Libelle Tipt: 6 nieuwe boeken om te ontdekken

Libelle Tipt: 6 nieuwe boeken om te ontdekken

Iedere maand opnieuw verschijnen er prachtige romans en thrillers die we maar al te graag willen lezen. Om er zeker van te zijn dat jullie door de bomen het bos nog zien, lijsten wij iedere maand onze boekentips op. Niet direct tijd om te lezen? Voeg deze boeken dan maar aan je leeslijst toe of word lid van onze Libelle Leesclub!

Lees ook: Daarom is het zo goed om voor het slapengaan te lezen

Onze boekentips

1 ‘Dit heb je verdiend’ – Carla Kovach

Het enige geluid was het echoën van zijn voetstappen in de gang. Pas toen zijn ogen aan het donker gewend waren, zag hij het bloedspoor. Zijn hart begon sneller te kloppen. Hij sloop naar de keukendeur, voorzichtig het spoor ont-wijkend. ‘Melissa?’ Hij drukte zijn oor tegen de deur.

 

Melissa Sanderson leek het perfecte leven te hebben: een heerlijk gezin en een prachtig huis in een rustige buitenwijk. Maar nu is ze dood, en haar gewurgde lichaam vertoont bewijs van eerdere verwondingen. De plaats delict doet detective Gina Harte terugdenken aan haar eigen inktzwarte verleden – en juist dat maakt haar vastbesloten de moordenaar te vinden. Is het Melissa’s echtgenoot, met zijn losse handjes? Haar door jaloezie verteerde minnaar? Of is er nog iemand in het spel – iemand die Melissa al tijden in de gaten hield en die zijn volgende slachtoffer al in het vizier heeft?

 

‘Dit heb je verdiend’ verscheen bij Boekerij. Bestel jouw exemplaar hier.

 

2 ‘Bruna’ – Hannelore Bedert

Laure, professor in de psychologie, verliest zich na een traumatische gebeurtenis en het daaropvolgende verwerkingsproces in oeverloos drinken. Niemand lijkt het op te merken en Laure wentelt zich alsmaar meer in de roes van haar nieuwe leven, niet beseffend hoe haar drankgebruik weegt op haar gezin. Dan ontmoet ze Bruna, een vrijgevochten, excentrieke tiener die haar bruut uit haar stomdronken droomwereld rukt.

 

Bruna‘ is het tweede boek van muzikante, schrijfster én Libelle-columniste Hannelore Bedert. Het verscheen bij Standaard Uitgeverij. Bestel jouw exemplaar hier.

 

3 ‘De Zilverboom’ – Lucinda Riley

Een statig landgoed, duistere familiegeheimen en een verloren verleden 

 

Greta keert na dertig jaar terug naar Marchmont Hall, het prachtige landhuis dat ooit een belangrijke rol in haar leven speelde. Ze kan zich alleen niets meer van die periode herinneren; door een tragisch ongeluk is ze haar geheugen van de afgelopen jaren kwijt.

 

Maar dan vindt Greta een grafsteen op het besneeuwde landgoed, en ze weet zeker dat er hier herinneringen verborgen liggen. Ze gaat op zoek naar haar verloren verleden en ontrafelt zo niet alleen haar eigen verhaal, maar ook dat van haar dochter, die haar eigen geheimen blijkt te hebben…

 

‘De Zilverboom’ verscheen bij Xander Uitgevers. Benieuwd naar dit nieuwe boek? Bestel jouw exemplaar hier.

4 ‘Chateau Désir’ – Herman Stevens

Tegen hun zin groeien Emma en Hugo op op een vervallen boerderij die hun vader, de stad moe, wil omtoveren tot een wijnchateau. In Twente, waar in regen en wind Nederlands beste riesling uit de bodem moet groeien.

 

In hun volwassen leven kiezen Emma en Hugo voor een ander pad. Hugo, ooit een techneut, wordt een ‘ontvinder’ die het zoekt in de absolute liefde, terwijl zijn zus midden in de Randstad een eiland van eenzaamheid schept, tot een reeks mysterieuze verdwijningen haar laat zien dat in Nederland niemand alleen op een eiland zit. Emma is slim, dwars en uiteindelijk alleen. Een heldin van onze tijd.

 

‘Chateau Désir’ verscheen bij Uitgeverij Prometheus. Je bestelt jouw exemplaar hier.

5 ‘Varkensribben’ – Amarylis De Gryse

Marieke slaapt al dagen in een huurauto aan de vaart. Net toen ze de was wilde doen, zette haar jeugdliefde haar op straat. Ze raakte haar kleren kwijt, haar huis, en ook zichzelf.

 

De zomer wordt steeds warmer. Ook in het rust- en verzorgingstehuis waar ze als verpleegster de ochtenddienst doet. Door problemen bij de verhuizing van het oude naar het nieuwe, modernere gebouw, blijft Marieke alleen met de bejaarden in de hitte achter. Maar zolang ze niet teveel nadenkt, komt alles wel goed.

 

Niet aan gehaktballen denken. Niet aan de wegkwijnende bejaarden. Niet aan die ene bezoeker die ze naar zijn huis volgde. Niet aan hoe ze opgroeide. Niet aan worst met appelmoes. Niet aan pralines. Niet aan rauw vlees en noordzeesalade.

Dan komt alles goed. Toch?

 

Varkensribben is een tragikomisch verhaal over zorgzaamheid, loyaliteit, hoe herinneringen een leven beïnvloeden en hoe eten alle basisemoties kan vervangen.

 

‘Varkensribben’hier verscheen bij Uitgeverij Prometheus. Benieuwd naar dit beklijvende debuut? Bestel dan jouw exemplaar.

6 ‘Mathilda’s geheim’ – Corina Bomann

Mathilda is zestien als haar moeder in 1931 plotseling sterft en ze alleen achterblijft. De wereld zit vol gevaren voor een jong meisje. Dan komt de indrukwekkende Agneta Lejongård in haar leven. Agneta blijkt Mathilda’s voogd te zijn en ze neemt haar mee naar het prachtige landgoed de Leeuwenhof in het zuiden van Zweden.

 

Mathilda weet niet dat Agneta haar tante is, maar voordat Agneta haar over haar afkomst kan vertellen, wordt Europa verscheurd door de Tweede Wereldoorlog. Het leven zoals iedereen het kende verandert voorgoed. In de chaos zal Mathilda haar lot in eigen handen moeten nemen en nieuwe wegen moeten bewandelen op zoek naar geluk.

 

Dit langverwachte tweede deel uit de ‘Vrouwen van de Leeuwenhof’-reeks verscheen bij Boekerij. Heb je ‘m nog niet gekocht? Dan kun je hier een exemplaar bestellen.

7 ‘Ondergronds’ – David Baldacci

Ondergronds - David Baldacci - A.W. Bruna Uitgevers

Vormgever Blossom: ‘Amos Decker en zijn FBI-collega Alex Jamison worden naar het kleine frackingstadje London in North-Dakota gestuurd, het lichaam van Irene Cramer is gevonden. Maar waarom wordt de FBI hiervoor gestuurd? Al snel blijkt dat deze zaak nog maar het begin van een reeks eigenaardigheden te zijn. Tussen de olie en gassen door merken ze dat een geheime faciliteit van de luchtmacht hier een basis heeft, vlak langs het terrein van een sekte… en dan valt er opnieuw een dode!

