Leestips: 6 boeken om nú te ontdekken

Leestips: 6 boeken om nú te ontdekken

Iedere maand opnieuw verschijnen er prachtige romans, thrillers en andere boeken die we maar al te graag willen lezen. Om er zeker van te zijn dat jullie door de bomen het bos nog zien, lijsten wij iedere maand onze boekentips op. Niet direct tijd om te lezen? Voeg deze boeken dan maar aan je leeslijst toe of word lid van onze Libelle Leesclub!

Lees ook: Daarom is (meer) lezen zo goed voor je gezondheid

Onze boekentips

Joepie, onze boekenverzameling wordt steeds langer! 🙂 De eerste zes hieronder zijn helemaal nieuw in het lijstje. Veel leesplezier!

1 ‘Winter in de kleine bakkerij’ – Jenny Colgan

 

Het is winter in de kleine bakkerij aan het strand, en Polly is ervan overtuigd dat dit de beste kerst ooit gaat worden. Maar wanneer gaat het leven volgens plan? Want Polly’s beste vriendin vertrouwt haar een gevoelig geheim toe dat het leven van Polly en Huckle drastisch kan veranderen.

 

En dan verschijnt er plotseling een bekend gezicht uit Polly’s verleden en wordt het nog ingewikkelder. Polly vindt meestal troost in het bakken, maar ze heeft het gevoel dat het dit keer niet genoeg zal zijn. Kan Polly alles weer op het goede spoor krijgen en haar beste kerst ooit vieren met Huckle en papegaaiduiker Neil?

 

‘Winter in de kleine bakkerij’ verscheen bij Luitingh Sijthoff. Je bestelt het boek hier.

2 ‘Grote Panda & Kleine Draak’ – James Norbury

 

Twee geliefde vrienden, Grote Panda en Kleine Draak, reizen samen door de seizoenen van het jaar. Op hun weg zijn ze vaak verdwaald, en hoewel ze niet weten waar ze zijn, ontdekken ze veel mooie bezienswaardigheden die ze nooit zouden hebben gevonden als ze de juiste weg hadden gevolgd.

 

Samen onderzoeken ze de gedachten en emoties, ontberingen en geluk die ons allemaal verbinden. In de natuur leren ze hoe ze in het moment moeten leven, hoe ze vrede kunnen hebben met onzekerheid en hoe ze de kracht kunnen vinden om samen de obstakels van het leven te overwinnen.

 

‘Grote Panda & Kleine Draak’ verscheen bij Fontaine Uitgevers. Je bekijkt het boek hier.

3 ‘Dromen van jou’ – Dani Atkins

 

Beth Brandon heeft eindelijk de bloemisterij waar ze al haar hele leven van droomt, maar zelfs dát kan haar zenuwen niet bedwingen: vandaag gaat ze iets delen met haar man dat haar hele leven zal veranderen.

 

Izzy Vaughan dacht dat zij en haar man samen oud zouden worden, maar ze lijken de laatste tijd steeds meer uit elkaar te groeien. Ze houden allebei zielsveel van hun zoontje Noah, maar is dat genoeg om hun huwelijk te redden?

 

Acht jaar geleden is deze twee vrouwen iets overkomen. Nu blijkt dat dankzij die ene dag acht jaar geleden hun levens nooit meer hetzelfde zullen zijn…

 

‘Dromen van jou’ verscheen bij De Fontein. Je vindt de roman hier.

4 ‘De bijzondere levens van Violette’ – Valérie Perrin

 

Violette Toussaint is de beheerder van een begraafplaats, waar ze in haar kleine huisje steun en een luisterend oor biedt aan iedereen die het gebruiken kan.

 

Emotioneel en liefdevol beschrijft Valérie Perrin hun verhalen, terwijl ze ondertussen langzaam Violettes geheim ontvouwt. Want als op een dag de knappe politiechef Julien voor haar staat met een ongebruikelijke wens, verandert Violettes leven voorgoed, en moet ze haar verleden eindelijk onder ogen zien.

 

‘De bijzondere levens van Violette’ verscheen bij Xander Uitgevers. Je ontdekt de roman hier.

5 ‘De drie zussen van Auschwitz’ – Heather Morris

 

Toen ze klein waren, beloofden de Joodse zusjes Cibi, Magda en Livia hun vader: wij blijven samen, wat er ook gebeurt. Als Livia op haar vijftiende op transport wordt gesteld, zorgt die belofte voor een dramatische wending. Cibi volgt haar naar het concentratiekamp, Magda duikt onder.

 

Door een wrede speling van het lot worden de zussen herenigd op de gruwelijkste plek op aarde: Auschwitz-Birkenau. Daar doen ze een nieuwe belofte: wij blijven leven, wat er ook gebeurt. De wil om samen te blijven geeft de zussen moed, ook als ze op dodenmars dwars door Europa worden gestuurd en proberen te ontsnappen.

 

‘De drie zussen van Auschwitz’ verschijnt op 25 januari bij HarperCollins. Je bestelt jouw exemplaar hier.

6 ‘Londen & Seattle’ – Alexandria Bellefleur

 

Het tweede deel in de ‘Written in the stars’-serie.

 

Brendon gelooft rotsvast in de liefde. Hij heeft een datingapp gebouwd en is ervan overtuigd dat de ware ergens rondloopt, ook al heeft hij haar nog niet ontmoet. Of toch wel?

 

Als de beste vriendin van zijn zus onverwacht naar Seattle komt, maakt zijn hart een sprongetje. Hij was als jongen al verliefd op Annie. Annie daarentegen is niet op zoek naar liefde. Na verschillende slechte ervaringen gelooft ze er niet meer in. Het enige probleem is dat ze zich tot Brendon aangetrokken voelt. Heel erg zelfs.

 

‘Londen & Seattle’ verscheen bij Uitgeverij Z&K. Je vindt de roman hier.

7 ‘Het winterse avontuur’ – Karen Swan

 

Deze roman van Karen Swan is een stormachtige romance in een ijskoud Amsterdam. Van de auteur van De Ierse erfenis, Een Noorse winternacht, De Zweedse affaire en De Spaanse belofte.

 

 

Lee kwam naar Amsterdam met een pasgeboren baby en een diep weggestopt geheim. Inmiddels is haar zoontje Jasper vijf en is ze een succesvolle fotograaf, bekend om haar celebrityportretten. Na haar turbulente verleden als oorlogsfotograaf in Syrië vindt ze eindelijk rust en kan ze genieten van haar fijne leven aan de grachten.

 

Dit verandert in één klap als ze in haar fietsmandje een boek vindt, waar een noodkreet in geschreven staat. Ze spoort de schrijver van het boek op in de hoop meer te weten te komen over de onheilspellende boodschap. Terwijl het in het winterse Amsterdam steeds kouder wordt, wordt Lee langzaam ingehaald door haar verleden en zal ze haar traumatische herinneringen eindelijk onder ogen moeten zien…

 

‘Het winterse avontuur’ verscheen bij Xander Uitgevers. Je bestelt het boek hier.

8 ‘Fuck(ing) perfect’ – Bieke Ilegems

 

De meeste mensen kennen het wel: onzeker zijn, je niet goed genoeg voelen, angst hebben om te falen, de (zelfopgelegde) druk ervaren om perfect te moeten (of te willen) zijn en alle frustraties die daarmee gepaard gaan… Bieke worstelt er ook mee, maar ze neemt geen genoegen met een kabbelend leven. Daarom graaft ze diep in zichzelf en zoekt ze naar manieren om messy om te zetten in magisch. Dit boek is haar work in progress. Zoals zijzelf.

 

Bieke wil mensen die vast lijken te zitten in hun leven en voortdurend in rondjes draaien door twijfel, angsten, een gevoel van leegte, minderwaardigheid, lusteloosheid en een gebrek aan zelfliefde helpen. Ze wil hen inspireren met verhalen, ervaringen en concrete tips om weer zin, ziel en sprankel in het leven te krijgen. Het leven zoals het is en zoals het kan zijn: FUCK(ING) PERFECT! Messy, maar magisch.

 

‘Fuck(ing) perfect’ verscheen bij Houtekiet. Je ontdekt het boek hier.

9 ‘Sneeuw boven New York’ – Sarah Morgan

 

Omdat ze eindelijk eens die eeuwige verlegenheid wil overwinnen, daagt hondenuitlaatster Harriet Knight zichzelf uit om elke dag iets te doen wat ze eng vindt, zoals kerst vieren zonder haar familie. Maar wanneer ze kennismaakt met haar nieuwe klant, de uitbundige spaniël Madi, voegt ze nog een challenge aan haar lijstje toe: omgaan met Madi’s norse hondenoppas, dokter Ethan Black – én met de onverwachte aantrekkingskracht tussen hen!

 

Ethan dacht dat hij gewend was aan stress en chaos, totdat hij Madi in zijn huis toeliet. Hoe kan één klein hondje zo’n puinhoop veroorzaken? Gelukkig heeft hij een eenvoudige oplossing: hij betaalt Harriet om haar intrek te nemen in zijn New Yorkse appartement en vierentwintiguurszorg te verlenen. Er is alleen niets eenvoudigs aan de gevoelens die ze bij hem wekt…

 

‘Sneeuw boven New York’ verscheen bij HarperCollins. Je koopt jouw exemplaar hier.

10 ‘Kerstmis in Whiskey Creek’ – Brenda Novak

 

Iedereen in Whiskey Creek herinnert zich Sophia DeBussi als een verwend, vervelend tienermeisje. Ook Ted Dixon heeft geen goed woord voor haar over, sinds ze jaren geleden zijn hart brak en trouwde met de dikdoenerige Skip. Ook al is ze nog steeds de mooiste vrouw die hij kent…

 

Dan blijkt dat Skip de bewoners van het stadje voor miljoenen heeft opgelicht, en dat hij is omgekomen in een poging te ontsnappen aan de FBI. Sophia, die nooit iets heeft geweten van de praktijken van haar man, blijft berooid achter. Hoewel Ted liever niet te veel bij haar betrokken raakt, kan hij het niet aanzien dat iedereen zich tegen haar keert. Na lang twijfelen biedt hij haar een baantje als huishoudster aan.

 

‘Kerstmis in Whiskey Creek’ verscheen bij HarperCollins. Je koopt de roman hier.

11 ‘De verborgen dochter’ – Elena Ferrante

 

Leda is nog niet zo lang geleden gescheiden, en ze voelt zich bevrijd. In de zomer huurt ze een vakantiehuisje aan zee. Van onder haar parasol op het strand kijkt ze naar het geluk van een jonge moeder, Nina, en haar dochtertje. Met bewondering maar ook met jaloezie, omdat het haar herinnert aan de moeizame verhouding met haar eigen, nu volwassen dochters die bij hun vader in Canada zijn gaan wonen. In een opwelling besluit Leda de idylle van Nina en haar dochter te vernietigen.

 

De verfilming van Elena Ferrantes ‘De verborgen dochter’ is binnenkort te zien op Netflix, met in de hoofdrol Olivia Colman (‘The Crown’) en geregisseerd door Maggie Gyllenhaal. Naar aanleiding daarvan is dit een nieuwe uitgave van de bestseller. Elena Ferrante werd een wereldwijde literaire sensatie met haar vier Napolitaanse romans, een succesreeks waarvan in Nederland en Vlaanderen een half miljoen exemplaren zijn verkocht. De eerste twee delen daarvan, ‘De geniale vriendin’ en ‘De nieuwe achternaam’, zijn inmiddels verfilmd als televisieserie.

 

‘De verborgen dochter’ verscheen bij Wereldbibliotheek. Je bestelt de roman hier.

12 ‘Geef nooit op’ – Ellie Dean

 

Cliffehaven, 1940. Als haar vader naar het front moet, blijft de 17-jarige Rita alleen achter. Gelukkig kan ze rekenen op haar buren, de familie Minelli. Maar als die net als andere families van Italiaanse afkomst worden geïnterneerd, staat Rita er helemaal alleen voor…

 

Rita weigert bij de pakken neer te zitten. Als haar droom om bij de luchtmacht te gaan in duigen valt, meldt ze zich aan bij de brandweer. Maar wanneer haar eigen huis in vlammen opgaat, is het zelfs voor Rita een zware opgave de moed erin te houden. Gelukkig kan ze terecht in het pension van Peggy Reilly, en voorzichtig leert Rita weer te hopen dat ze de mensen van wie ze het meest houdt terug zal vinden…

 

‘Geef nooit op’ verscheen bij De Fontein. Je ontdekt het boek hier.

13 ‘De liefdesbrief’ – Lucinda Riley (Boek van de Maand)

 

‘De liefdesbrief’ van Lucinda Riley, de bestsellerauteur die afgelopen juni overleed, is ons Boek van de Maand. Een absolute topper die je écht gelezen moet hebben, helemaal in de stijl die je van haar gewoon bent, met een extra vleugje spanning.

 

De jonge journaliste Joanna krijgt de opdracht verslag te doen van de uitvaart van Sir James Harrison, een wereldberoemde acteur. Na de begrafenis ontvangt ze een mysterieuze brief, met aanwijzingen die naar een explosief geheim lijken te leiden – een geheim dat de acteur zeventig jaar lang verborgen heeft gehouden.

 

Met behulp van Sir James’ kleinzoon ontrafelt Joanna langzaam maar zeker het raadselachtige verhaal. Tijdens haar zoektocht ontdekt ze echter dat verschillende machtige mensen de brief willen hebben. En die zullen haar ten koste van alles proberen tegen te houden…

 

‘De liefdesbrief’ verscheen bij Xander Uitgevers. Je koopt het boek hier.

