B.V. publiceerde afgelopen maand De Duik van Catherine Steadman. Het is een psychologisch thrillerdebuut voor liefhebbers van Ruth Ware, Paula Hawkins en Shari Lapena. Je koopt ‘m hier.

 

“Ik heb dit boek op 2 dagen uitgelezen, wat echt een record is voor mij. Deze thriller doet dan ook perfect wat een thriller moet doen: je op het puntje van je stoel houden waardoor je niet kunt stoppen. Een minpuntje is dat het vaak onrealistisch is. Maar het is wel de ideale vakantiethriller!” – Lezeres Christel

6 ‘Serotonine’ – Michel Houellebecq

Het verhaal vindt plaats in een Frankrijk dat zijn tradities aan het verkwanselen is, zijn steden ontdoet van hun charme en zijn platteland verwoest tot de volksopstand erop volgt. De verteller brengt een verhaal over zijn leven als landbouwingenieur, zijn vriendschap met een boer van adel, over het falen van hun jeugdige idealen, de misschien wel dwaze hoop een verloren vrouw terug te vinden.

 

Een paar jaar na Onderworpen is Michel Houellebecq terug met een roman over de puinhopen van de toekomst. Serotonine verscheen bij De Arbeiderspers. Je shopt deze topper hier.

 

Wil je graag weten wat anderen van deze boeken vonden of op zoek naar nog meer boekentips? Neem dan snel een kijkje in onze Libelle Leesclub!

 

Lees meer

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)