 

Weer een heerlijk spannend boek van Baldacci, een diep begraven verhaal, een vete én hulp uit een onverwachte hoek. Bekende personages die nooit teleurstellen en Deckers uitzonderlijk geheugen dat weer scherp staat! Terug een meeslepend verhaal, goede karakters en een zekere dosis spanning. Enkel het plot is iets minder sterk dan zijn voorgaande boeken maar dit maakt het er niet minder op, ik ben fan!’

 

‘Ondergronds’ verscheen bij A.W. Bruna Uitgevers. Bestel hier jouw exemplaar.

8 ‘De vakantie’ – Caroline Hulse

De vakantie

Claire en Matt zijn niet meer bij elkaar, maar willen voor hun dochter Scarlett een ‘normale’ kerst. Ze weten niet meer wie het een goed idee vond om daarvoor naar het Happy Forest-vakantiepark te gaan en hun nieuwe partners mee te nemen, maar het is nu te laat om het nog af te blazen.

 

Claire komt met haar vriend Patrick. Matt brengt Alex mee, de nieuwe liefde van zijn leven. Scarlett heeft haar denkbeeldige vriend Posey. Een reuzenkonijn.

 

Met zijn vijven (of zessen?) knarsetanden ze zich door alle Verplicht Leuke Activiteiten heen, drinken ze te veel wijn als Scarlett op bed ligt, delen ze iets te intieme details over hun relatieverleden en voor ze het weten is hun vakantie veranderd in een tijdbom die eindigt waar het verhaal van deze roman begint: met een paniekerige oproep aan de politie.

 

‘De vakantie’ verschijnt op 29 september bij A.W. Bruna Uitgevers. Bestel het boek via deze link.

9 ‘Uitgekookt’ – Pat Craenbroek

Margaux Bakker, een jonge ambitieuze openbaar aanklager, bijt zich vast in een zaak tegen een arts die een paar onvergeeflijke fouten maakte. Ondertussen wordt het parket van Leuven geconfronteerd met een aantal bizarre sterfgevallen die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben. Maar schijn bedriegt, en wanneer een jonge man na een tragisch ongeluk volledig verlamd in het ziekenhuis belandt, wordt beetje bij beetje duidelijk wat er aan de hand is. Het geheim dat de jonge man met zich meedraagt zal niet enkel hemzelf maar ook anderen tot onherroepelijke keuzes dwingen. 

 

Pat Craenbroek werkte ze in het begin van haar carrière als gerechtsarts, nu combineert ze klinisch werk met het zakenleven‘Uitgekookt’ verscheen bij uitgeverij Lannoo. Bestel het boek hier

10 ‘Bloedbanden’ – Bettie Elias

Anton heeft een ontwenningskuur achter de rug voor zijn alcoholverslaving. Hij is vast van plan om aan zijn vrouw Esther, van wie hij gescheiden leeft, te bewijzen dat hij terug op het rechte pad is.

 

Tot Benno en Charlie, twee drugsgebruikers die hij heeft leren kennen in de kliniek, besluiten om het negenjarige zoontje van Antons stiefzus te ontvoeren. Zal men geloven dat hij niets met de ontvoering te maken heeft, nu het duo hem niet meer loslaat en hij getuige is van een moord? Oude wonden worden opengereten, onverwerkte geheimen komen boven water.

 

Met scherpe observaties toont Bettie Elias dat een familie zonder geheimen niet bestaat. En dat geheimen dodelijk kunnen zijn.

 

‘Bloedbanden’ verschijnt op 28 september bij Houtekiet. Bestel hier jouw exemplaar.

11 ‘De danseres en het mes’ – Geert van Istendael

De danseres en het mes

 

Brussel, een jaar na de aanslagen van 2016.

 

Een prestigieus festival met experimenteel ballet.

 

Een moord, tientallen verdachten, honderden sporen en geen enkel alibi. Denkbare en ondenkbare motieven zijn legio.

 

Is er opnieuw een terrorist op pad? Was het verterende afgunst tussen kunstenaars? Of iets wat niemand kan vermoeden?

 

De kettingrokende, altijd knorrige commissaris Kluft en zijn voormalige inspecteur Ali Demir, proberen samen met hun brigadiers, twee jonge, slagvaardige meiden, een pad te vinden door een labyrint van veronderstellingen en mogelijkheden. Zullen zij erin slagen het kluwen te ontwarren?

 

‘De danseres en het mes‘ verscheen bij Houtekiet. Klik hier om het boek te bestellen.

12 ‘Het hondenpark’ – Sofi Oksanen

Het hondenpark

Olenka is geboren en opgegroeid in het arme en corrupte Oekraïne, maar heeft door haar werk als fotomodel ook het rijke westen leren kennen. Nadat die carrière is vastgelopen keert ze terug naar Oekraïne, waar ze in aanraking komt met een nieuwe branche: eiceldonatie ten bate van kinderloze westerse echtparen. Ze begint als donor maar weet zich dankzij haar kennis van het Westen al snel tot coördinator op te werken.

 

Dan komt Daria op haar pad, de dochter van een vroegere zakenpartner van haar vader. Ze herkent Daria’s potentieel als eiceldonor en model en ziet een grootse toekomst voor de jonge vrouw – en voor haarzelf als Daria’s manager.

 

Als Daria op een dag plotseling verdwijnt, ziet Olenka in eerste instantie nog geen verband met gebeurtenissen uit het verleden. Tegen de tijd dat ze dat wel doet is het echter al te laat: ze is gedwongen uit te wijken naar het buitenland, en zo belandt ze in Helsinki, aan de rand van een park waar een jong gezin de hond uitlaat

 

‘Het hondenpark’ verscheen bij uitgeverij Prometheus. Bestel het boek hier.

 

 

13 ‘Het museum van verbroken beloftes’ – Elizabeth Buchan

In het nieuwste boek van Elizabeth Buchan volgen we de Britse Laure, een curator in een museum in Parijs. In 1985 vluchtte ze naar Praag voor een betere toekomst, na een leven in een totalitair regime in Oost-Europa. Daar wordt ze verliefd op een tegenstander van het regime. En die verliefdheid bleef niet zonder gevolgen…

 

Het museum waar ze nu werkt stelt allerlei objecten tentoon waar de donateurs heel wat waarde aan hechten. En ook Laure zelf heeft enkele objecten uit haar verleden aan de collectie van het museum toegevoegd. Wat volgt is een pakkend verhaal over verlies en hoop.


Het museum van verbroken beloften verscheen bij Ambo Anthos Uitgevers. Bestel jouw exemplaar hier

14 ‘Nog lange niet’ – M.J. Arlidge

‘Je hebt nog een uur te leven.’

Dat is het enige wat de stem aan de telefoon zegt voordat er wordt opgehangen. Is het een misplaatste grap? Een verkeerd nummer? Een misverstand? Alles is beter dan de gruwelijke waarheid: iemand houdt zijn of haar slachtoffers zestig minuten lang nauwlettend in de gaten… en slaat dan toe.

 

Terwijl het dodenaantal oploopt, raakt Helen Grace verstrikt in een race tegen de klok. Want de dader is haar steeds een paar stappen voor. Helen heeft geen motief, geen verdachten en geen aanwijzingen. Wat hebben deze slachtoffers met elkaar gemeen? Voor hen kan nu elk telefoontje de laatste zijn, want wie opneemt is voorgoed verloren.

 

Dit negende deel van de Helen Grace-serie verscheen bij Boekerij. Je bestelt het boek hier.

15 ‘De witte weduwe’ – Michael Kestemont

In een Antwerps museum vindt een merkwaardige inbraak plaats. Een vitrine met een kostbare ring werd geopend, maar er zijn geen braaksporen en het object ligt er nog, vergezeld van een Latijnse boodschap op een origamizwaantje.