14 ‘De bruidsjurk’ – Danielle Steel

 

In 1929 trouwt de Amerikaanse socialite Eleanor Deveraux met de schatrijke bankier Alexander Allen. Ze heeft haar bruidsjurk speciaal in Parijs laten maken en de bruiloft is een hoogtepunt voor de elite van San Francisco, mede dankzij de verbluffende jurk. Maar dan komt de beurskrach…

 

Tientallen jaren later is de prachtige, tijdloze jurk gedragen door vier generaties vrouwen. Hoe verschillend de tijdperken ook zijn, de jurk is een gekoesterd familiestuk dat voor iedere vrouw die hem draagt iets speciaals vertegenwoordigt: hoop, familiebanden en eeuwige liefde.

 

‘De bruidsjurk’ verscheen bij Luitingh Sijthoff. Je bestelt de roman hier.

15 ‘Bij het licht van de maan’ – Santa Montefiore

 

In een dorpje aan de zuidkust van Engeland staat Darnley Manor, een schitterend landhuis met uitgestrekte tuinen – en bijbehorende tuinmannen. Flappy Scott-Booth is de trotse bewoonster van het huis, samen met haar man Kenneth, een succesvolle zakenman die in zijn jonge jaren fortuin maakte met een fastfoodketen en die nu al zijn tijd spendeert op zijn eigen golfbaan. Ondanks haar zestig jaar ziet Flappy er nog stralend uit; haar leven lijkt een perfecte droom.

 

Als een echtpaar dat overduidelijk nóg rijker is dan zij een paar kilometer verderop een nóg groter en chiquer huis betrekt, voelt de competitieve Flappy zich uitgedaagd om de nieuwkomers te laten zien wie het belangrijkst is in het dorp. Wat ze niet verwacht is dat ze, terwijl ze indruk probeert te maken op deze Charles en Hedda, tot over haar oren verliefd wordt op Charles. Een heerlijk, lang vergeten gevoel, maar ineens is ze niet meer altijd in control – en ook in haar omgeving blijft dat niet onopgemerkt. Is ze bereid om alles op het spel te zetten waarvoor ze al die jaren zo hard heeft gewerkt?

 

‘Bij het licht van de maan’ verscheen bij Meulenhoff Boekerij. Je bestelt de roman hier.

16 ‘Sophia’s wens’ – Corina Bomann

 

Parijs, 1929. De lichtstad lijkt Sophia geen geluk te brengen. Na een traumatische ervaring heeft ze het gevoel dat ze de liefde nooit meer zal vinden en ze voor altijd eenzaam zal zijn. Is Europa misschien te klein voor een vrouw die groots denkt? Ze besluit de grote oversteek te maken naar Amerika, en daar, in New York, begint haar leven weer kleur te krijgen.

 

Een zakelijk aanbod van de befaamde Elizabeth Arden geeft haar een onverwachte kans en er komt ook weer liefde in haar leven. Maar een genadeloze concurrentiestrijd tussen haar oude en nieuwe werkgever dreigt roet in het eten te gooien. Plotseling staan haar toekomst en geluk opnieuw op het spel…

 

‘Sophia’s wens’ verscheen bij Meulenhoff Boekerij. Je bestelt de roman hier.

17 ‘Winter in de B&B’ – Kaat De Cock

 

Hanne is een twintiger die in een klein appartementje in de stad woont en probeert rond te komen van het loon dat ze verdient met een job waar ze een hekel aan heeft. Dan krijgt ze te horen dat ze een vakantiehuis in de Ardennen heeft geërfd. Als het ‘vakantiehuis’ een grote villa met gigantische tuin blijkt te zijn, heeft ze geen idee wat ze met zo’n huis aan moet. Tot haar moeder haar ervan weet te overtuigen om een bed and breakfast te beginnen.

 

Samen trekken ze naar de Ardennen en proberen ze een nieuw leven én een zaak op te bouwen. Maar niet iedereen ziet hen even graag komen. Hanne doet er alles aan om het respect van de plaatselijke bewoners en vooral dan van die héél knappe klusjesman te winnen.

 

‘Winter in de B&B’ verscheen bij Hamley Books. Je ontdekt ‘m hier.

18 ‘Mamy Blue’ – Barbara Sarafian

In dit boek openbaart Barbara Sarafian, in een heerlijke mix van tragiek en hilariteit, een stuk van haar leven. Haar jonge jaren in Watervliet (“men vond mij altijd weer impertinent, omdat ik zogezegd een veeleisend spook was”), haar ontdekking van de liefde, niet noodzakelijk met prettige afloop (“naast elkaar leven is het enige wat ik kan, niet in, op, onder, achter of voor, alleen naast”), haar alleenstaande-moeder-zijn met superheldenstatus, en nog meer wonderlijke levensfeiten in wonderlijke zinnen verteld.

 

Maar bovenal vertelt ze over haar moeder, haar Mamy Blue, de niet-geconformeerde kunstenares (‘een wezen van mijn soort maar dan in oudere versie’) die problemen probeert op te lossen met wijsheid en kruiden. Een authentiek, warm en tegelijk buitengewoon levensverhaal.

 

‘Mamy Blue’ verscheen bij Borgerhoff & Lamberigts. Je bestelt het boek hier.

19 ‘Storm rond het landhuis’ – Anne Jacobs

 

In Storm rond het landhuis, het vervolg op Het landhuis van bestsellerauteur Anne Jacobs, is Franziska na het vallen van de Berlijnse muur teruggekeerd naar haar geliefde landgoed Dranitz. Nu ze herenigd is met haar grote liefde Walter, is het eindelijk tijd om in het huwelijksbootje te stappen. Het stel staat te popelen om hun families te verenigen, maar er zweeft een donkere wolk boven hun plannen: hun verleden dreigt hen nog steeds in te halen.

 

De toekomst lijkt ineens niet zo duidelijk als Franziska voor ogen had en oude herinneringen blijven haar teisteren. Om de sluimerende storm tot bedaren te brengen en aan haar ideale leven met Walter te kunnen beginnen, is een flink staaltje moed, vastberadenheid en een diep geloof in de liefde nodig… Zal het Franziska lukken het tij te keren?

 

‘Storm rond het landhuis’ verscheen bij Xander Uitgevers. Je ontdekt de roman hier.

20 ‘Op zoek’ – Nikita Goossens

 

Kate en Noah staan beiden aan het einde van hun middelbareschoolcarrière. Helemaal klaar om hun volwassen leven te laten beginnen! De nieuwe start is spannend, maar ook moeilijk. Moeten ze nu al weten wie ze zijn en wat ze in de toekomst willen? Welke beslissingen zijn de juiste? En geeft het leven ook herkansingen? Hoe zorgen ze ervoor dat ze er álles uit halen?

 

Onverwachte ervaringen brengen nieuwe twijfels mee. En hoewel hun persoonlijkheden enorm verschillen, delen de twee iets belangrijks met elkaar. Ze zijn allebei op zoek naar antwoorden op levensvragen, naar liefde, maar vooral naar zichzelf.

 

‘Op zoek’ verscheen bij Beefcake Publishing. Je bestelt de roman hier.

21 ‘Ons deel van de nacht’ – Mariana Enriquez

 

‘Ons deel van de nacht’ speelt tegen de achtergrond van de militaire dictatuur in het Argentinië van de jaren zeventig, de Vuile Oorlog en mensen die ‘verdwenen’.

 

Een vader en zoon maken een lange reis door Argentinië, van Buenos Aires naar de Iguazú-watervallen, gelegen aan de noordelijke grens met Brazilië. Het is het einde van de jaren zeventig, de tijd van de militaire junta. Het hele land staat onder spanning en er zijn checkpoints met gewapende soldaten.

 

De vader wil zijn zoon Gaspar beschermen voor het noodlot dat hem te wachten staat. Zijn moeder stierf onder mysterieuze omstandigheden, misschien een ongeluk, maar misschien ook niet. Net als zijn vader is Gaspar voorbestemd om een medium te worden in het geheime genootschap De Orde.

 

De oorsprong van de orde, geleid door de machtige familie van Gaspars moeder, dateert van vele eeuwen geleden, toen de ontdekking van De Duisternis vanuit het hart van Afrika naar Engeland reisde, en vervolgens in Argentinië terechtkwam. Het genootschap maakt door middel van gruwelijke rituelen contact met De Duisternis om het eeuwige leven te krijgen.

 

‘Ons deel van de nacht’ verscheen bij De Bezige Bij. Je bestelt het boek hier.

22 ‘Een verrukkelijk fiasco’ – Lotte Petersen

 

Wanneer de 23-jarige Mia de kans krijgt om als nanny in Rome te gaan werken, grijpt ze die met beide handen aan. Het leven bij de Italiaanse filmster Vanessa, regisseur Luca en hun twee zoontjes klinkt als een droom. Maar de realiteit blijkt anders: hysterische woedeaanvallen, ongeschreven schoolpleinwetten en torenhoge taalbarrières…

 

Mia probeert de harten van kleuter Leo en tiener Tommaso te veroveren en hen ondertussen te behoeden voor rondscheurende Vespa’s. Collega-nanny’s helpen haar op weg, evenals de sympathieke chef-kok Andrea.

 

Dan ontdekt Mia een intiem geheim over haar werkgever. Is ze wel bestand tegen deze Italiaanse glamourwereld? En waarom ontvluchtte ze eigenlijk haar oude leven in Leiden… en één persoon in het bijzonder?

 

‘Een verrukkelijk fiasco’ verscheen bij HarperCollins. Je bestelt jouw exemplaar hier.

23 ‘Eeuwige roem’ – Saskia de Coster

 

Wonderkind Babs en topzangeres Julie hebben het in hun jeugd niet bepaald gemakkelijk. Babs verliest op jongere leeftijd haar oudere zus, Julie wordt opgevoed door een wispelturige pleegmoeder. Als Julie de van huis weggelopen Babs tegenkomt, ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap.

 

In hun gezamenlijke ontdekkingstocht door de wereld weten Babs en Julie zich begeleid door een stoet van opvallende personages, onder wie de hond Eveline en het duo Ruben en Michael, de mannen met de grote plannen.

 

‘Eeuwige roem’ verscheen bij Uitgeverij Prometheus. Je koopt het boek hier.

24 ‘Het geluk van de wolf’ – Paolo Cognetti

 

Fausto en Silvia ontmoeten elkaar voor het eerst in het bergdorp Fontana Fredda. Hij is schrijver, zij is een kunstenaar en allebei zijn ze op zoek naar een nieuw bestaan. Samen ervaren ze hoe de winter over het plaatsje en haar bewoners valt. Fausto geniet van de rust, ver weg van het rumoer van de stad en alles wat hij daar heeft achtergelaten, terwijl Silvia’s blik steeds gericht is op de hoogste bergtop, of het beklimmen van weer een nieuwe gletsjer.

 

Als de lente aanbreekt, moet Fausto noodgedwongen terug naar de stad, maar het verlangen naar de bergen, de vriendschap met de dorpsbewoners en de herinnering aan Silvia zijn te sterk voor hem om hun roep lang te kunnen weerstaan.

‘Het geluk van de wolf’ verscheen bij De Bezige Bij. Je tikt jouw exemplaar hier op de kop.

25 ‘De ongewenste gast’ – Bettie Elias

 

Alexander is tevreden met het leven dat hij leidt samen met zijn vrouw Marte en hun twee kinderen. Als anesthesist heeft hij een succesvolle carrière uitgebouwd en hij staat op het punt een gegeerde promotie te krijgen. Naast zijn gezin heeft hij een kleine vriendenkring die hem na aan het hart ligt. Niemand weet echter dat hij een vreselijk geheim met zich meedraagt.

 

Tot Brent onverwachts op het toneel verschijnt. Op een geraffineerde manier dringt hij binnen in de entourage van Alexander. Al snel wordt duidelijk dat hij niet zonder reden plots is opgedoken. Kan Alexander aan de druk van Brent weerstaan? Onverwerkte jeugdtrauma’s komen boven water, oude wonden worden opengereten.

 

‘De ongewenste gast’ verscheen bij Houtekiet. Je bestelt de thriller hier.

26 ‘Het huis onderaan de klif’ – Sharon Gosling

 

In ‘Het huis onderaan de klif’ van Sharon Gosling is chef Anna na een verbroken relatie van twintig jaar toe aan een nieuwe start. Ze verhuist naar Crovie, een klein vissersdorpje aan de oostkust van Schotland, maar eigenlijk heeft ze meteen spijt. Zodra ze het dorp en de mensen beter leert kennen, vindt ze ook zichzelf en haar liefde voor koken weer terug. Ze besluit haar keuken om te toveren in een kleine lunchclub. Haar leven lijkt eindelijk weer de goede kant op te gaan, zolang niets haar nieuwgevonden geluk verpest…

 

‘Het huis onderaan de klif’ verscheen bij Uitgeverij Zomer & Keuning. Je bestelt het boek hier.

27 ‘Gegijzeld’ – Clare Mackintosh

 

Wanneer een vlucht van Londen naar Sydney wordt gekaapt, staat stewardess Mina onder druk. Als ze doet wat de kapers willen, blijft haar dochter in leven, zoniet … laten ze het vliegtuig crashen…

 

Het huwelijk van stewardess Mina staat op springen en de zorgen om haar dochtertje zijn groot, dus wanneer ze wordt geselecteerd om te werken op de eerste non-stopvlucht van Londen naar Sydney, is dat een welkome afleiding. Het is een prestigieuze vlucht met aan boord talloze journalisten, bloggers en VIPs die allemaal verslag zullen doen van deze historische vlucht.

 

Dan krijgt Mina een briefje in handen: ‘Volg onze instructies, en dan zal je dochter blijven leven’. Het vliegtuig is gekaapt en Mina staat voor een duivels dilemma, want het leven van honderden passagiers ligt in haar handen. Maar ook dat van haar dochtertje. En de kapers blijken meer van haar privéleven te weten dan haar lief is…

 

‘Gegijzeld’ verscheen bij Veen Bosch & Keuning. Je bestelt jouw exemplaar hier.

28 ‘Dit leven is van jou’ – Tatiana de Rosnay

 

De achttienjarige, introverte Martin Dujeu woont met zijn vader in het gegoede 15de arrondissement van Parijs. Zijn moeder is op jonge leeftijd overleden en met zijn vader heeft hij een slechte band. De enige twee liefdes in Martins leven zijn zijn hond en literatuur. Tot hij op een ochtend Célestine ontmoet, een dakloze dame die haar toevlucht heeft gezocht in een portiek in zijn straat. Wat begint als een ontmoeting vol vooroordelen, groeit uit tot een hechte vriendschap tussen twee mensen die ogenschijnlijk niets met elkaar gemeen hebben, maar een gedeelde passie ontdekken.

 

De zware winter blijkt echter te veel voor Célestine en vanuit het ziekenhuis wil ze Martin nog één keer bedanken, op een wel heel bijzondere manier…

 

‘Dit leven is van jou’ verscheen bij Ambo Anthos Uitgevers. Je bestelt het boek hier.

29 ‘De nachtdienst’ – Esther Verhoeven

 

Een mysterieuze patiënt verstoort je nachtdienst.

 

Nu ben je nooit meer veilig.

 

Dierenarts Emma van Eerd woont met haar veertienjarige dochter boven de praktijk. Tijdens een nachtdienst dwingen twee gemaskerde mannen haar een levensreddende operatie uit te voeren op hun zwaargewonde vriend. Emma zet alles op alles, zich er niet van bewust dat dit nog maar het begin is.

 

‘Nachtdienst’ verscheen bij Uitgeverij Prometheus. Je bestelt het boek hier.

30 ‘Vluchtweg’ – Jet van Vuuren

 

In Vluchtweg van Jet van Vuuren verdrinkt tijdens een zeiltocht in Friesland de mooie zeventienjarige Femke voor de ogen van haar zusje Judy. Ze belandt door een klap van de giek in het water en komt om het leven, Judy kan net op tijd worden gered. Het drama ontwricht Judy’s leven ernstig en ze houdt er een groot trauma aan over.

 

Twintig jaar later, wanneer Judy denkt haar trauma te hebben verwerkt, is ze terug in Friesland. Tijdens haar verblijf dringen zich steeds meer onverwerkte beelden van de zeiltocht aan haar op. Is het waar wat ze ziet, en is Femke niet door een noodlottig ongeluk omgekomen, maar vermoord? Wie heeft Judy indertijd dan doen geloven dat het een zeilongeluk was, en waarom?

 

‘Vluchtweg’ verscheen bij Ambo Anthos uitgevers. Bestel jouw exemplaar hier.

31 ‘Corinnes toekomst’ – Paula Stern

 

Aken, 1945. Als Eberhard Ahrensberg na de oorlog terugkeert naar zijn vaderland, ligt zijn leven in scherven. Zijn vader koos de kant van de nazi’s, wat resulteerde in een verloren thuis en verbroken familiebanden. In een poging zijn jonge gezin te onderhouden begint Eberhard koffie te smokkelen.

 

Aken, heden. Als erfgenaam van het beroemde koffieimperium Ahrensberg is Corinne dol op alles wat met koffie te maken heeft. Samen met haar broer runt ze het bedrijf, al brengt dat soms spanningen met zich mee. Als ze het dagboek van haar grootvader Eberhard vindt, besluit ze om zijn verleden verder uit te zoeken. Tijdens haar onderzoek naar de geschiedenis van het familiebedrijf ontdekt ze een bewogen verleden vol geluk, verraad en vechtlust. Lukt het haar om haar eigen pad te blijven volgen?

 

‘Corinnes toekomst’ verscheen bij HarperCollins. Je bestelt het boek hier.

32 ‘De duisternis tussen ons’ – Rolf & Molly Börjlind

 

Tijdens een winderige week in oktober verrast de 25-jarige Emmie haar ouders in hun huis in de archipel van Stockholm. Ze wil weten wat er echt gebeurde met haar broertje Robin, die verdween toen ze nog klein waren. Hij zou zijn verdronken, maar zijn lichaam werd nooit gevonden. Ze mist hem nog steeds verschrikkelijk. Om verder te kunnen met haar leven, heeft ze duidelijkheid nodig, maar haar ouders willen haar vragen niet beantwoorden. Haar moeder reageert kil, haar ouders maken ruzie en het eens zo prachtige huis is in verval geraakt. De dichtstbijzijnde buurman is een bejaarde kunstenaar, die in een oude vuurtoren woont. Tijdens een bezoek aan zijn studio ziet Emmie een aquarel van twee spelende kinderen. Tot haar ontsteltenis ziet ze dat het een portret is van Robin en haarzelf, uit de zomer dat haar broertje verdween…

 

‘De duisternis tussen ons’ verscheen bij Standaard Uitgeverij. Je koopt het boek hier.

33 ‘Tot aan de zon en terug’ – Jill Mansell


Didi krijgt de schrik van haar leven als ze na dertien jaar weer oog in oog staat met Shay Mason, haar eerste liefde. De vlinders van toen zijn in één klap terug. Maar Shay vertrok destijds met de noorderzon en nu is Didi eindelijk gelukkig. Het verleden gaat haar leven niet overhoophalen, o nee. Zij is bovendien niet de enige die lang weggestopte emoties boven voelt komen. Shays vertrek ging gepaard met een schandaal en dat steekt opnieuw de kop op. Lang verborgen geheimen komen aan het licht.

 

‘Tot aan de zon en terug’ verscheen bij Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Je bestelt het boek hier.

34 ‘Dodenberg’ – Christian De Coninck


In Brussel wordt de echtgenote van een Belgisch volksvertegenwoordiger aan haar voordeur vermoord. Het wordt een eerste belangrijke zaak voor de pas opgerichte politie van het parket onder leiding van hoofdcommissaris Lode Pynaert. Het blijft echter niet bij een moord want er volgen verschillende pogingen, waarbij de vrouwen afschuwelijk worden verminkt. Er zijn weinig getuigen en wie al iets heeft gezien, beschrijft de dader met een masker. De pers krijgt lucht van de zaak en spreekt van ‘de gemaskerde moordenaar’. De druk op Pynaert groeit en hij krijgt geen vat op de zaak.

 

Ondertussen komt er bij het parket een anonieme brief binnen waarbij een vrouw beschuldigd wordt van de gifmoord op haar rijke echtgenoot. Ook met deze zaak worden Pynaert en De Cruyenaere belast.

 

‘Dodenberg’ verscheen bij Houtekiet. Je koopt het boek hier.

 

35 ‘Het familiehotel van Sapphire Bay’ – Holly Martin

Aria woont al haar hele leven op Jewel Island. Zelfs toen haar zussen Clover en Skye vertrokken, bleef zij achter bij haar vader om te helpen met het runnen van het familiehotel. Een jaar na hun vaders dood, is Aria genoodzaakt om het hotel te verkopen. Als de knappe Noah, een man die veel hotels opknapt, die zomer op Jewel Island verblijft, lijkt het een geschenk uit de hemel. Aria wil de relatie graag professioneel houden, maar Noah heeft een geheim dat Aria’s hele leven op z’n kop zal zetten.

 

‘Het familiehotel van Sapphire Bay’ is het eerste deel uit de ‘Jewel Island’-reeks en verscheen bij Uitgeverij Zomer & Keuning. Je bestelt het boek hier.

 

36 ‘Een tweede pad’ – Jodi Picoult

Wanneer het vliegtuig waarin Dawn zich bevindt naar beneden stort en ze denkt dat haar laatste uur geslagen heeft, realiseert ze zich verbijsterd dat ze niet aan haar echtgenoot of tienerdochter denkt, maar aan een onbegaan pad van 15 jaar geleden.

 

Dawn overleeft de crash en begint met een zoektocht naar antwoorden over de weg die ze zo lang geleden achter zich heeft gelaten. Nu het lot haar een tweede kans biedt, lijkt ze niet meer zo zeker van de keuzes die ze heeft gemaakt. Terwijl de twee verschillende uitkomsten zich aandienen, steken ook de weggestopte twijfels en geheimen de kop op…

 

‘Een tweede pad’ verschijnt op 20/05 bij House of Books – Je bestelt het boek hier.

 

37 ‘Hoogzomer’ – Kim Faber & Janni Pedersen

Inspecteur Martin Juncker is verbitterd over zijn degradatie naar een klein politiebureau in het saaie provinciestadje Sandsted. Maar heel lang heeft hij niet om daarbij stil te staan, aangezien er een advocaat vermoord wordt in het stadspark en híj het onderzoek moet leiden.

 

In Kopenhagen onderzoekt journaliste Charlotte Junckersen een anonieme tip: de terroristische aanslag die een paar maanden eerder plaatsvond, had wellicht voorkomen kunnen worden. Haar man, Martin Juncker, weigert zich erover uit te laten uit angst dat hun levens in gevaar komen. Rechercheur Signe Kristiansen, Junckers voormalige partner, is wel bereid om de zaak verder te onderzoeken, maar heeft haar handen vol aan enkele privézaken. Als er echter een onthoofd lichaam wordt aangetroffen en er een verband lijkt te zijn met de aanslag, bijt Signe zich alsnog vast in het onderzoek. Het was al warm in Kopenhagen, maar de zomer wordt nog broeieriger…

 

‘Hoogzomer’ verschijnt op 26/05 bij HarperCollins. Je bestelt het boek hier.

38 ‘De verboden belofte’ – Lorna Cook

boekentips de verboden liefde

Schotland, 1940. Terwijl de oorlog woedt in Europa, is Invermoray House een vredige plek – tot de avond van Constance McLay’s eenentwintigste verjaardag. Wanneer zij als enige een Spitfire ziet neerstorten in het meer, zweert ze na zijn redding om de piloot verborgen te houden. Constance wordt verscheurd door de loyaliteit aan haar familie en een belofte die haar duur kan komen te staan.

 

Schotland, 2020. Kate vertrekt naar de Highlands om Invermoray om te toveren tot een luxe B&B. Eenmaal daar ontdekt ze dat het landgoed meer problemen heeft dan haar was verteld. Als Kate erachter komt dat het huis ook een duistere geschiedenis kent, met de naam van Constance doorgestreept in alle documenten, besluit ze dat ze in elk geval niet weg kan totdat het mysterie is opgelost…

 

‘De verboden belofte’ verscheen bij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

39 ‘Het geheim van Silvermoor’ – Tracy Rees

boekentips geheim van silvermoor

De veertienjarige Tommy is voorbestemd voor een ruig en uitzichtloos leven in de mijnen. Elke dag daalt hij af in het stoffige en benauwde duister, dat een hartverscheurend contrast vormt met de statige huizen net buiten het dorp. Tijdens zijn strooptochten op de uitgestrekte landgoederen fantaseert Tommy over een andere, betere toekomst.

 

De enige die hem begrijpt is zijn beste vriendin Josie, die zich nooit onderdeel heeft gevoeld van haar familie en pas weet bij wie ze thuishoort als ze Tommy ontmoet. In hun grimmige leven zorgt alleen het mysterieuze, verlaten landhuis dat tussen hun dorpen in staat voor enige afleiding. Heston Manor is na een familietragedie afgesloten en sindsdien onbewoond. Als Josie en Tommy een groot geheim over de bewoners ontdekken, zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn…

 

‘Het geheim van Silvermoor’ verscheen bij Xander Uitgevers. Je koopt ‘m hier.

40 ‘Solveigs belofte’ – Corina Bomann

boekentips solveigs belofte

Als jonge bruid leek Solveig een stralende toekomst tegemoet te gaan, maar een tragisch ongeval maakt een einde aan haar geluk. Verdrietig trekt zij zich terug op de Leeuwenhof, bij haar moeder en grootmoeder. Daar is ze hard nodig, want het eerbiedwaardige landgoed verkeert in slechte staat. Solveig heeft allerlei ideeën om het huis en het omringende landgoed te redden, maar welke zijn goed en haalbaar?

 

Als er een gast uit Amerika en een aantrekkelijke zakenman uit Stockholm op de Leeuwenhof arriveren, opent hun inbreng en kennis voor Solveig de deur naar de wijde wereld. Ze wil niets liever dan een nieuwe start maken, voor de Leeuwenhof en voor de liefde. Maar kan ze haar verdriet om haar verloren geluk achter zich laten?

 

‘Solveigs belofte’ is het slotdeel van de trilogie, en verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

41 ‘De jongen die met wolken speelde’ – Franco Faggiani

boekentips de jongen die met wolken speelde

Rome, 1944. Archeoloog Filippo Cavalcanti heeft van de overheid de opdracht gekregen om een aantal kunstwerken naar Duitsland te verschepen. Cavalcanti gruwt bij het idee dat hij deze kostbare schilderijen en beeldhouwwerken aan de nazi’s moet geven. Als de oude professor een jongen uit Ischia, genaamd Quintino, ontmoet, besluiten de twee in een opwelling de kunstwerken naar Rome te smokkelen.

 

Het is de start van een spannend avontuur, die het tweetal langs de bergen van de Apennijnen van het noorden naar het zuiden van Italië brengt.

 

‘De jongen die met wolken speelde’ verscheen bij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

42 ‘Schaduwland’ – Robert Bryndza

boekentips schaduwland

Criminologe Kate Marshall is met haar zoon aan het duiken als ze een huiveringwekkende ontdekking doen. Ze vinden het lichaam van een tiener, verstrikt onder water. De politie bestempelt het al snel als een tragisch ongeluk, maar Kate is daar niet zo zeker van. Er klopt heel veel niet: wat deed het slachtoffer daar midden in de nacht? En als hij zo’n sterke zwemmer was, hoe verdronk hij dan?