 

Gealarmeerd door dit nieuwsbericht stort Anna, docente in klassieke talen, zich op het onderzoek aan de zijde van de norse inspecteur Eleonora Châtellerault. Zitten ze een  illustere kunstrover op de hielen, of zijn zij de prooi? En hoe heeft prinses Charlotte, de vergeten keizerin van Mexico, haar stempel gedrukt op deze geschiedenis?

 

‘De witte weduwe’ verscheen bij Lannoo en is het langverwachte vervolg op ‘De zwarte koning’, een echte aanrader voor liefhebbers van Dan Brown. Bestel het boek hier.

16 ‘De tussenzus’ – Vincent Kortmann

Tommie Boezerman scheef zich op zijn achttiende verjaardag uit en verliet de middelbare school. Zelf is hij ook verlaten: zijn moeder is dood en zijn vader, een parlementariër, is alleen bereikbaar via zijn persoonlijk assistent.

 

Zonder enig ouderlijk toezicht woont Tommie in een groot en comfortabel huis met zijn voormalige stiefzus Cleo. Zij is het vrijgevochten type, begaan met het milieu, bijdehand en in toenemende mate gefascineerd door wapens.

 

Hoe gewelddadiger Cleo in haar opvattingen wordt, des te stiller wordt Tommies verzet. Wanneer hij voor zijn oude school wordt gevraagd een toneelstuk te schrijven, lijkt hij daarin zijn ziel en zaligheid te kunnen stoppen – en zijn woede. Maar dan moet het wel worden gezien.

 

‘De tussenzus’ is de debuutroman van Vincent Kortmann. Het boek verscheen bij Atlas Contact, je kunt het hier bestellen.

17 ‘Dordogne’ – Viggo Waas

Zoran Velleman heeft een goed en succesvol leven, maar er knaagt iets. Om de dreigende vlakheid van zijn gevoelsleven te lijf te gaan besluit hij zijn bejaarde ouders en zijn broer Sebastiaan uit te nodigen voor een korte vakantie naar de Dordogne. Frankrijk, het land van zijn jeugd, van espadrilles, Orangina en blauwe Gauloises, van toen alles nog goed en veelbelovend was. Toch?

 

Onder de oppervlakte van gezelligheid op de camping, flirten met Franse meisjes bij de rivier en eindeloze zomeravonden zat ook het voortdurende gekibbel van zijn ouders, van een zwaarwegend Joods verleden en onuitgesproken verdriet. In de vier dagen die ze samen in de Dordogne doorbrengen maken Zoran en zijn familie een reis langs de plekken uit hun verleden, waarbij oud zeer zich vermengt met nieuwe inzichten en confrontaties onvermijdelijk zijn.

 

‘Dordogne’ verscheen bij Nijgh & van Ditmar. Bestel jouw exemplaar hier.

18 ‘Vluchthaven’ – Anne van den Dool

‘Het is pas dag twee, blijf ik tegen mezelf herhalen, het is pas dag twee, maar het liefst was ik in hink-stap-sprongen naar de zee gesprint, had ik die envelop opengescheurd en had ik de inhoud leeggeschud boven de eerste de beste golf. Maar dat is niet hoe mijn oma het zou willen, besef ik. En dat was ook niet hoe hij het had gewild.’

 

Wanneer de Indonesische echtgenoot van haar grootmoeder overlijdt, reist Hannah – ondanks haar weerzin tegen reizen – af naar zijn geboorteland. Niet alleen om zijn as uit te strooien, maar ook om beter te begrijpen wie deze getraumatiseerde man was. Was hij echt liever daar dan hier, liever dood dan in leven? Zo onderneemt Hannah een eenzame zoektocht naar geluk, die vele vormen aanneemt, en die laat zien dat we elkaar soms pas na de dood beter begrijpen.

 

‘Vluchthaven’ is een aangrijpend verhaal over hoe familieleed meerdere generaties kan doorwerken. Het verscheen bij Uitgeverij Querido, je bestelt het hier.

19 ‘Het begint met een nacht’ – Kelly Moran

boekentips het begint met een nacht

Het derde deel van de Redwood-serie. Na de dood van zijn vrouw voelde dierenarts Drake O’Grady zich jarenlang verslagen. Alleen dankzij Zoe, de beste vriendin van zijn vrouw, heeft hij zich erdoorheen kunnen slaan. Maar in de afgelopen zes maanden is er iets veranderd. Drake voelt alsof hij weer echt begint te leven, opnieuw kan lachen, dingen bewuster waarneemt. Dingen zoals Zoe’s lippen als ze lacht. Hoe ze beweegt ze als ze danst. En hoe hij plotseling uitkijkt naar elke woordenwisseling met haar…

 

‘Het begint met een nacht’ verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

20 ‘Als het bloedt’ – Stephen King

als het bloedt boekentips

Dit boek bevat vier gloednieuwe verhalen van de geliefde meesterverteller. Naast het titelverhaal ‘Als het bloedt’, met oude bekende Holly Gibney in de hoofdrol, bevat deze bundel ook de verhalen ‘De telefoon van meneer Harrigan’, ‘Het leven van Chuck’ en ‘Rat’.

De inhoud van het titelverhaal: Een bomaanslag op een basisschool eist tientallen slachtoffers, voornamelijk kinderen. Als Holly Gibney het nieuws op het journaal hoort, gaan haar nekharen overeind staan. Ze is ervan overtuigd dat de nieuwslezer iets met de gruwelijke aanslag te maken heeft. Maar wat?

 

‘Als het bloedt’ verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

21 ‘Het huis met de spiegels’ – Cristina Carboni

boekentips het huis met de spiegels

De prachtige villa in Positano is de enige plek die Milena haar thuis kan noemen. Ze groeide erin op en kent er elk hoekje, van de majestueuze ingang met de twaalf spiegels tot het ronde trappenhuis met de houten versieringen. Toch lijkt het huis dingen voor haar te verbergen, dingen waar haar grootvader niet over wil praten. Milena is ervan overtuigd dat hij een groot familiegeheim achterhoudt en vindt in haar zoektocht een doorgang naar een verborgen kamer, vol oude foto’s van haar grootmoeder.

Milena vertrekt naar het land waar haar grootmoeder haar dromen najaagde en ook verloor, op zoek naar haar verhaal. Stukje bij beetje ontrafelt ze het mysterie van het huis met de spiegels en haar bewoners, al kunnen sommige geheimen beter voor altijd verborgen blijven…

 

‘Het huis met de spiegels’ verscheen bij Xander Uitgevers B.V. Je koopt ‘m hier.

22 ‘De heren van de tijd’ – Eva García Sáenz de Urturi

de heren van de tijd boekentips

Vitoria, 2019. De roman ‘De heren van de tijd’, die zich afspeelt in de Middeleeuwen, is een groot succes. Hij verschijnt onder het mysterieuze pseudoniem Diego Veilaz.

Vitoria, 1192. De legendarische graaf Diago Vela komt thuis na een missie van twee jaar, hem opgedragen door de koning. Hij treft zijn broer aan, getrouwd met de vrouw die ooit zíjn bruid was.

 

In het heden krijgt Unai López de Ayala te maken met een reeks gruwelijke moorden, identiek aan beschrijvingen in De heren van de tijd. Zijn onderzoek leidt naar de toren van Nograro, een fort dat al eeuwen bewoond wordt door dezelfde familie. Gaandeweg vindt Unai in De heren van de tijd allerlei overeenkomsten met zijn eigen verleden. En deze ontdekking zal voor hem en zijn familie alles veranderen.