 

De verdronken tiener is het meest recente slachtoffer in een reeks mysterieuze sterfgevallen en verdwijningen rond Shadow Sands, een stuwmeer dat ontstond toen een vallei en het gelijknamige dorpje onder water werden gezet. Er doen veel vreemde verhalen de ronde, en al jarenlang verdwijnen er regelmatig mensen. Dan verdwijnt ook een jonge onderzoekster, Magdalena Rossi. Kate vraagt haar partner Tristan Harper om mee te helpen zoeken naar de vrouw – voordat het te laat is.

 

‘Schaduwland’ is het vervolg op ‘Zonder gezicht‘, en verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

43 ‘De ongetrouwde hertog’ – Julia Quinn

boekentips bridgerton

Daphne Bridgerton heeft geleerd dat ze maar één doel heeft in het leven: het vinden van een geschikte huwelijkskandidaat. Als de anonieme roddelaarster Lady Whistledown haar afdoet als oud nieuws, lijkt dat desastreus voor Daphnes kansen. Tot de aantrekkelijke hertog Simon Basset in haar leven komt. Simon wordt gek van alle gretige moeders die hem hun huwbare dochters opdringen, en besluit het op een akkoordje te gooien met Daphne. Ze doen net alsof ze verloofd zijn: zo redt Daphne haar reputatie en krijgt Simon wat rust.

 

Maar hoe langer de schijnvertoning duurt, des te verder nestelt de aantrekkelijke hertog zich in Daphnes hart… en in haar slaapkamer. Kan ze de beruchte vrijgezel ervan overtuigen de zogenaamde verloving om te zetten in een echt huwelijk?

 

Deze boekenreeks is de inspiratiebron voor de Netflix-serie ‘Bridgerton‘. Het eerste seizoen vertelt het verhaal uit ‘De ongetrouwde hertog’. Ondertussen verschenen er al 5 boeken in de reeks! Je koopt ze hier.

44 ‘Liefde in de lente’ – Katie Fforde

boekentips katie fforde

Gilly is heel tevreden met haar leven: ze runt een succesvolle bed and breakfast in haar eigen huis en geen haar op haar hoofd die eraan denkt die prachtige plek op te geven. Maar dan ontmoet ze makelaar Leo, die niet alleen vriendelijk en behulpzaam is, maar ook nog eens verwarrend aantrekkelijk. Langzaam begint ze zich af te vragen of het wel zo erg zou zijn het roer van haar leven radicaal om te gooien.

 

Gilly’s volwassen dochter Helena heeft haar eigen beslommeringen. Haar bedrijfje als weefster komt goed van de grond nu haar prachtige stoffen steeds populairder worden. Haar huurbaas Jago biedt aan te helpen om haar naamsbekendheid te vergroten door samen met haar mee te doen aan een bekende country fair in de buurt. Want, zo zegt hij, dat is wat vrienden voor elkaar doen, maar Helena begint te vermoeden dat hij  misschien wel meer wil dan alleen vriendschap.

 

Terwijl de zomer nadert, vragen moeder en dochter zich onafhankelijk van elkaar hetzelfde af: zit er misschien wel toekomstmuziek in de verrassende loop die hun leven neemt?

 

Liefde in de lente‘ verscheen bij uitgeverij De Boekerij. Bestel je exemplaar hier.

45 Boekentips: ‘Droomvakantie’ – Sarah Morgenthaler

boekentips droomvakantie

Toen Graham Barnett zijn eetcafé de Tourist Trap noemde, was dat bedoeld als grapje. Nu zit hij vast aan het grillen van worstjes voor een eindeloze stroom toeristen, die hem allemaal irriteren. Zelfs de enige die rustig aan een tafeltje zit met haar boek…

 

Twee weken in Alaska is niet de top van Zoey Caldwells bucketlist. Het is haar volledige bucketlist. Een blik op het bergstadje Moose Springs, en ze is verkocht. Maar wanneer een goede daad haar Grahams leven in schiet, ontdekt ze dat er meer is aan deze knorrige local dan ze kon vermoeden… en meer om lief te hebben in Moose Springs dan alleen de prachtige wildernis van Alaska.

 

Droomvakantie‘ verscheen bij AW Bruna en is deel van de Moose Springs-reeks. Ontdek het volledige verhaal hier.

46 Boekentips: ‘De jacht’ – Will Dean

de jacht boekentips

HOREN. Tuva Moodyson, een dove verslaggever van een lokaal Zweeds krantje, is op zoek naar het verhaal dat haar carrière kan lanceren, in de hoop eindelijk het piepkleine dorp Gavrik te verlaten.

 

ZIEN. Twee lichamen liggen diep in de bossen bij een afgelegen Zweeds dorpje. Hun ogen ontbreken.

 

ZWIJGEN. Een web van leugens. Een onopgeloste moord van twintig jaar geleden. Kan Tuva de moordenaar te slim af zijn voor ze diens laatste slachtoffer wordt? Ze wil het graag geloven. Maar daarvoor moet ze haar ergste angsten overwinnen en diep de bossen in trekken.

 

De jacht‘ verscheen bij AW Bruna en is deel van Tuva-reeks. Ontdek het volledige verhaal hier.

47 Boekentips: ‘Rookgordijn’ – Jørn Lier Horst / Thomas Enger

boekentips rookgordijn

Op oudjaarsavond wordt Oslo opgeschrikt door een explosie. Alles wijst in de richting van een terroristische aanslag. Onder de gewonden bevindt zich iemand die Alexander Blix goed kent. Ruth-Kristine Smeplass is de moeder van Patricia, die tien jaar geleden op tweejarige leeftijd werd ontvoerd. Blix was toen betrokken bij het onderzoek, maar er is nooit een spoor van het meisje gevonden. Als de vermissing opnieuw in het nieuws komt, raakt verslaggever Emma Ramm geïntrigeerd door de nooit opgeloste zaak. Blix en Ramm bundelen opnieuw hun krachten in een poging het rookgordijn rond de verdwijning van Patricia te laten oplossen.

 

Rookgordijn‘ verscheen bij AW Bruna. Benieuwd naar het volledige verhaal? Je kunt jouw exemplaar hier bestellen.

48 ‘De stof in haar handen’ – Bianca Pitzorno

boekentips de stof in haar handen

Sardinië, begin twintigste eeuw, de tijd dat alle kledingstukken nog op maat gemaakt worden. Een meisje leert alle kneepjes van het vak van haar grootmoeder: van zomen tot het aanbrengen van veters en knoopsgaten. Daarna begint ze als naaister aan huis te werken om zo haar eigen geld te verdienen. Haar naaimachine is haar weg naar vrijheid.

 

In elk huis, tijdens het opmeten, het knippen, het naaien, luistert ze naar de verhalen van eigengereide vrouwen om haar heen: de eigenzinnige Esther, die paardrijdt als een man en natuurkunde studeert, de vrijgevochten Amerikaanse Lily Rose die een pistool in haar korset verstopt en de hebzuchtige zussen Provera. In ‘De stof in haar handen’ strijdt een jonge vrouw voor haar onafhankelijkheid en voor haar dromen, in een wereld die gedomineerd wordt door mannen.

 

De stof in haar handen‘ verscheen bij AW Bruna. Benieuwd naar het volledige verhaal? Bestel jouw exemplaar hier.

49 Boekentips: ‘Het landhuis’ – Anne Jacobs

 

Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, moeten Franziska en haar moeder hun landgoed verlaten. Franziska weet dan nog niet dat het meer dan veertig jaar zal duren voordat ze haar huis weer zal zien. En wat ze dan aantreft, doet haar veel verdriet. Het landgoed is vervallen en Franziska doet er alles aan om het te herstellen naar de vooroorlogse glorie. Maar haar terugkeer brengt niet alleen positieve herinneringen met zich mee

 

Het landhuis is voor alle fans van Het weesmeisje de perfecte opvolger, die je met tranen in je ogen zult dichtslaan na het lezen van de allerlaatste bladzijde.

 

‘Het landhuis’ verscheen bij Xander Uitgevers. Benieuwd naar het volledige verhaal? Bestel jouw exemplaar hier.

 

50 Boekentips: ‘Opwindenden tijden’ – Naoise Dolan

 

‘Opwindende tijden’ van Naoise Dolan gaat over liefde, geld en het gevoelsleven van drie cynische millennials. De Dublinse Ava is onlangs in Hongkong komen wonen en vult haar dagen met Engelse les geven aan rijke kinderen. Julian is een bankier die graag geld uitgeeft aan Ava, met haar naar bed gaat en fluctuerende valuta met haar bespreekt. Maar als ze hem vraagt of hij van haar houdt, komt hij niet verder dan: ‘Ik mag je heel erg graag.’

 

Dan komt de stijlvolle advocate Edith in het spel die Ava meeneemt naar het theater en trakteert op verse bloemen. Ava wil Edith zijn – en ze wil de hare zijn.

 

Maar dan schrijft Julian aan Ava dat hij na een paar maanden in het buitenland terugkomt naar Hongkong… Moet Ava de draad van haar gemoedelijke leventje met Julian weer oppakken, of een sprong in het diepe wagen met Edith?

 

‘Opwindende tijden’ verscheen bij Atlas Contact. Bestel jouw exemplaar hier.

 

51 Boekentips: ‘De gastenlijst’ – Lucy Foley

Redactrice Sanne: “Naar dit boek kijk ik al een hele tijd uit. Met haar debuut ‘De jachtpartij’ wist Lucy Foley me al helemaal mee te nemen in een fijn whodunit-spelletje, ik verwacht dus van ‘De gastenlijst’ nog meer van hetzelfde. Ik kijk er al naar uit om me met dit boek onder een dekentje te nestelen en me op het verkeerde been te laten zetten tot ik de laatste pagina omdraai. Heer-lijk!”

 

Dertien gasten. Eén lijk.

 

Jules en Will kunnen hun geluk niet op. Eindelijk is het zover: hun bruiloft op een schitterend eiland voor de Ierse kust. Terwijl de laatste voorbereidingen worden getroffen en de gasten langzaam binnendruppelen, breekt buiten een storm los. Niemand kan nog van het eiland af. Oud zeer steekt de kop op, lang vergeten vetes worden uitgevochten en de stemming op het eiland wordt alsmaar grimmiger. Maar niemand kon vermoeden dat één van de gasten in staat was tot moord.

 

Iedereen heeft geheimen. Iedereen heeft een motief. Eén van hen zal het eiland niet levend verlaten. Maar wie?

 

‘De gastenlijst’ verscheen bij Uitgeverij Boekerij. Bestel jouw exemplaar hier  en vul de donkere avonden met een fijne psychologische thriller.

 

52 Boekentips: ‘Malorie’ – Josh Malerman

Twaalf jaar nadat Malorie en haar kinderen de rivier op voeren op zoek naar veiligheid, zijn blinddoeken nog steeds het enige wat de mensheid kan behoeden voor een gruwelijk einde. Eén blik op de wezens die de wereld bevolken zal iemand immers tot onuitsprekelijk geweld drijven. Er is nog steeds geen verklaring voor deze gebeurtenissen. En geen oplossing.

 

Dan krijgt Malorie verbijsterend nieuws. Voor het eerst in jaren is er een sprankje hoop. Iemand van wie ze heel veel houdt is misschien nog in leven. Malorie staat voor een onmenselijke keuze: blijft ze in haar veilige, beschermde omgeving? Of begeeft ze zich in de duisternis, op weg naar een hoopvollere toekomst?

 

‘Malorie’ verschijnt op 19 november bij A.W. Bruna Uitgevers. Koop jouw exemplaar hier.

 

53 ‘Dit heb je verdiend’ – Carla Kovach

Het enige geluid was het echoën van zijn voetstappen in de gang. Pas toen zijn ogen aan het donker gewend waren, zag hij het bloedspoor. Zijn hart begon sneller te kloppen. Hij sloop naar de keukendeur, voorzichtig het spoor ont-wijkend. ‘Melissa?’ Hij drukte zijn oor tegen de deur.

 

Melissa Sanderson leek het perfecte leven te hebben: een heerlijk gezin en een prachtig huis in een rustige buitenwijk. Maar nu is ze dood, en haar gewurgde lichaam vertoont bewijs van eerdere verwondingen. De plaats delict doet detective Gina Harte terugdenken aan haar eigen inktzwarte verleden – en juist dat maakt haar vastbesloten de moordenaar te vinden. Is het Melissa’s echtgenoot, met zijn losse handjes? Haar door jaloezie verteerde minnaar? Of is er nog iemand in het spel – iemand die Melissa al tijden in de gaten hield en die zijn volgende slachtoffer al in het vizier heeft?

 

‘Dit heb je verdiend’ verscheen bij Boekerij. Bestel jouw exemplaar hier.

 

54 ‘Bruna’ – Hannelore Bedert

Laure, professor in de psychologie, verliest zich na een traumatische gebeurtenis en het daaropvolgende verwerkingsproces in oeverloos drinken. Niemand lijkt het op te merken en Laure wentelt zich alsmaar meer in de roes van haar nieuwe leven, niet beseffend hoe haar drankgebruik weegt op haar gezin. Dan ontmoet ze Bruna, een vrijgevochten, excentrieke tiener die haar bruut uit haar stomdronken droomwereld rukt.

 

Bruna‘ is het tweede boek van muzikante, schrijfster én Libelle-columniste Hannelore Bedert. Het verscheen bij Standaard Uitgeverij. Bestel jouw exemplaar hier.