 

‘De heren van de tijd’ verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

23 ‘Fatale erfenis’ – Rachel Rhys

boekentips fatale erfenis

London 1948: Eve Forrester zit gevangen in een liefdeloos huwelijk, in een somber huis in een grijze buitenwijk. Dan ontvangt ze bericht van een notaris. Een onbekende heeft haar een erfenis nagelaten, maar om hier meer over te weten te komen moet ze afreizen naar de Franse Riviera. Eve ontdekt dat ze mede-eigenaar is geworden van een villa aan de Côte d’Azur. Van het ene op het andere moment stapt ze een zonovergoten, glamoureuze wereld binnen. Maar ze staat alleen in haar zoektocht naar het verhaal achter de erfenis. En ze voelt zich allesbehalve veilig…

 

‘Fatale erfenis’ verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt m hier.

24 ‘De dochter van de nazi’ – Louise Fein

boekentips de dochter van de nazi

Hetty Heinrich groeit op in het Leipzig van de jaren dertig. Het hele gezin is in de ban van de nazi’s, en voor Hetty lijkt het allemaal heel gewoon. Haar vader is SS-offcier en haar broer gaat bij de Luftwaffe. Hetty zelf wil dolgraag bij de Deutscher Mädel en boven haar bed hangt een poster van haar grote held Adolf Hitler…

Alles verandert wanneer ze Walter ontmoet. De blonde, blauwogige, perfecte Walter. De beste vriend van haar broer. De jongen die haar leven redde toen ze klein was. Een Jood. Door haar diepe gevoelens van vriendschap en liefde voor Walter begint Hetty vraagtekens te zetten bij alles waarmee ze is opgegroeid. Moet ze trouw blijven aan haar familie en zich overgeven aan het regime? Of is ze bereid grote risico’s te nemen en te kiezen voor de liefde van haar leven?

 

‘De dochter van de nazi’ verscheen bij Xander Uitgevers B.V. Je koopt ‘m hier.

25 ‘Agneta’s erfenis’ – Corina Bomann

agneta's erfenis boekentips

Het is 1913 en Agneta heeft tegen alle heersende gewoonten in afstand genomen van haar machtige familie en wil een vrij leven gaan leiden als schilder in Stockholm – het liefst met de charmante Michael aan haar zijde. Dan ontvangt ze een telegram met het nieuws dat haar vader is overleden en zij erfgename is van het landgoed de Leeuwenhof. Daarmee worden haar een adellijke titel en een leven vol pracht en praal op een presenteerblaadje aangeboden, maar was dat niet juist het leven waaraan ze had willen ontsnappen? Kiest Agneta ervoor de familietraditie in stand te houden en de erfenis van haar vader te accepteren, of overwint haar verlangen naar vrijheid en echte liefde?

 

‘Agneta’s erfenis’ verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

26 Boekentips: ‘Naar de overkant’ – Santa Montefiore

boekentips naar de overkant santa montefiore

Marigold woont met haar man Dennis en hun jongvolwassen dochter Suze in een klein dorpje op het Engelse platteland, waar iedereen elkaar kent. Wanneer ook haar negentigjarige moeder bij hen intrekt, omdat ze te oud wordt om alleen te wonen, en hun andere dochter Daisy met een gebroken hart terugkeert uit Milaan, waar ze zes jaar heeft gewoond, lijkt de drukte Marigold een beetje boven het hoofd te groeien. Of is haar toenemende verstrooidheid aan iets anders te wijten?

 

Terwijl haar dochters met moeite hun leven op de rails krijgen, ontspoort dat van Marigold steeds verder. Het lukt haar niet echt meer om haar winkel te runnen, het huishouden draaiende te houden en de aangekondigde bruiloft van Suze voor te bereiden – zaken waar ze normaal gesproken juist talent voor had. Juist op het moment dat ook Daisy de liefde opnieuw vindt, wordt de diagnose duidelijk. Meer dan ooit heeft Marigold de steun en liefde van haar familie nodig, maar zijn die wel in staat om de offers te brengen die dat van hen vraagt?

 

“Dit prachtige verhaal heeft me zodanig weten mee te slepen dat ik de huidige quarantainemaatregelen even vergat. Het is een ontroerend relaas van een vrouw die langzaamaan de grip op haar eigen leven verliest, en terugvalt op wat wij nu ook des te harder weten te waarderen: familie. Wees maar zeker dat je op het einde een traantje wegpinkt.” – Redacteur Thijs

 

‘Naar de overkant’ verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

27 Boekentips: ‘Het begint met een blik’ – Kelly Moran (De Redwood Ridge-trilogie)

boekentips het begint met een blik

Redwood Ridge, een schilderachtig stadje in Oregon. Precies de juiste plek voor een nieuwe start. En die heeft Avery Stowe hard nodig na een rampzalig huwelijk, ook voor haar autistische dochter Hailey. Er is maar één probleem: de lokale, aantrekkelijke dierenarts, Cade O’Grady. Een nieuwe relatie is namelijk het laatste wat Avery wil. Ze weet alleen niet hoe lang ze Cade kan weerstaan. Vooral omdat de hele stad heeft samengespannen en voor Cupido begint te spelen…

 

Heerlijk romantisch en ontroerend, meer moeten een boek voor mij niet zijn. Laat de volgende delen van de trilogie maar snel komen, want dit is 100% mijn ding!” – Lezeres Dinah

 

‘Het begint met een blik’ verscheen bij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

28 Boekentips: ‘In hechtenis’ – Nicci French

boekentips nicci french

Tabitha zit vast in een huis van bewaring, beschuldigd van moord op buurman Stuart Rees. Van de bewuste dag kan ze zich echter haast niets herinneren, ze leed aan een depressie. Toch denkt ze dat ze onschuldig is. Wanneer ze merkt dat haar beoogde advocaat hieraan twijfelt, besluit ze zelf haar verdediging op zich te nemen. Maar dat blijkt lastig vanuit de cel. Diverse kennissen uit het dorp en haar ex bezoeken haar in de gevangenis, waardoor ze erachter komt dat Stuart weinig vrienden had en dat zij zelf vanaf het moment dat ze weer in het dorp was komen wonen met argusogen wordt bekeken. Zou iemand haar de schuld in de schoenen proberen te schuiven of heeft ze het misschien toch zelf gedaan?

 

“Voor mij was dit het perfecte boek om op zondag even weg te duiken in een whodunit. ‘In hechtenis’ las vlot en wist me tot het einde te verrassen met plottwists. Zeker een aanrader!” – Lezeres Inge

 

‘In hechtenis’ verscheen bij Ambo Anthos Uitgevers. Je koopt ‘m hier.

29 Boekentips: ‘De therapeut’ – Helene Flood

boekentips de therapeut

Sara is psycholoog en werkt in haar praktijk vooral met getroebleerde tieners. In haar vrije tijd klust ze samen met haar man Sigurd aan het grote huis dat ze van zijn opa geërfd hebben. Het is een onmogelijk project dat veel langer duurt dan ze gehoopt hadden.
Dan verdwijnt Sigurd plots spoorloos, vlak nadat hij een lief berichtje op Sara’s voicemail achterliet. Het grote, half gerenoveerde huis voelt opeens leeg en vijandig. Willekeurige dingen lijken verplaatst te zijn of te verdwijnen, en ’s nachts klinken voetstappen op de lege zolder boven Sara’s slaapkamer.