 

55 ‘De Zilverboom’ – Lucinda Riley

Een statig landgoed, duistere familiegeheimen en een verloren verleden 

 

Greta keert na dertig jaar terug naar Marchmont Hall, het prachtige landhuis dat ooit een belangrijke rol in haar leven speelde. Ze kan zich alleen niets meer van die periode herinneren; door een tragisch ongeluk is ze haar geheugen van de afgelopen jaren kwijt.

 

Maar dan vindt Greta een grafsteen op het besneeuwde landgoed, en ze weet zeker dat er hier herinneringen verborgen liggen. Ze gaat op zoek naar haar verloren verleden en ontrafelt zo niet alleen haar eigen verhaal, maar ook dat van haar dochter, die haar eigen geheimen blijkt te hebben…

 

‘De Zilverboom’ verscheen bij Xander Uitgevers. Benieuwd naar dit nieuwe boek? Bestel jouw exemplaar hier.

56 ‘Varkensribben’ – Amarylis De Gryse

Marieke slaapt al dagen in een huurauto aan de vaart. Net toen ze de was wilde doen, zette haar jeugdliefde haar op straat. Ze raakte haar kleren kwijt, haar huis, en ook zichzelf.

 

De zomer wordt steeds warmer. Ook in het rust- en verzorgingstehuis waar ze als verpleegster de ochtenddienst doet. Door problemen bij de verhuizing van het oude naar het nieuwe, modernere gebouw, blijft Marieke alleen met de bejaarden in de hitte achter. Maar zolang ze niet teveel nadenkt, komt alles wel goed.

 

Niet aan gehaktballen denken. Niet aan de wegkwijnende bejaarden. Niet aan die ene bezoeker die ze naar zijn huis volgde. Niet aan hoe ze opgroeide. Niet aan worst met appelmoes. Niet aan pralines. Niet aan rauw vlees en noordzeesalade.

Dan komt alles goed. Toch?

 

Varkensribben is een tragikomisch verhaal over zorgzaamheid, loyaliteit, hoe herinneringen een leven beïnvloeden en hoe eten alle basisemoties kan vervangen.

 

‘Varkensribben’hier verscheen bij Uitgeverij Prometheus. Benieuwd naar dit beklijvende debuut? Bestel dan jouw exemplaar.

57 ‘Mathilda’s geheim’ – Corina Bomann

Mathilda is zestien als haar moeder in 1931 plotseling sterft en ze alleen achterblijft. De wereld zit vol gevaren voor een jong meisje. Dan komt de indrukwekkende Agneta Lejongård in haar leven. Agneta blijkt Mathilda’s voogd te zijn en ze neemt haar mee naar het prachtige landgoed de Leeuwenhof in het zuiden van Zweden.

 

Mathilda weet niet dat Agneta haar tante is, maar voordat Agneta haar over haar afkomst kan vertellen, wordt Europa verscheurd door de Tweede Wereldoorlog. Het leven zoals iedereen het kende verandert voorgoed. In de chaos zal Mathilda haar lot in eigen handen moeten nemen en nieuwe wegen moeten bewandelen op zoek naar geluk.

 

Dit langverwachte tweede deel uit de ‘Vrouwen van de Leeuwenhof’-reeks verscheen bij Boekerij. Heb je ‘m nog niet gekocht? Dan kun je hier een exemplaar bestellen.

58 ‘Ondergronds’ – David Baldacci

Vormgever Blossom: ‘Amos Decker en zijn FBI-collega Alex Jamison worden naar het kleine frackingstadje London in North-Dakota gestuurd, het lichaam van Irene Cramer is gevonden. Maar waarom wordt de FBI hiervoor gestuurd? Al snel blijkt dat deze zaak nog maar het begin van een reeks eigenaardigheden te zijn. Tussen de olie en gassen door merken ze dat een geheime faciliteit van de luchtmacht hier een basis heeft, vlak langs het terrein van een sekte… en dan valt er opnieuw een dode!

 

Weer een heerlijk spannend boek van Baldacci, een diep begraven verhaal, een vete én hulp uit een onverwachte hoek. Bekende personages die nooit teleurstellen en Deckers uitzonderlijk geheugen dat weer scherp staat! Terug een meeslepend verhaal, goede karakters en een zekere dosis spanning. Enkel het plot is iets minder sterk dan zijn voorgaande boeken maar dit maakt het er niet minder op, ik ben fan!’

 

‘Ondergronds’ verscheen bij A.W. Bruna Uitgevers. Bestel hier jouw exemplaar.

59 ‘De vakantie’ – Caroline Hulse

Claire en Matt zijn niet meer bij elkaar, maar willen voor hun dochter Scarlett een ‘normale’ kerst. Ze weten niet meer wie het een goed idee vond om daarvoor naar het Happy Forest-vakantiepark te gaan en hun nieuwe partners mee te nemen, maar het is nu te laat om het nog af te blazen.

 

Claire komt met haar vriend Patrick. Matt brengt Alex mee, de nieuwe liefde van zijn leven. Scarlett heeft haar denkbeeldige vriend Posey. Een reuzenkonijn.

 

Met zijn vijven (of zessen?) knarsetanden ze zich door alle Verplicht Leuke Activiteiten heen, drinken ze te veel wijn als Scarlett op bed ligt, delen ze iets te intieme details over hun relatieverleden en voor ze het weten is hun vakantie veranderd in een tijdbom die eindigt waar het verhaal van deze roman begint: met een paniekerige oproep aan de politie.

 

‘De vakantie’ verschijnt op 29 september bij A.W. Bruna Uitgevers. Bestel het boek via deze link.

60 ‘Het begint met een nacht’ – Kelly Moran

boekentips het begint met een nacht

Het derde deel van de Redwood-serie. Na de dood van zijn vrouw voelde dierenarts Drake O’Grady zich jarenlang verslagen. Alleen dankzij Zoe, de beste vriendin van zijn vrouw, heeft hij zich erdoorheen kunnen slaan. Maar in de afgelopen zes maanden is er iets veranderd. Drake voelt alsof hij weer echt begint te leven, opnieuw kan lachen, dingen bewuster waarneemt. Dingen zoals Zoe’s lippen als ze lacht. Hoe ze beweegt ze als ze danst. En hoe hij plotseling uitkijkt naar elke woordenwisseling met haar…

 

‘Het begint met een nacht’ verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

61 ‘Het huis met de spiegels’ – Cristina Carboni

boekentips het huis met de spiegels

De prachtige villa in Positano is de enige plek die Milena haar thuis kan noemen. Ze groeide erin op en kent er elk hoekje, van de majestueuze ingang met de twaalf spiegels tot het ronde trappenhuis met de houten versieringen. Toch lijkt het huis dingen voor haar te verbergen, dingen waar haar grootvader niet over wil praten. Milena is ervan overtuigd dat hij een groot familiegeheim achterhoudt en vindt in haar zoektocht een doorgang naar een verborgen kamer, vol oude foto’s van haar grootmoeder.

Milena vertrekt naar het land waar haar grootmoeder haar dromen najaagde en ook verloor, op zoek naar haar verhaal. Stukje bij beetje ontrafelt ze het mysterie van het huis met de spiegels en haar bewoners, al kunnen sommige geheimen beter voor altijd verborgen blijven…

 

‘Het huis met de spiegels’ verscheen bij Xander Uitgevers B.V. Je koopt ‘m hier.

62 ‘De heren van de tijd’ – Eva García Sáenz de Urturi

de heren van de tijd boekentips

Vitoria, 2019. De roman ‘De heren van de tijd’, die zich afspeelt in de Middeleeuwen, is een groot succes. Hij verschijnt onder het mysterieuze pseudoniem Diego Veilaz.

Vitoria, 1192. De legendarische graaf Diago Vela komt thuis na een missie van twee jaar, hem opgedragen door de koning. Hij treft zijn broer aan, getrouwd met de vrouw die ooit zíjn bruid was.

 

In het heden krijgt Unai López de Ayala te maken met een reeks gruwelijke moorden, identiek aan beschrijvingen in De heren van de tijd. Zijn onderzoek leidt naar de toren van Nograro, een fort dat al eeuwen bewoond wordt door dezelfde familie. Gaandeweg vindt Unai in De heren van de tijd allerlei overeenkomsten met zijn eigen verleden. En deze ontdekking zal voor hem en zijn familie alles veranderen.

 

‘De heren van de tijd’ verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

63 ‘Fatale erfenis’ – Rachel Rhys

boekentips fatale erfenis

London 1948: Eve Forrester zit gevangen in een liefdeloos huwelijk, in een somber huis in een grijze buitenwijk. Dan ontvangt ze bericht van een notaris. Een onbekende heeft haar een erfenis nagelaten, maar om hier meer over te weten te komen moet ze afreizen naar de Franse Riviera. Eve ontdekt dat ze mede-eigenaar is geworden van een villa aan de Côte d’Azur. Van het ene op het andere moment stapt ze een zonovergoten, glamoureuze wereld binnen. Maar ze staat alleen in haar zoektocht naar het verhaal achter de erfenis. En ze voelt zich allesbehalve veilig…

 

‘Fatale erfenis’ verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt m hier.

64 ‘De dochter van de nazi’ – Louise Fein

boekentips de dochter van de nazi

Hetty Heinrich groeit op in het Leipzig van de jaren dertig. Het hele gezin is in de ban van de nazi’s, en voor Hetty lijkt het allemaal heel gewoon. Haar vader is SS-offcier en haar broer gaat bij de Luftwaffe. Hetty zelf wil dolgraag bij de Deutscher Mädel en boven haar bed hangt een poster van haar grote held Adolf Hitler…

Alles verandert wanneer ze Walter ontmoet. De blonde, blauwogige, perfecte Walter. De beste vriend van haar broer. De jongen die haar leven redde toen ze klein was. Een Jood. Door haar diepe gevoelens van vriendschap en liefde voor Walter begint Hetty vraagtekens te zetten bij alles waarmee ze is opgegroeid. Moet ze trouw blijven aan haar familie en zich overgeven aan het regime? Of is ze bereid grote risico’s te nemen en te kiezen voor de liefde van haar leven?

 

‘De dochter van de nazi’ verscheen bij Xander Uitgevers B.V. Je koopt ‘m hier.

65 ‘Agneta’s erfenis’ – Corina Bomann

agneta's erfenis boekentips

Het is 1913 en Agneta heeft tegen alle heersende gewoonten in afstand genomen van haar machtige familie en wil een vrij leven gaan leiden als schilder in Stockholm – het liefst met de charmante Michael aan haar zijde. Dan ontvangt ze een telegram met het nieuws dat haar vader is overleden en zij erfgename is van het landgoed de Leeuwenhof. Daarmee worden haar een adellijke titel en een leven vol pracht en praal op een presenteerblaadje aangeboden, maar was dat niet juist het leven waaraan ze had willen ontsnappen? Kiest Agneta ervoor de familietraditie in stand te houden en de erfenis van haar vader te accepteren, of overwint haar verlangen naar vrijheid en echte liefde?

 

‘Agneta’s erfenis’ verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

66 Boekentips: ‘Naar de overkant’ – Santa Montefiore

boekentips naar de overkant santa montefiore

Marigold woont met haar man Dennis en hun jongvolwassen dochter Suze in een klein dorpje op het Engelse platteland, waar iedereen elkaar kent. Wanneer ook haar negentigjarige moeder bij hen intrekt, omdat ze te oud wordt om alleen te wonen, en hun andere dochter Daisy met een gebroken hart terugkeert uit Milaan, waar ze zes jaar heeft gewoond, lijkt de drukte Marigold een beetje boven het hoofd te groeien. Of is haar toenemende verstrooidheid aan iets anders te wijten?

 

Terwijl haar dochters met moeite hun leven op de rails krijgen, ontspoort dat van Marigold steeds verder. Het lukt haar niet echt meer om haar winkel te runnen, het huishouden draaiende te houden en de aangekondigde bruiloft van Suze voor te bereiden – zaken waar ze normaal gesproken juist talent voor had. Juist op het moment dat ook Daisy de liefde opnieuw vindt, wordt de diagnose duidelijk. Meer dan ooit heeft Marigold de steun en liefde van haar familie nodig, maar zijn die wel in staat om de offers te brengen die dat van hen vraagt?

 

“Dit prachtige verhaal heeft me zodanig weten mee te slepen dat ik de huidige quarantainemaatregelen even vergat. Het is een ontroerend relaas van een vrouw die langzaamaan de grip op haar eigen leven verliest, en terugvalt op wat wij nu ook des te harder weten te waarderen: familie. Wees maar zeker dat je op het einde een traantje wegpinkt.” – Redacteur Thijs

 

‘Naar de overkant’ verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

67 Boekentips: ‘Het begint met een blik’ – Kelly Moran (De Redwood Ridge-trilogie)

boekentips het begint met een blik

Redwood Ridge, een schilderachtig stadje in Oregon. Precies de juiste plek voor een nieuwe start. En die heeft Avery Stowe hard nodig na een rampzalig huwelijk, ook voor haar autistische dochter Hailey. Er is maar één probleem: de lokale, aantrekkelijke dierenarts, Cade O’Grady. Een nieuwe relatie is namelijk het laatste wat Avery wil. Ze weet alleen niet hoe lang ze Cade kan weerstaan. Vooral omdat de hele stad heeft samengespannen en voor Cupido begint te spelen…

 

Heerlijk romantisch en ontroerend, meer moeten een boek voor mij niet zijn. Laat de volgende delen van de trilogie maar snel komen, want dit is 100% mijn ding!” – Lezeres Dinah

 

‘Het begint met een blik’ verscheen bij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

 

68 Boekentips: ‘Glazen vleugels’ – Katrine Engberg

boekentips glazen vleugels

Zaterdag 14 oktober. De afdeling hartbewaking in het Rigshospital van Kopenhagen.
Een verpleegkundige vult een injectiespuit met een overdosis medicatie en loopt de kamer binnen van een oudere patiënt.

 

Vijf dagen eerder. Een bezorger maakt zijn rondje door het centrum van Kopenhagen en doet een macabere vondst: het naakte lichaam van een dode vrouw ligt in een fontein in een van de hoofdstraten van de stad. Symmetrische snijwonden zijn zichtbaar op haar hele lichaam – ze lijkt te zijn doodgebloed.

 

Rechercheur Jeppe Kørner krijgt de zaak toegewezen. Het onderzoek leidt hem en zijn team naar het hart van het zorgsysteem. Een wereld waar vuile ambitie en corruptie een grotere plaats innemen dan empathie en medemenselijkheid. En intussen tikken de uren weg tot de volgende moord…

 

“Engberg bouwt de spanning geleidelijk op en met haar beeldende manier van vertellen weet ze de lezer zeker vast te houden. Het verhaal speelt zich in een redelijk vlot tempo af waardoor de zaak vooruitgaat. Bij deze thriller zit de actie vooral in het speuren naar de plot, hoe alles in elkaar verweven zit. Alvast eentje die je zo uit hebt!” – Grafisch vormgever Blossom

 

‘Glazen vleugels’ verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

69 Boekentips: ‘De Zeven Zussen – Zon’ – Lucinda Riley

boekentips zeven zussen zon

Het zesde deel van de Zeven Zussen-serie. Electra heeft het allemaal voor elkaar: ze is bloedmooi, schatrijk en wereldberoemd. Maar achter dat perfecte plaatje gaat een kwetsbare jonge vrouw schuil, die de oplossing voor haar problemen zoekt in drank en drugs. Electra heeft, anders dan haar zussen, geen behoefte om te weten waar ze vandaan komt. Totdat ze een bijzondere brief ontvangt …

 

“Eindelijk is het zesde deel er! Ik had het boek al op voorhand besteld zodat ik er deze week direct aan kon beginnen. Na het middageten installeerde ik me in de zetel – heerlijk in het winterzonnetje – en kon ik genieten van ‘Zon’. De magie van de eerste vijf boeken kwam meteen terug. Wat een leuke reeks is dit toch! Het enige jammere is dat het boek zo vlot leest en ik ‘m dus al uit heb.” – Lezeres Brigitte

 

Verscheen bij Xander Uitgevers. Je koopt ‘m hier.

70 Boekentips: ‘De geheimen van het winterhuis’ – Sarah Lark

boekentips de geheimen van het winterhuis

Ellinors wereld stort in als ze er per ongeluk achter komt dat zij en haar moeder niet verwant zijn aan de rest van hun familie. Op zoek naar de waarheid over haar afkomst reist Ellinor naar Kroatië en Nieuw-Zeeland, en ontdekt zo een tragisch liefdesverhaal en een groot familiegeheim …

 

‘Al vanaf de eerste pagina werd ik in het verhaal gezogen. Het leest zodanig vlot, dat ik niet kon stoppen met lezen. De zoektocht naar de waarheid hield me de hele tijd bezig.’ – Lezeres Sylvia

 

Verscheen bij uitgeverij De Fontein. Je koopt ‘m hier.

71 Boekentips: ‘Ik heb mijn vader niet gedood’ – Chris Picavet

ik heb mijn vader niet gedood

Eenendertig jaar onschuldig in de gevangenis doorbrengen, het zal je maar overkomen. Leon Van Huffel uit het Waasland maakte het mee: in 1948 werd hij – onterecht – veroordeeld tot levenslang wegens doodslag op zijn vader, die zich in werkelijkheid in een schuur opgehangen had. Pas in 1979 kwam Leon toch vrij. Hoe is het zover kunnen komen dat Leon vals beschuldigd en opgesloten werd? Waarom bracht zijn moeder de ware toedracht niet aan het licht? Hoe hield Clara in haar eentje hun boerderij recht en waarom bleef ze hem al die tijd trouw?

 

“Het boek leest als een trein, ik heb het dan ook in één ruk uitgelezen. Vol verontwaardiging dat zulke praktijken nog mogelijk zijn. De herkenbaarheid uit deze oervlaamse roman en de humoristische toon van de schrijver doen me al uitkijken naar zijn volgend boek!” – Redactrice Inge

 

Verscheen bij uitgeverij Davidsfonds. Je koopt ‘m hier.

 

72 Boekentips: ‘De riten van het water’ – Eva García Sáenz de Urturi

de riten van het water

Inspecteur en profiler Unai López de Ayala krijgt het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin, Ana Belén Liaño, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger, en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood. Unai moet tegelijkertijd een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië – en van wie alle slachtoffers zwanger blijken te zijn.
Commissaris Alba Díaz de Salvatierra is zwanger, maar haar stilzwijgen brengt haar in gevaar. Als Unai de vader is, zoals wel wordt beweerd, zal ook Alba zich binnenkort bevinden op de lijst van vrouwen die bedreigd worden door de Riten van het Water …

 

“Na het zenuwslopende ‘De stilte van de witte stad’ keek ik uit naar het tweede deel van de trilogie. Het boek begint met een terugblik naar het eerste boek, deze opfrissing is leuk, zeker als het al een tijdje geleden is dat je het eerste deel las. Unai, ook wel Kraken genoemd, is herstellende van een hersenletsel wanneer hij het nieuws krijgt dat een ex-lief op een 2.600 jaar oude rituele wijze vermoord is.

Al snel blijkt dat de moordenaar het op zwangere vrouwen gemunt heeft. Ondanks zijn beperkingen gaat Kraken terug aan het werk. Door de switchen tussen het heden en verleden, leer je een jonge Kraken kennen, waardoor je hem beter gaat begrijpen. De auteur zette mij al snel op het verkeerde been dus de plottwist was een echte verrassing. Ik kan niet wachten op het derde en laatste deel van deze trilogie, die in mei 2020 verwacht wordt.” – Redactrice Inge

 

Verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

 

73 Boekentips: ‘Het vijfde meisje’ – J.D. Barker

het vijfde meisje

Het is vier maanden geleden dat detective Sam Porter het leven van Emory redde, maar daarbij Anson Bishop liet ontsnappen. De media en het politiekorps zijn ervan overtuigd dat hij zich door de moordenaar heeft laten bespelen. Porter wordt van de zaak gehaald en mag zich er ook privé niet meer mee bezighouden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Als het lichaam van de tiener Ella Reynolds wordt aangetroffen in een bevroren meer, denkt de politie direct aan Bishop. Is dit zijn volgende slachtoffer? Terwijl zij zich op de nieuwe vondst storten, volgt Porter een aanwijzing uit Bishops verleden. Hoe meer geheimen zich ontvouwen, des te meer realiseert Porter zich dat er maar één ding nog angstaanjagender is dan een seriemoordenaar: de moeder van een seriemoordenaar.

 

“Deze thriller kruipt écht onder je vel. Het is spannend, luguber, en bevat alle elementen om je slapelozen nachten te bezorgen. Fantastisch dat een boek dit kan doen!” – Lezeres Peggy

 

‘Het vijfde meisje’ verscheen bij uitgeverij Boekerij, je koopt ‘m hier.

74 Boekentips: ‘De schoonmoeder’ – Sally Hepworth

de schoonmoeder

Vanaf het moment dat Lucy haar schoonmoeder Diana ontmoet, weet ze dat het nooit echt zal klikken. Als voorvechtster van vrouwenrechten geniet Diana veel aanzien en ze is zeer beleefd en keurig. Maar ze is ook heel afstandelijk, en absoluut niet de schoonmoeder op wie Lucy had gehoopt. Andersom lijkt Diana zich ook een andere ideale schoondochter te hebben voorgesteld.
Tien jaar later wordt Diana dood aangetroffen. Naast haar ligt een briefje waarin staat dat ze niet meer verder kon met haar door kanker verwoeste lichaam. Maar als de autopsie plaatsvindt blijkt dat Diana helemaal geen kanker had. Wel zat er gif in haar bloed. Wat is er gebeurd? En wie weet er meer van? De breekbare familieverhoudingen, onderhuidse spanningen en lang verborgen geheimen komen langzaam aan de oppervlakte.

 

“Wat heb ik genoten van ‘De schoonmoeder’! Het perfecte boek om in het weekend even te ontspannen aan de kinderen en tijd voor mezelf te nemen. Heerlijk spannend en tegelijk een beetje confronterend.” – Lezeres Marleen

 

‘De schoonmoeder’ verscheen bij uitgeverij Boekerij, je koopt ‘m hier.

75 Boekentips: ‘Gebroken glas’ – Anja Feliers

het gebroken glas

Na een zelfmoordpoging komt Emmy, de zeventienjarige dochter van een rijke chirurg, terecht bij psychologe Kathleen Verlinden. Het meisje heeft het gevoel dat haar leven nog weinig voorstelt sinds haar moeder haar, haar broer Matteo en haar vader verlaten heeft. Kathleen komt er echter al snel achter dat er een groter trauma schuilgaat achter Emmy’s destructieve gedachten. Terwijl ze beetje bij beetje het geheim van de jonge vrouw ontsluiert, krijgt Kathleen in haar privéleven af te rekenen met heftige gevoelens van gemis, spijt en verlangen.

 

“Opnieuw een prachtig boek van Anja Feliers! De vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat je vanaf de eerste zin meegetrokken wordt in het verhaal en samen met Emmy de geheimen van haar verleden ontsluiert. Op zoek naar boekentips? Dan is dit er zeker een!” – Lezeres Mia

 

‘Gebroken glas’ verscheen bij uitgeverij Van Halewyck, je koopt ‘m hier.

76 Boekentips: ‘Bodemloos’ – Damen & Vandermeeren

Lissabon wordt opgeschrikt door een aantal gruwelijke moorden. De angstpsychose onder de bevolking neemt toe en de opluchting is groot wanneer er een verdachte wordt aangehouden. Tegen elk advies in besluit de jonge advocate Kirsten Hartogs om zijn verdediging te voeren. Die beslissing heeft verstrekkende gevolgen. Bovendien daagt er een nieuw gevaar op: een schaduw uit haar verleden. Intussen is een tienermeisje al maandenlang vermist. De verdachte ontkent dat zij een van zijn slachtoffers is. Maar wat als hij hoog spel speelt, met een mensenleven als inzet?

 

“De subtiele, sluimerende spanning die ‘Rusteloos’ zo typeerde, is ook ook helemaal aanwezig in ‘Bodemloos’. Vandermeeren is erin geslaagd om een prachtige thriller te schrijven die naadloos de rol van ‘overgangsboek’ op zich weet te nemen zonder in te boeten aan eigenwaarde en diepgang. Maar al te vaak wordt het tweede deel van een trilogie gebruikt om de eerste plotlijnen verder uit te bouwen en klaar te stomen voor de finale in het derde en laatste boek, waardoor de plot van zo’n ‘overgangsboek’ soms nogal mager is. Met ‘Bodemloos’ toont Vandermeeren nog maar eens dat ze perfect weet hoe ze een verhaal moet opbouwen. Deze thriller verdient een plaatsje in jouw boekenkast!” – Redacteur Thijs

 

‘Bodemloos’ verscheen bij uitgeverij Van Halewyck, je koopt ‘m hier.

77 Boekentips: ‘Een handvol geluk’ – Santa Montefiori

Internationale primeur: alle verhalen van bestsellerauteur Santa Montefiore voor het eerst gebundeld. Sinds haar succesvolle en nog steeds regelmatig herdrukte debuut Onder de ombu-boomschreef Santa Montefiore steevast een boek per jaar. Met haar perfecte mix van romantiek en drama, in settings om bij weg te dromen, veroverde ze wereldwijd de harten van miljoenen lezeressen. Daarnaast schreef ze ook tal van korte verhalen. Haar vele fans zullen zeker smullen van deze unieke verzameling verhalen!

 

“Mijn vakantie zit er helaas al op, waardoor ik nu minder tijd heb om een boek te lezen. ‘Een handvol geluk’ van Santa Montefiore kwam als een geschenk uit de hemel. Korte verhalen over uiteenlopende onderwerpen, maar altijd in de prachtige schrijfstijl van Montefiore. Een aanrader voor wie houdt van romantische verhalen, maar niet veel tijd heeft om te lezen!” – Lezeres Mia

 

Verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

78 Boekentips: ‘De moed van het weesmeisje’ – Anne Jacobs

Het ontroerende vervolg op ‘Het weesmeisje’. Het is 1916 en de villa van de familie Melzer is veranderd in een militair ziekenhuis. Marie heeft het beheer van de fabriek op zich genomen terwijl Paul zich aan het front bevindt. De dochters van het huishouden zorgen samen met het personeel voor de gewonden. Ze houden hoop, tot triest nieuws hen bereikt: Maries zwager is aan het front omgekomen en Paul is als krijgsgevangene in handen van de Russen. Terwijl Marie worstelt om het erfgoed van de familie te behouden en de hoop op een hereniging met Paul niet op te geven, komt Ernst von Klippstein naar de villa. En hij lijkt erg op Marie gesteld te zijn…

 

“Ik heb enorm genoten van het romantische eerste deel ‘Het weesmeisje’. En het vervolg doet niet onder. Spannend, romantisch, intrigerend… Alles wat een boek voor mij moet zijn!” – Lezeres Tanja

 

Verscheen bij Xander Uitgevers. Je koopt ‘m hier.

79 Boekentips: ‘Zonder liefde’ – Stefan Brijs

stefan brijs zonder liefde

Paul en Ava, allebei eind twintig, ontmoeten elkaar op een precair moment in hun leven. Paul is nog van slag door zijn onverwachte scheiding, Ava heeft in haar voortdurende verlangen naar passie – voor de zoveelste keer en nu voorgoed haar vriend verlaten. Ze vinden steun bij elkaar, een noodalliantie die uitgroeit tot een hechte vriendschap, waarbij ze elkaar helpen in hun wanhopige zoektocht naar wat liefde zou moeten zijn. Paul volgt de weg van contactadvertenties, Ava laat zich leiden door haar gevoelens. Uiteindelijk komen ze tot dezelfde conclusie: liefde is niet maakbaar. Maar wat met vriendschap?