 

Wanneer ze hoort dat Sigurd vermoord is, verliest Sara de grip op haar eigen leven. Kan ze haar eigen geheugen en gevoel wel vertrouwen? En is ze nog veilig?

 

“Het duurde niet lang vooraleer deze thriller onder mijn vel kroop. Het liet me niet los en op ieder vrij moment zat ik in de zetel te genieten van dit boek. Een indrukwekkend debuut van Helene Flood. Als je graag Scandinavische thrillers leest, dan moet je ‘De therapeut’ zeker aan je leeslijst toevoegen!” – Redacteur Thijs

 

‘De therapeut’ verscheen bij uitgeverij Cargo. Je koopt ‘m hier.

30 Boekentips: ‘Glazen vleugels’ – Katrine Engberg

boekentips glazen vleugels

Zaterdag 14 oktober. De afdeling hartbewaking in het Rigshospital van Kopenhagen.
Een verpleegkundige vult een injectiespuit met een overdosis medicatie en loopt de kamer binnen van een oudere patiënt.

 

Vijf dagen eerder. Een bezorger maakt zijn rondje door het centrum van Kopenhagen en doet een macabere vondst: het naakte lichaam van een dode vrouw ligt in een fontein in een van de hoofdstraten van de stad. Symmetrische snijwonden zijn zichtbaar op haar hele lichaam – ze lijkt te zijn doodgebloed.

 

Rechercheur Jeppe Kørner krijgt de zaak toegewezen. Het onderzoek leidt hem en zijn team naar het hart van het zorgsysteem. Een wereld waar vuile ambitie en corruptie een grotere plaats innemen dan empathie en medemenselijkheid. En intussen tikken de uren weg tot de volgende moord…

 

“Engberg bouwt de spanning geleidelijk op en met haar beeldende manier van vertellen weet ze de lezer zeker vast te houden. Het verhaal speelt zich in een redelijk vlot tempo af waardoor de zaak vooruitgaat. Bij deze thriller zit de actie vooral in het speuren naar de plot, hoe alles in elkaar verweven zit. Alvast eentje die je zo uit hebt!” – Grafisch vormgever Blossom

 

‘Glazen vleugels’ verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

 

31 Boekentips: ‘Vergeef me’ – J.D. Parker

boekentips vergeef me

‘Vergeef me’ is het vervolg op ‘Het vijfde meisje‘ en tevens het laatste deel van de trilogie (die begon met ‘Horen zien zwijgen‘).

Als Anson Bishop – hoofdverdachte van een reeks gruwelijke moorden – zich overgeeft aan de politie, legt hij een schokkende getuigenis af. Een getuigenis die niet alleen het onderzoek naar de seriemoorden op losse schroeven zet, maar ook de levens van de betrokken rechercheurs verandert.

 

Terwijl Bishop wordt ondervraagd, worden kort na elkaar vier lijken aangetroffen. Ze zijn in zout gelegd en zorgvuldig gepositioneerd. Bij alle vier worden de woorden Vergeef me, vader gevonden. Voor rechercheur  Sam Porter halen de woorden lang vergeten herinneringen naar boven, aan een verleden dat hij diep begraven heeft. Maar als Bishop in hechtenis zit, wie is dan de moordenaar?

 

“De eerste twee delen las ik in sneltempo uit, en bij deze laatste ging het nog sneller. Het is een bloedstollende en zenuwslopende finale waarin je samen met de politie de ware identiteit van de seriemoordenaar wil ontmaskeren. En wat een einde!” – Lezeres Lea

 

‘Vergeef me’ verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

 

32 Boekentips: ‘De erfenis van het weesmeisje’ – Anne Jacobs

boekentips de erfenis van het weesmeisje

Augsburg, 1920. De oorlog is voorbij en de familie is optimistisch over de toekomst. Paul Melzer is terug uit Rusland en probeert de lakenfabriek in zijn oude glorie te herstellen. Zijn vrouw Marie vervult, tot ongenoegen van Paul en haar schoonmoeder Alice, een langgekoesterde droom: ze opent haar eigen modestudio. Marie is dolgelukkig, maar thuis leidt haar nieuwe project tot eindeloze ruzies met Paul. Hun huwelijk wordt flink op de proef gesteld en Marie moet vechten voor wie ze is. En dan wordt er een bijzondere collectie schilderijen gevonden die alles verandert. De erfenis van het weesmeisje is het onvergetelijke laatste deel van de serie over het geliefde weesmeisje Marie.

 

‘De erfenis van het weesmeisje’ verscheen bij Xander Uitgevers. Je koopt ‘m hier.

33 Boekentips: ‘Suzanna’s wereld’ – Jojo Moyes

boekentips suzanna's wereld

Suzanna gaat gebukt onder familieproblemen. Haar moeder, de ooit zo stralende socialite Athene Forster, had de wereld aan haar voeten liggen tot een schandaal haar reputatie te gronde richtte. Als haar dochter achtervolgt dat schandaal Suzanna nog steeds. De enige plek waar Suzanna zich thuis voelt is het Peacock Emporium, het kleine curiosawinkeltje annex café, dat ze als bouwval kocht en heeft opgeknapt. De plek trekt al snel allerlei mensen aan voor een espresso en een praatje. Ook Alejandro, op de vlucht voor zijn herinneringen aan Argentinië, komt steeds vaker langs.

Als Suzanna door een tragische gebeurtenis haar verleden onder ogen moet zien, realiseert ze zich dat de sleutel tot haar geluk misschien wel dichterbij is dan ze denkt.

 

‘Suzanna’s wereld’ verscheen bij Uitgeverij De Fontein. Je koopt ‘m hier.

34 Boekentips: ‘De Parijzenaar’ – Isabella Hammad

de parijzenaar isabella hammad boekentips

In 1914 vertrekt Midhat Kamal, de zoon van een vermogend textielhandelaar, om medicijnen te gaan studeren, naar Montpellier, waar hij verliefd wordt. Wanneer hij terugkeert naar Nablus, is de Eerste Wereldoorlog afgelopen, het Ottomaanse rijk uiteengevallen en hebben de Britten het mandaat over Palestina gekregen. Onrust borrelt onder de oppervlakte en zoekt steeds vaker een weg naar buiten. Het idee van een onafhankelijke staat is geboren. Midhat moet kiezen tussen zijn innerlijke overtuigingen en de verwachtingen van zijn gemeenschap. Hij komt er met zijn naasten achter wat het betekent om voor onafhankelijkheid te strijden in een wereld die zich op een kantelpunt bevindt.

 

‘De Parijzenaar’ verscheen bij Ambo/Anthos Uitgevers. Je koopt ‘m hier.

35 Boekentips: ‘De dochters van Fontana’ – Lori Nelson Spielman

boekentips de dochters van fontana

De bijna tachtigjarige Paulina Fontana, bij iedereen bekend als Poppy, neemt haar achternichtjes Emilia en Lucy mee naar de Amalfi-kust om haar geboorteplaats te bezoeken. Eenmaal in Italië aangekomen zegt Poppy dat ze zeker weet dat ze op de trappen van de kathedraal van Ravello eindelijk de liefde van haar leven zal ontmoeten, en daarmee “de vloek van de familie Fontana” zal doorbreken.

Tweehonderd jaar geleden zou Filomena Fontana een vloek hebben uitgesproken: geen enkele tweede dochter van de Fontana-familie zou ooit nog haar grote liefde kunnen vinden. En inderdaad is sindsdien geen enkele tweede dochter heel gelukkig geweest in de liefde.

 

‘De dochters van Fontana’ verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

36 Boekentips: ‘Stil maar’ – Carla Kovach

stil maar boekentips

Deborah Jenkins trekt haar jas aan en stapt de stromende regen in, op weg naar huis. Ze zal er nooit aankomen. In plaats daarvan wordt ze gedrogeerd en een busje in getrokken. Ze wordt wakker in een ijskoude, aardedonkere kamer, met een ketting om haar enkel die is vastgezet in de muur. Hier zal ze de komende vier jaar blijven.

 

‘Stil maar’ verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

37 Boekentips: Trilogie ‘Landverhuizing’ – Rudi Hermans

boekentips landverhuizing

Op 8 februari 1920 vertrok in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de eerste ‘Kindertrein’ naar Nederland. Aan boord: ondervoede, verwaarloosde kinderen onderweg naar een land van melk en honing om aan te sterken in een pleeggezin. Door de naweeën van de Eerste Wereldoorlog, die Hongarije aan de rand van de afgrond bracht, waren de eigen ouders immers niet meer in staat hun kinderen zelf te verzorgen. Na Nederland bleek ook Vlaanderen bereid onderdak te bieden aan hulpbehoevende kinderen.

Een van hen was Magda Horváth, die als meisje van twaalf in Boedapest afscheid nam van haar doodzieke moeder. Moeder en kind zouden elkaar niet meer terugzien. Rudi Hermans, de zoon van Magda Horváth, schreef de afgelopen decennia over het leven van zijn moeder onder meer de novelle Terug naar Törökbálint (Hale-wynprijs 1990, Mathias Kempprijs 1991) en de romans Liefdesverklaringen (1995) en Levenswerk(1996).

Ter ere van de 100ste gedenkdag van de eerste Kindertrein worden deze boeken nu gebundeld in de Hongarije-trilogie Landverhuizing.

 

Landverhuizing‘ verscheen bij uitgeverij Manteau. Je koopt ‘m hier.

38 Boekentips: ‘Lieve Edward’ – Ann Napolitano

boekentips lieve edward

Een vliegtuig stort neer. Alle passagiers overlijden, behalve één, een 12-jarige jongen genaamd Edward. Edward wordt opgevangen door zijn oom en tante, en probeert zijn nieuwe leven te begrijpen. Hij is een beroemdheid. Als hij naar school gaat staan ze langs de kant en maken foto’s. Hij is het wonderkind dat overleefde.

De enige aan wie Edward echt steun heeft is zijn buurmeisje Shay, de beste vriendin die je je maar kunt wensen. Samen doen zij een onverwachte ontdekking die hen naar antwoorden op de diepste vraag leidt: wie ben je als je alles kwijt bent geraakt?

 

“Dit boek zal me nog lang bijblijven. Het is indrukwekkend hoe Napolitano de traumaverwerking van een beginnende puber weet neer te schrijven. Ze slaagt erin om je als lezer volledig mee te nemen in Edwards zoektocht naar zichzelf en voor je het weet heeft het verhaal je helemaal in z’n greep. ‘Lieve Edward’ is een oprecht verhaal dat de juiste hoeveelheid tragiek en emotionaliteit bevat om onder je vel te kruipen.” – Redacteur Thijs

 

Verscheen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Je koopt ‘m hier.

 

39 Boekentips: ‘De Zeven Zussen – Zon’ – Lucinda Riley

boekentips zeven zussen zon

Het zesde deel van de Zeven Zussen-serie. Electra heeft het allemaal voor elkaar: ze is bloedmooi, schatrijk en wereldberoemd. Maar achter dat perfecte plaatje gaat een kwetsbare jonge vrouw schuil, die de oplossing voor haar problemen zoekt in drank en drugs. Electra heeft, anders dan haar zussen, geen behoefte om te weten waar ze vandaan komt. Totdat ze een bijzondere brief ontvangt …

 

“Eindelijk is het zesde deel er! Ik had het boek al op voorhand besteld zodat ik er deze week direct aan kon beginnen. Na het middageten installeerde ik me in de zetel – heerlijk in het winterzonnetje – en kon ik genieten van ‘Zon’. De magie van de eerste vijf boeken kwam meteen terug. Wat een leuke reeks is dit toch! Het enige jammere is dat het boek zo vlot leest en ik ‘m dus al uit heb.” – Lezeres Brigitte

 

Verscheen bij Xander Uitgevers. Je koopt ‘m hier.

40 Boekentips: ‘De lessen van Meneer Picquier’ – Marc Roger

boekentip de lessen van meneer picquier

Meneer Picquier heeft zijn boekwinkel moeten sluiten, maar het is hem gelukt om zijn dierbaarste bezit, drieduizend boeken, te bewaren. Die vullen zijn kamer in verzorgingstehuis Bleuets nu tot aan het plafond. Door zijn ziekte kan Picquier niet meer doen wat hij het allerliefste doet: lezen. Hij vraagt de jonge Grégoire, die sinds kort de maaltijden in het tehuis rondbrengt, om hem elke dag een uur voor te lezen. Daar ziet Grégoire (nooit een echte lezer) aanvankelijk tegen op, maar met de tijd ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee.

 

“In deze mooie roman geeft meneer Picquier zijn liefde voor literatuur door aan Grégoire, en dat doet hij op een zeer vertederende manier. De twee hoofdpersonages ontwikkelen namelijk een warme en bijzondere vriendschap die je gaandeweg sterker ziet worden. Het verhaal is opgebouwd uit korte hoofdstukken – dus ideaal voor wie geen uren aan een stuk kan lezen – die je telkens met een warm gevoel achterlaten.” – redacteur Thijs.

 

Verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

 

41 Boekentips: ‘De geheimen van het winterhuis’ – Sarah Lark

boekentips de geheimen van het winterhuis

Ellinors wereld stort in als ze er per ongeluk achter komt dat zij en haar moeder niet verwant zijn aan de rest van hun familie. Op zoek naar de waarheid over haar afkomst reist Ellinor naar Kroatië en Nieuw-Zeeland, en ontdekt zo een tragisch liefdesverhaal en een groot familiegeheim …

 

‘Al vanaf de eerste pagina werd ik in het verhaal gezogen. Het leest zodanig vlot, dat ik niet kon stoppen met lezen. De zoektocht naar de waarheid hield me de hele tijd bezig.’ – Lezeres Sylvia

 

Verscheen bij uitgeverij De Fontein. Je koopt ‘m hier.

 

42 Boekentips: ‘In de sterren’ – Minnie Darke

boekentips in de sterren

Justine werkt voor de Alexandria Park Star, en Nick, ontdekt ze, vertrouwt volledig op de horoscoop in dit tijdschrift. In een poging om Nick voor haar te laten vallen bedenkt Justine een geniaal plan: elke maand past ze de Waterman-horoscoop een beetje aan. Een heel klein beetje. Het zijn tenslotte de sterren maar. Wat zou daar ooit mis mee kunnen gaan?

 

Liefhebbers van een romantisch verhaal met een flinke dosis astrologie zitten helemaal goed met dit boek. Ken jij de eigenschappen van elk sterrenbeeld vanbuiten en zoek je bij elke persoon die je kent wel naar de herkenbare positieve en negatieve puntjes? Dan is dit liefdesverhaal écht jouw ding. Justine is een veelbelovende jonge journaliste die de kans krijgt om de horoscooprubriek van het magazine waar ze werkt een tikkeltje naar haar hand te zetten. Perfect om haar jeugdliefde Nick voor haar te laten vallen …” – Redactrice Sanne

 

Verscheen bij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

43 Boekentips: ‘Doods geheim’ – Robert Bryndza

boekentips robert bryndza doods geheim

 

Op een ijzig koude ochtend vindt een moeder het met bloed doordrenkte lichaam van haar dochter vastgevroren op de weg. Wie zou zo’n gruwelijke moord voor de deur van het slachtoffer uitvoeren?