 

“Met ‘Zonder liefde’ bewijst Brijs nogmaals waarom hij een van de beste verhalenvertellers van zijn tijd is. Wat een heerlijk eerlijk boek. Twee herkenbare personages – elk met hun eigen opvattingen over liefde, vriendschap, begeerte – die duidelijk maken dat menselijke relaties toch net iets complexer zijn dan we op het eerst zicht denken. Wat een aanrader!” – Redacteur Thijs

 

Verscheen bij uitgeverij Atlas Contact. Je koopt ‘m hier.

80 Boekentips: ‘Spiegelgevechten’ – Jo Claes

jo claes spiegelgevechten

Matthias Minne bevindt zich op een moeilijk moment in zijn leven. Hij wil zijn baan als leraar opzeggen, hij heeft problemen met zijn leeftijd, hij is gefrustreerd omdat hij nooit schrijver is geworden en hij vermoedt dat zijn vrouw Lucia een minnaar heeft. Dat laatste lijkt bevestigd te worden wanneer Lucia besluit om alleen op vakantie te gaan. Vanaf dat ogenblik heeft Matthias geen moment rust meer en wordt het een obsessie om te bewijzen dat Lucia hem bedriegt. Geleidelijk aan wordt het een dwanggedachte om Lucia haar bedrog betaald te zetten, al is het nog maar de vraag wie nu eigenlijk wie bedriegt in dit kluwen van onzekerheden, pijnlijke vermoedens en vruchteloos nagejaagde dromen.

 

“In ‘Spiegelgevechten’ laat Jo Claes de menselijke onzekerheid de hoofdrol nemen en wijst hij erop dat de lijn tussen interesse en obsessie toch wel héél dun is. Als lezer voel je dat Matthias die lijn steeds vaker opzoekt en ze uiteindelijk flagrant overschrijdt. Maar toch blijf je het hem vergeven, want zijn onzekerheid is moordend. Wat een mooie roman van eigen bodem!” – Redacteur Thijs

 

Verscheen bij uitgeverij Houtekiet. Je koopt ‘m hier.

81 Boekentips: ‘Koud bloed’ – Robert Bryndza

koud bloed rober bryndza

Wanneer een gehavende koffer met het verminkte lichaam van een jonge man aan de oever van de Theems aanspoelt, is zelfs rechercheur Erika Foster geschokt. Ze heeft al heel wat gruwelen voorbij zien komen in haar leven, maar dit heeft ze nooit eerder gezien. Terwijl Erika en haar team de zaak voorbereiden, leggen ze de link met een ander slachtoffer, een jonge vrouw die twee weken eerder in een vergelijkbaar type koffer werd gevonden.

Erika realiseert zich dat ze op het spoor is van een seriemoordenaar, die klaar is om opnieuw toe te slaan. Nog voordat ze een volgende stap kan zetten, wordt zij zelf slachtoffer van een brute aanval. Maar Erika is een doorzetter, en niets zal haar tegenhouden. Dan blijkt het leven van twee kinderen van haar collega in gevaar, en wordt de situatie nog nijpender. En in die race tegen de klok doet Erika een nieuwe schokkende ontdekking: er is meer dan één moordenaar.

 

“Het 5de deel van de Erika Foster-reeks is er eindelijk! En het nieuwste deel ontgoochelt niet. De verhalen worden met elk boek spannender. Zeker de moeite waard!” – Lezeres Marleen

 

Verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

82 Boekentips: ‘Ricky en Ronnie’ – Luc Deflo

luc deflo ricky en ronnie

Wanneer charmeur Peter zijn minnares Rani voor haar verjaardag trakteert op enkele uren stoeien in een discrete gehuurde kamer, stuurt een stroomstoring hun amoureuze plannen in de war. Al snel staat de behulpzame elektriciteitscontroleur Ricky aan de deur van hun kamer, bijgestaan door zijn kompaan Ronnie. Maar dit duo heeft andere plannen… Wat start als een ongemak ontaardt in een nachtmerrie waarin Peter en Rani niet alleen hun liefde voor elkaar, maar ook hun leven op het spel moeten zetten.

 

“‘Ricky en Ronnie’ bevat – zoals het thriller van Deflo betaamt – een ijzersterke plot. Heerlijke dialogen en spannende gebeurtenissen die je op het puntje van je stoel houden. Zeker een aanrader!” – Redacteur Thijs

 

‘Ricky en Ronnie’ is de tweede postuum uitgegeven thriller van Luc Deflo en verscheen bij Uitgeverij Pelckmans. Je koopt ‘m hier.

83 Boekentips: ‘De fluisterman’ – Alex North

fluisterman alex north

Nog kapot van de dood van zijn vrouw besluit Tom Kennedy met zijn zoon Jake te verhuizen naar het kleine stadje Featherbank om een nieuwe start te maken. Maar Featherbank heeft een duister verleden. Twintig jaar geleden ontvoerde een seriemoordenaar vijf jongens, die hij vermoordde. Tot hij uiteindelijk werd gepakt vreesde iedereen de Fluisterman. Dat was al lang geleden, en een oud misdrijf hoeft natuurlijk niet van invloed te zijn op het leven van Tom en Jake. Maar dan verdwijnt er weer een jongen. En begint Jake zich vreemd te gedragen. Hij zegt dat hij gefluister bij zijn raam hoort …

 

“Alex weeft de verhaallijnen moeiteloos aan elkaar, en geeft deze psychologische thriller net dat tikkeltje extra.”

 

“Het boek bouwt de spanning langzaam op en de personages slepen je vanaf het begin mee in het verhaal. Het plot zit briljant ineen waardoor je het boek moeilijk kunt neerleggen; je moet gewoon verder lezen tot het einde. North weeft de verhaallijnen moeiteloos aan elkaar, en geeft deze psychologische thriller net dat tikkeltje extra. Een fantastisch meeslepend boek dat je gewoon moet vastpakken! Je zult er geen spijt van hebben. Leuk meegenomen: ‘De fluisterman’ heeft een prachtige cover!” – Grafisch vormgever Blossom

 

Verscheen bij Ambo/Anthos Uitgevers. Je koopt ‘m hier.

84 Boekentips: ‘Hars’ – Ane Riel

ane riel hars

Liv stierf toen ze nog maar zes jaar oud was. Tenminste, dat is wat iedereen denkt. Haar vader weet dat hij de enige is die ervoor kan zorgen dat zij veilig is. Dus verlaat hij op een avond zijn afgelegen huis om zijn boot de zee op te duwen en richting de rotsen te sturen, om nadien zijn dochter als vermist op te geven. In het huis dat steeds voller wordt houdt Liv zich in een container verborgen. Zo hoeft zij nooit naar school. En zo blijft zij voor altijd bij haar ouders. Want haar moeder wordt alsmaar groter en komt het huis ook nooit meer uit en haar tweelingbroertje Carl is altijd dicht bij haar, alhoewel zij de enige is die hem kan zien …

 

“‘Hars’ toont op een beklemmende manier wat er kan gebeuren wanneer liefde een obsessie wordt.”

 

“‘Het was donker in de witte kamer toen mijn vader mijn oma om het leven bracht’. Zelden bevat en omvat de eerste zin van een boek zó accuraat de hele leeservaring. Het is een psychologische thriller zoals hij moet zijn: intens, spannend, wreed, en verontrustend, met toch kleine flikkeringen van liefde ertussen. Riel geeft de ouders een uitgebreide context, waardoor je als lezer haast begrip kunt opbrengen voor hun verontrustende keuzes. Zo toont ‘Hars’ op een beklemmende manier wat er kan gebeuren wanneer liefde een obsessie wordt. Deze thriller kruipt gegarandeerd onder je vel!” – Redacteur Thijs

 

Hars verscheen bij uitgeverij Prometheus, je koopt ‘m hier.

85 Boekentips: ‘De stilte van de witte stad’ – Eva García Sáenz de Urturi

de stilte van de witte stad

Tasio Ortiz de Zárate is een briljante archeoloog die twintig jaar geleden werd veroordeeld voor een reeks bizarre moorden in het rustige stadje Vitoria. Hij staat op het punt voor het eerst de gevangenis te verlaten, als de misdaden weer beginnen. De jonge inspecteur en profiler Kraken wil niets liever dan meer moorden voorkomen, maar een recente tragedie in zijn eigen leven maakt het hem moeilijk om deze zaak te behandelen als alle andere. Zijn onorthodoxe werkmethode wekt bovendien ergernis bij zijn baas. De tijd begint te dringen en de dreiging wordt alsmaar sterker: wie volgt?

 

“Ik vocht tegen de slaap om toch nog een hoofdstuk (of 2, 3) extra te kunnen lezen.”

 

“Deze literaire thriller heeft me wat uren slaap gekost. Ik vocht tegen de slaap om toch nog een hoofdstuk (of 2, 3) extra te kunnen lezen. Het spannend up-tempo verhaal doet me wat denken aan de boeken van Dan Brown, maar deze zoektocht door het verleden vindt plaats in het Spaanse Baskenland. Het hoofdpersonage Kraken heeft mijn hart veroverd en ik kijk uit naar de volgende 2 delen uit de trilogie.” – Redactrice Inge

 

Deze thriller verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

86 Boekentips: ‘Ik mis je’ – Gillian King

ik mis je gillian king

Als na het uitgaan Charlottes beste vriendin Bo omkomt door een auto-ongeluk dat zij overleeft, wordt ze gek van schuldgevoel. Charlie vertrekt uit Wassenaar en probeert haar leven op te bouwen los van Bo en los van Carsten, Bo’s broer op wie ze in stilte verliefd is. Dan valt ze voor de mooie praatjes van James, een jongen van wie iedereen kan zien dat hij slecht nieuws is. Charlie raakt steeds verder verwijderd van Carsten en steeds meer in de greep van James. Het lukt haar niet om dit te doorbreken. Tot ze tien jaar later terugkeert naar Wassenaar.

 

“Een echte aanrader voor wie van feelgood-romans houdt!”

 

“Wat een leuk en ontroerend verhaal! Ik had het boek speciaal gehouden voor tijdens mijn verlof, om toch even helemaal van de wereld te zijn. En daar is ‘Ik mis je’ helemaal in geslaagd. Ik kon gewoonweg niet stoppen met lezen, en leefde zo mee met de hoofdpersonages! Een echte aanrader voor wie van feelgood-romans houdt!” – Lezeres Anja

 

Deze roman verscheen bij VBK Media. Je koopt ‘m hier.

87 Boekentips: ‘Leef een beetje!’ – Howard Jacobson

leef een beetje howard jacobson

Rond haar negentigste levensjaar vergeet Beryl Dusinbery vrijwel alles – tot aan haar eigen kinderen aan toe. Intussen knoopt Shimi Carmelli nog zijn eigen knopen, loopt hij zonder rollator en spreekt hij nog zonder zijn gesprekspartner onder te spugen. Onder de Londense bejaarden wordt hij gezien als een van de laatst beschikbare en geschikte vrijgezellen. Híj vergeet echter niks. Wat deze twee personages nog te wachten staat is vermoedelijk net genoeg om de opgebouwde pijn te verzachten en nieuwe betekenis aan hun resterende levens te geven.

 

“Dit bitterzoete verhaal lees je met een lach én met een traan.”

 

“Wat een heerlijk openhartig, grappig en pakkend verhaal. De vergeetachtigheid van Beryl is zodanig mooi geschreven dat je het je haast perfect kunt voorstellen hoe het moet zijn om langzaam maar zeker alles te vergeten. Dit bitterzoete verhaal lees je gegarandeerd met een lach én met een traan.” – redacteur Thijs

 

‘Leef een beetje!’ verscheen bij uitgeverij Prometheus. Je koopt ‘m hier.

88 Boekentips: ‘Eerste liefde’ – David Nicholls

Charlie Lewis is het type jongen wiens naam je je niet kunt herinneren als je hem op de schoolfoto ziet staan. In de klas is hij geen uitblinker en thuis besteedt hij al zijn aandacht aan zijn werkloze vader. Terwijl zijn klasgenoten reikhalzend uitkijken naar de aankomende zomervakantie, ziet Charlie niets dan donkere wolken aan de horizon. Maar als onverwacht de intrigerende Fran Fisher in zijn leven komt, krijgt Charlie voor het eerst in tijden weer hoop. Om haar beter te leren kennen, wordt hij lid van de serieuze toneelgroep waar zij Shakespeare-rollen speelt. Deze zomer pakt heel anders uit dan hij zich had voorgesteld.

 

“Stap voor stap ontwikkelt Charlie zijn eigen identiteit en dat mogen wij vanop de eerste rij meemaken.”

 

“Het leukste aan dit boek vond ik dat je als lezer meegroeit met Charlie. In het begin is het niet direct duidelijk wie Charlie eigenlijk is, maar dat weet hij zelf ook niet. Stap voor stap ontwikkelt Charlie zijn eigen identiteit en dat mogen wij vanop de eerste rij meemaken. Zeer leuk om te lezen!” – lezeres Marianne

 

‘Eerste liefde’ bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

89 Boekentips: ‘Façade’ – Esther Verhoef

esther verhoef façade

Twee jaar na haar pijnlijke scheiding komt jonge moeder Iris van der Steen eindelijk aan vakantie toe. Een roadtrip door snikheet Europa in een oldtimer en stapels cassettebandjes moeten haar dichter bij zichzelf en haar reislustige moeder in Portugal brengen. Wanneer ze een knappe, charismatische sportinstructeur laat instappen lijkt de reis een romantische wending te nemen. Maar Mischa is niet wie hij zegt te zijn …

 

“Deze beklemmende thriller is zeker een aanrader voor wie van pageturners houdt.”