Detective Erika Foster, net bekomen van haar vorige zaak, is vastbesloten om ook deze zaak te leiden. Tijdens het onderzoek stuit ze op diverse aanvallen op jonge vrouwen in een doorgaans rustige buitenwijk van Londen.

 

“Sinds ik het 5e deel van de Erika Foster-reeks uit had, zat ik vol spanning te wachten tot het nieuwste deel er was, en het heeft niet ontgoocheld. Al van bij het begin zit je helemaal in het verhaal en lees je het in een ruk uit. Ik heb het op één dag uitgelezen.” – Lezeres Dina

 

Verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

 

44 Boekentips: ‘De afrekening’ – Guido Van Heulendonk

afrekening guido van heulendonk

Een volkswijsheid zegt dat het huis van je ouders leegruimen meevalt, tot je aan de zolder begint. Govert Delvoix, gewezen boekhandelaar, ondervindt het aan den lijve. Wanneer zijn moeder sterft, duikt onverwacht een doos op met explosief materiaal. Een en ander moet ernstig worden herbezien: zijn vaders oorlogsverleden, maar ook zijn eigen verleden, met name zijn relatie tot zijn eerste, vroeggestorven vrouw. Spoedig krijgen de gebeurtenissen een dynamiek waarin waarheid en verzinsel, geschiedenis en mythe elkaar omarmen in een duizelingwekkende danse macabre. En Govert danst mee, overmoedig, overtuigd als hij is dat hij de dans leidt.

 

Van Heulendonk weet in ‘De afrekening’ het leven in al z’n facetten te beschrijven. Geluk, mislukking, teleurstelling, spijt, liefde … Emoties wisselen elkaar af, heffen elkaar op en versterken elkaar continu. Dit literair meesterwerk doet je beseffen dat het leven een grote rollercoaster is. Wat een aanrader!” – Redacteur Thijs

 

Verscheen bij De Arbeiderspers. Je koopt ‘m hier.

 

45 Boekentips: ‘Stille schreeuw’ – Angela Marsons

stille schreeuw

Vijf mensen staan rondom een ondiep graf. Ze hebben om de beurt gegraven. Een graf voor een volwassene zou nog langer hebben geduurd. Het slachtoffer was onschuldig, maar ze hadden geen keus. Hun geheimen moesten bewaard blijven, ten koste van alles.

Een gewurgde schooldirectrice blijkt slechts het begin van een reeks gruwelijke moorden die de inwoners van Black Country doet huiveren. Na een lugubere vondst in een voormalig weeshuis realiseert detective Kim Stone zich dat de dader van al deze misdaden één en dezelfde is – en dat hij al dertig jaar actief is.

 

Wat een fantastische thriller! Dit boek kon ik geen seconde neerleggen. Ik móest weten hoe het in elkaar zat. En wat leuk dat dit het eerste deel is van een reeks!” – Lezeres Mia

 

Verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

 

46 Boekentips: ‘Noordkaap’ – Nathalie Pagie

noordkaap nathalie paige

Als het bevroren lijk van een man wordt gevonden in Hammerfest, Noorwegen, staat de politie voor een raadsel. Niemand weet wie hij is en in het lichaam worden sporen aangetroffen van een stof die in Europa niet voorkomt. Het gaat om ibogaïne, een extract uit de wortels van een plant uit West-Afrika. Zodra hoogleraar Aage Haugen dit hoort, gaan bij hem de alarmbellen af. Hij heeft ooit onderzoek gedaan in West-Afrika en kent de risico’s van de stof maar al te goed.

Haugen gaat op onderzoek uit en belandt op de ijskoude Noordkaap, waar in het diepste geheim een wetenschappelijk experiment plaatsvindt, met tien topcriminelen in de hoofdrol.

 

Verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

 

47 Boekentips: ‘Ik heb mijn vader niet gedood’ – Chris Picavet

ik heb mijn vader niet gedood

Eenendertig jaar onschuldig in de gevangenis doorbrengen, het zal je maar overkomen. Leon Van Huffel uit het Waasland maakte het mee: in 1948 werd hij – onterecht – veroordeeld tot levenslang wegens doodslag op zijn vader, die zich in werkelijkheid in een schuur opgehangen had. Pas in 1979 kwam Leon toch vrij. Hoe is het zover kunnen komen dat Leon vals beschuldigd en opgesloten werd? Waarom bracht zijn moeder de ware toedracht niet aan het licht? Hoe hield Clara in haar eentje hun boerderij recht en waarom bleef ze hem al die tijd trouw?

 

“Het boek leest als een trein, ik heb het dan ook in één ruk uitgelezen. Vol verontwaardiging dat zulke praktijken nog mogelijk zijn. De herkenbaarheid uit deze oervlaamse roman en de humoristische toon van de schrijver doen me al uitkijken naar zijn volgend boek!” – Redactrice Inge

 

Verscheen bij uitgeverij Davidsfonds. Je koopt ‘m hier.

 

48 Boekentips: ‘De riten van het water’ – Eva García Sáenz de Urturi

de riten van het water

Inspecteur en profiler Unai López de Ayala krijgt het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin, Ana Belén Liaño, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger, en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood. Unai moet tegelijkertijd een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië – en van wie alle slachtoffers zwanger blijken te zijn.
Commissaris Alba Díaz de Salvatierra is zwanger, maar haar stilzwijgen brengt haar in gevaar. Als Unai de vader is, zoals wel wordt beweerd, zal ook Alba zich binnenkort bevinden op de lijst van vrouwen die bedreigd worden door de Riten van het Water …

 

“Na het zenuwslopende ‘De stilte van de witte stad’ keek ik uit naar het tweede deel van de trilogie. Het boek begint met een terugblik naar het eerste boek, deze opfrissing is leuk, zeker als het al een tijdje geleden is dat je het eerste deel las. Unai, ook wel Kraken genoemd, is herstellende van een hersenletsel wanneer hij het nieuws krijgt dat een ex-lief op een 2.600 jaar oude rituele wijze vermoord is.

Al snel blijkt dat de moordenaar het op zwangere vrouwen gemunt heeft. Ondanks zijn beperkingen gaat Kraken terug aan het werk. Door de switchen tussen het heden en verleden, leer je een jonge Kraken kennen, waardoor je hem beter gaat begrijpen. De auteur zette mij al snel op het verkeerde been dus de plottwist was een echte verrassing. Ik kan niet wachten op het derde en laatste deel van deze trilogie, die in mei 2020 verwacht wordt.” – Redactrice Inge

 

Verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

 

49 Boekentips: ‘Vox’ – Christina Dalcher

Dr. Jean McClellan brengt haar tijd in stilte door. Ze heeft een teller om haar pols die elk woord bijhoudt dat ze spreekt. Ieder woord boven de honderd zorgt voor een krachtige stroomstoot. En dat is niet de enige maatregel die de nieuwe regering heeft opgelegd. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt weggevoerd naar een heropvoedingskamp en komt nooit meer terug.