 

“Een thriller die onder je vel kruipt … Het was niet makkelijk om dit boek neer te leggen op m’n nachtkastje en rustig te gaan slapen: ik móést verderlezen en te weten komen wie Mischa nu eigenlijk is. Deze beklemmende thriller is zeker een aanrader voor wie van pageturners houdt. Wanneer vriendinnen vragen naar boekentips, zal deze er vanaf nu altijd bij zitten!” – Lezeres Tanja

 

‘Façade’ verscheen bij uitgeverij Prometheus. Je koopt ‘m hier.

90 Boekentips: ‘Hotel lonely hearts’ – Heather O’Neill

hotel lonely hearts

Montreal, 1914. Twee baby’s worden midden in de winter achtergelaten in een weeshuis. Allebei blijken ze uitzonderlijke talenten te bezitten: Pierrot is een wonderkind op de piano, Rose brengt met haar dans en gevoel voor komedie overal waar ze komt vreugde. Ze worden verliefd op elkaar en dromen van een toekomst waarin ze de meest extravagante en verleidelijke circusshow ter wereld zullen opzetten.

Als tiener worden de twee gescheiden. Beiden aan het werk gezet als hulp tijdens de Grote Depressie, zakken ze langzaam weg in de onderwereld van Montreal, overlevend door prostitutie, drugs en diefstal. Maar als Rose en Pierrot elkaar terugvinden – na jarenlang zoeken en wanhopige armoede – wordt de mogelijkheid van hun jeugddroom nieuw leven ingeblazen en doen ze alles om deze waar te maken. Al snel hebben Rose, Pierrot en hun troep van clowns en showgirls het gemaakt in New York, zowel op het podium als op straat. Noch het theater noch de onderwereld zal ooit hetzelfde zijn.

 

“Het is een brutaal, confronterend en eerlijk verhaal dat heel wat vragen doet rijzen.”

 

“Ik kan niet zeggen dat ik ooit een gelijkaardig boek heb gelezen. Het klonk als een modern sprookje, maar wat een donker en tragisch verhaal bleek het te zijn! O’Neill creëerde een ‘magische’ wereld die zeker niet voor iedereen zal zijn. Het is een brutaal, confronterend en eerlijk verhaal dat heel wat vragen doet rijzen. En net daarom vond ik het zo’n fantastisch boek. Ben je op zoek naar een sterk verhaal dat je met verstomming zal slaan en je niet direct kunt loslaten? Dan is ‘Hotel Lonely Hearts’ echt iets voor jou!” – Redacteur Thijs

 

‘Hotel Lonely Hearts’ verscheen bij uitgeverij Meulenhoff. Je koopt ‘m hier.

91 Boekentips: ‘Kerfhofblommenstraat’ – Lara Taveirne

kerkhofblommenstraat lara taveirne

In een daad van puberale overmoed besluit Arabella om op het chrysantenveld van haar ouders te gaan werken. Tussen de arbeidsters hoopt ze te vinden wat haar kille moeder haar niet kan geven. Ze houdt er geen rekening mee dat die vrouwen uit een andere wereld komen.

Al wroetend in de aarde luistert ze naar de verhalen van de kweeksters. Het wordt al snel duidelijk dat hun levens meer met elkaar verweven zijn dan ze dacht. Dat zelfs haar eigen geschiedenis er niet los van staat. Langzaamaan vormt het verleden een gevaarlijk web, met Arabella in het midden. Op Allerheiligen moeten de bloemen klaar zijn; dan verhuizen ze naar de begraafplaats aan de andere kant van de muur. Maar groeit een meisje even snel als een kerkhofbloem? En is iemand ooit helemaal klaar voor de waarheid?

 

Betoverend mooi en meeslepend. Meer beschrijvingen heeft een boek soms niet nodig. Taveirne slaagt er perfect in om je vanaf de eerste pagina mee te sleuren in een heerlijk herkenbare wereld. Het ene moment zit je luidop te lachen met het taalgebruik van de arbeiders, het andere moment blijf je met een krop in de keel achter. Ben je op zoek naar boekentips? Zet deze dan maar op je lijstje!” – Redacteur Thijs

 

‘Kerkhofblommenstraat’ verscheen bij uitgeverij Prometheus. Je koopt ‘m hier.

92 Boekentips: ‘De bijenhouder van Aleppo’ – Christy Lefteri

bijenhouder van aleppo

Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri’s neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: ‘Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.’

 

“Door deze mooie en tegelijk hartverscheurende roman ben ik toch anders gaan kijken naar de vluchtelingencrisis. Lefteri legt de klemtoon op de harde realiteit van een gezin dat moet vluchten voor hun leven, en dat zich vastklampt aan de hoop op een beter leven in Groot-Brittannië. Het boek wist mij te raken en zal mij nog lang bij blijven. Van boekentips gesproken!” – Lezeres Marleen

 

‘De bijenhouder van Aleppo’ verscheen bij VBK Media. Je koopt ‘m hier.

93 Boekentips: ‘Het meisje en de nacht’ – Guillaume Musso

De Franse Rivièra, winter 1992
In een ijskoude nacht, wanneer de campus van een elitaire kostschool geteisterd wordt door een sneeuwstorm, verdwijnen de negentienjarige modelleerling Vinca Rockwell en de filosofieleraar met wie zij een geheime relatie had. Voor Vinca is de liefde ‘alles of niets’. Niemand zou haar ooit nog terugzien.

 

De Franse Rivièra, voorjaar 2017
De ooit onafscheidelijke Manon, Thomas en Maxime – Vinca’s beste vrienden – hebben elkaar niet meer gesproken sinds hun afstuderen. Ze zien elkaar voor het eerst weer terug bij de reünie van hun school. Vijfentwintig jaar geleden pleegden de drie onder vreselijke omstandigheden een moord, waarna ze het lichaam verborgen in de muur van hun gymzaal. Dezelfde muur die nu gesloopt gaat worden om plaats te maken voor een ultramodern gebouw.

 

“Guillaume Musso brengt met zijn nieuwste boek een verfrissende mysterie-thriller uit. Musso brengt een vlot geschreven roman, met heel wat mysteries om te ontrafelen, alles is tot in de puntjes uitgeschreven. In het begin krijg je al snel een beeld hoe de misdaad ontstaan is, maar achteraf ontdek je dat niet alles is wat het lijkt. Mijn eerste boek van Musso is alvast een hit, een aanrader om de zomer in te stappen!” – Grafisch vormgever Blossom

 

‘Het meisje en de nacht’ verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

94 Boekentips: ‘Laatste adem’ – Robert Bryndza

laatste adem robert bryndza

Als het gemartelde lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een vuilnisbak, haar nietsziende ogen puilend uit hun kassen en haar kleding druipend van het bloed, is detective Erika Foster als eerste ter plaatse. Het enige probleem: deze keer is het niet haar zaak. Terwijl ze vecht om een plekje in het onderzoeksteam, ontdekt Erika een verband tussen deze zaak en een onopgeloste moord van vier maanden eerder. Een jonge vrouw, op eenzelfde soort plek gedumpt, met vergelijkbare wonden: een fatale snee in haar dijbeenslagader. Dan wordt een andere vrouw ontvoerd, terwijl ze op haar date wacht. Erika en haar team moeten haar vinden voor ze het volgende slachtoffer wordt.

 

“Als fan van het eerste uur keek ik heel hard uit naar het vierde deel van deze serie. En opnieuw is het een bloedstollende thriller geworden die leest als een trein. Wat een aanrader!” – Lezeres Iris

 

‘Laatste adem’ verscheen bij uitgeverij Boekerij, en is het vierde deel in de Erika Foster-reeks na ‘Het meisje in het ijs’, ‘De stalker in de nacht’ en ‘Donker water’. Je shopt deze meeslepende thriller hier.

95 Boekentips: ‘De boekwinkel voor gebroken harten’ – Robert Hillman

de boekwinkel voor gebroken harten

Tom Hope verwacht geen wonderen. Hij doet wat hij kan op zijn boerderij – melkt de koeien, oogst de appels, zorgt voor de schapen. Maar sinds zijn vrouw Trudy hem, samen met hun kleine Peter, verliet om zich bij een religieuze gemeenschap aan te sluiten, is Tom eenzaam. Dan komt Hannah Babel in beeld. Boekverkoopster en een wervelwind van een vrouw: de tweede Jood – en meest kleurrijke persoon – die Tom ooit heeft ontmoet. En hij durft te geloven dat ze elkaar gelukkig zouden kunnen maken. Maar het is 1968: 24 jaar nadat Hannah met haar zoontje in Auschwitz arriveerde. Tom Hope gaat de strijd aan met een verdriet dat hij zich nauwelijks kan voorstellen..

 

“Zo’n titel grijpt direct mijn aandacht. Ik stelde me al een stoffige boekenwinkel voor waarin gebroken personages troost en steun bij elkaar zoeken – voor mij de perfecte ingrediënten voor een goed boek dus. En ‘De boekenwinkel voor gebroken harten’ stelde niet teleur. Hoe leuk is het om over een ontwapenende liefde te lezen én dit tegelijkertijd ook precies te voelen?! Ik krijg nog altijd een warm gevoel wanneer ik aan dit boek terugdenk.” – Commercieel verantwoordelijke Rani

 

‘De boekwinkel voor gebroken harten’ verscheen bij uitgeverij A.W. Bruna. Je koopt ‘m hier.

96 Boekentips: ‘De vergeten Deverill’ – Santa Montefiori

de vergeten deverill

Nantucket, Massachusetts, 1960. Als na de dood van Arethusa Clayton blijkt dat zij haar as wilt laten uitstrooien op een heuvel bij het Ierse kasteel Deverill, zijn haar kinderen stomverbaasd. Zij hebben nog nooit van het kasteel gehoord, hoewel ze weten dat hun moeders meisjesnaam Deverill was en dat ze als jonge vrouw de armoede in Ierland ontvluchtte. Waarom wilde Arethusa na haar dood terugkeren naar het land waaraan ze bij leven een hekel leek te hebben?

 

Begin deze maand verscheen bij Uitgeverij Boekerij de nieuwe Santa Montefiore. De vergeten Deverill is een extra deel bij de oorspronkelijke driedelige Deverill-serie, en is wederom een prachtig familieverhaal dat zich afspeelt in het Amerika van de jaren zestig en het Ierland van eind 19de eeuw. Je kunt het boek hier kopen.

 

“Van boekentips gesproken! Ook met dit nieuwe boek slaagt Montefiore erin om mij mee te slepen in een ontroerend familieverhaal. Niets zo leuk als volledig in het verhaal op te gaan, en even van de wereld te verdwijnen. De fans van Montefiore zullen niet ontgoocheld zijn!” – Commercieel verantwoordelijke Rani

97 Boekentips: ‘De olijfboom’ – Lucinda Riley

de olijfboom

Tijdens een zomer in Cyprus wordt Helena voor het eerst verliefd. Vierentwintig jaar later erft ze het vakantiehuis waar ze destijds verbleef en ze besluit met haar gezin terug naar Cyprus te gaan. Een toevallige ontmoeting met haar jeugdliefde zorgt voor een botsing tussen Helena’s verleden en het heden, wat grote gevolgen heeft voor haar gezin…

 

Met De Zeven Zussen-reeks heeft Riley zich wereldwijd bekend én geliefd gemaakt. Begin april verscheen bij Uitgeverij Xanders De olijfboom: een stand-alone die de typische Riley-stijl uit de Zussen-serie combineert met een verrassend hedendaags verhaal. Je kunt deze topper hier kopen.

 

“Na De Zeven Zussen heb ik in een rotvaart de andere boeken uit de gelijknamige reeks uitgelezen. Ik stond dan ook te popelen om een compleet nieuw verhaal van Lucinda Riley te lezen, en het heeft de verwachtingen zeker weten in te lossen. Romantisch, verrassend en meeslepend. Meer moet een boek niet zijn voor mij.” – Redactrice Jolien

 

98 Boekentips: ‘De bijenhoudster’ – Meredith May

de bijenhoudster

Meredith May was vijf jaar oud toen er voor het eerst een honingbij over haar arm kroop. Ze woonde op dat moment bij haar grootvader, een excentrieke bijenhouder die honing maakte in een roestig oud busje. Die eerste bij was angstaanjagend en opwindend tegelijk, en in de jaren daarna ontdekte ze dat alles wat ze over het leven en familie moest weten verborgen lag in de geheime wereld van de bijen. Het was het begin van een levenslange vriendschap.

 

Uitgeverij Lev. publiceerde begin april dit waargebeurde verhaal over familiebanden, honingbijen en het leven. De bijenhoudster is buitengewoon mooi geschreven en vertelt hoe een klein, vaak verkeerd begrepen insect een leven kan veranderen. Je shopt ‘m hier.

 

“Normaal ben ik niet zo’n fan van familieverhalen, maar De bijenhoudster heeft mij compleet verrast. May schreef een boek over pijn, verdriet en disfunctionele familiebanden, maar ging geen enkel moment de stereotiepe kant op. Ze wist op een sublieme manier het menselijke verdriet te verweven met het leven van de honingbijen. En net die -op het eerste zicht- onlogische symboliek tilde De bijenhoudster naar een hoger niveau. Wat een prachtig boek, en zeker een aanrader!” – Redacteur Thijs

Wil je graag weten wat anderen van deze boeken vonden of op zoek naar nog meer boekentips? Neem dan snel een kijkje in onze Libelle Leesclub!

 

Nog meer boekentips?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)