 

“Ben je fan van ‘The Handmaid’s Tale’? Dan kun je maar beter ‘Vox’ in huis halen. In het boek lees je het verhaal van professor Jean die van de ene dag op de andere haar job niet meer mag uitoefenen. Vanaf nu moet ze zorgen voor haar gezin en net zoals alle andere meisjes en vrouwen mag ze niet meer dan honderd woorden per dag zeggen. Het boek grijpt je bij de keel en toont je hoe beangstigend snel de band met haar man, zonen en dochtertje stelselmatig verandert.” – Redactrice Sanne

 

‘Vox’ verscheen bij uitgeverij Boekerij, je koopt ‘m hier.

50 Boekentips: ‘De vrouwen in het zwart’ – Madeleine St John

Het is Sydney in de jaren ’50. De vrouwen in het zwart weten niet waar ze het moeten zoeken, zo druk hebben ze het. Kerst komt eraan en daarna ook nog de zomeruitverkoop. Het chique warenhuis waar ze werken barst uit zijn voegen, maar ze hebben nog net genoeg tijd in hun lange en loeihete dag om te dromen, te roddelen en plannen te maken. Tegen de tijd dat het laatste afgeprijsde jurkje is verkocht, zijn de dames van de afdeling avondjurken van F.G. Goode’s op nét een ander pad in hun leven gezet.

 

“Het was lang geleden dat ik nog een boek las waarin ik zo vaak grinnikte met de verteller. St John omarmt ironie volledig als stijlfiguur om de middelmatigheid van de vrouwen in het zwart te beschrijven, en dat maakt het zo’n zalig boek. Zeker een aanrader!” – Redacteur Thijs

 

‘De vrouwen in het zwart’ verscheen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, je koopt ‘m hier.

51 Boekentips: ‘Het vijfde meisje’ – J.D. Barker

het vijfde meisje

Het is vier maanden geleden dat detective Sam Porter het leven van Emory redde, maar daarbij Anson Bishop liet ontsnappen. De media en het politiekorps zijn ervan overtuigd dat hij zich door de moordenaar heeft laten bespelen. Porter wordt van de zaak gehaald en mag zich er ook privé niet meer mee bezighouden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Als het lichaam van de tiener Ella Reynolds wordt aangetroffen in een bevroren meer, denkt de politie direct aan Bishop. Is dit zijn volgende slachtoffer? Terwijl zij zich op de nieuwe vondst storten, volgt Porter een aanwijzing uit Bishops verleden. Hoe meer geheimen zich ontvouwen, des te meer realiseert Porter zich dat er maar één ding nog angstaanjagender is dan een seriemoordenaar: de moeder van een seriemoordenaar.

 

“Deze thriller kruipt écht onder je vel. Het is spannend, luguber, en bevat alle elementen om je slapelozen nachten te bezorgen. Fantastisch dat een boek dit kan doen!” – Lezeres Peggy

 

‘Het vijfde meisje’ verscheen bij uitgeverij Boekerij, je koopt ‘m hier.

52 Boekentips: ‘De schoonmoeder’ – Sally Hepworth

de schoonmoeder

Vanaf het moment dat Lucy haar schoonmoeder Diana ontmoet, weet ze dat het nooit echt zal klikken. Als voorvechtster van vrouwenrechten geniet Diana veel aanzien en ze is zeer beleefd en keurig. Maar ze is ook heel afstandelijk, en absoluut niet de schoonmoeder op wie Lucy had gehoopt. Andersom lijkt Diana zich ook een andere ideale schoondochter te hebben voorgesteld.
Tien jaar later wordt Diana dood aangetroffen. Naast haar ligt een briefje waarin staat dat ze niet meer verder kon met haar door kanker verwoeste lichaam. Maar als de autopsie plaatsvindt blijkt dat Diana helemaal geen kanker had. Wel zat er gif in haar bloed. Wat is er gebeurd? En wie weet er meer van? De breekbare familieverhoudingen, onderhuidse spanningen en lang verborgen geheimen komen langzaam aan de oppervlakte.

 

“Wat heb ik genoten van ‘De schoonmoeder’! Het perfecte boek om in het weekend even te ontspannen aan de kinderen en tijd voor mezelf te nemen. Heerlijk spannend en tegelijk een beetje confronterend.” – Lezeres Marleen

 

‘De schoonmoeder’ verscheen bij uitgeverij Boekerij, je koopt ‘m hier.

53 Boekentips: ‘Gebroken glas’ – Anja Feliers

het gebroken glas

Na een zelfmoordpoging komt Emmy, de zeventienjarige dochter van een rijke chirurg, terecht bij psychologe Kathleen Verlinden. Het meisje heeft het gevoel dat haar leven nog weinig voorstelt sinds haar moeder haar, haar broer Matteo en haar vader verlaten heeft. Kathleen komt er echter al snel achter dat er een groter trauma schuilgaat achter Emmy’s destructieve gedachten. Terwijl ze beetje bij beetje het geheim van de jonge vrouw ontsluiert, krijgt Kathleen in haar privéleven af te rekenen met heftige gevoelens van gemis, spijt en verlangen.

 

“Opnieuw een prachtig boek van Anja Feliers! De vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat je vanaf de eerste zin meegetrokken wordt in het verhaal en samen met Emmy de geheimen van haar verleden ontsluiert. Op zoek naar boekentips? Dan is dit er zeker een!” – Lezeres Mia

 

‘Gebroken glas’ verscheen bij uitgeverij Van Halewyck, je koopt ‘m hier.

54 Boekentips: ‘Bodemloos’ – Damen & Vandermeeren

Lissabon wordt opgeschrikt door een aantal gruwelijke moorden. De angstpsychose onder de bevolking neemt toe en de opluchting is groot wanneer er een verdachte wordt aangehouden. Tegen elk advies in besluit de jonge advocate Kirsten Hartogs om zijn verdediging te voeren. Die beslissing heeft verstrekkende gevolgen. Bovendien daagt er een nieuw gevaar op: een schaduw uit haar verleden. Intussen is een tienermeisje al maandenlang vermist. De verdachte ontkent dat zij een van zijn slachtoffers is. Maar wat als hij hoog spel speelt, met een mensenleven als inzet?

 

“De subtiele, sluimerende spanning die ‘Rusteloos’ zo typeerde, is ook ook helemaal aanwezig in ‘Bodemloos’. Vandermeeren is erin geslaagd om een prachtige thriller te schrijven die naadloos de rol van ‘overgangsboek’ op zich weet te nemen zonder in te boeten aan eigenwaarde en diepgang. Maar al te vaak wordt het tweede deel van een trilogie gebruikt om de eerste plotlijnen verder uit te bouwen en klaar te stomen voor de finale in het derde en laatste boek, waardoor de plot van zo’n ‘overgangsboek’ soms nogal mager is. Met ‘Bodemloos’ toont Vandermeeren nog maar eens dat ze perfect weet hoe ze een verhaal moet opbouwen. Deze thriller verdient een plaatsje in jouw boekenkast!” – Redacteur Thijs

 

‘Bodemloos’ verscheen bij uitgeverij Van Halewyck, je koopt ‘m hier.

55 Boekentips: ‘Een handvol geluk’ – Santa Montefiori

Internationale primeur: alle verhalen van bestsellerauteur Santa Montefiore voor het eerst gebundeld. Sinds haar succesvolle en nog steeds regelmatig herdrukte debuut Onder de ombu-boomschreef Santa Montefiore steevast een boek per jaar. Met haar perfecte mix van romantiek en drama, in settings om bij weg te dromen, veroverde ze wereldwijd de harten van miljoenen lezeressen. Daarnaast schreef ze ook tal van korte verhalen. Haar vele fans zullen zeker smullen van deze unieke verzameling verhalen!

 

“Mijn vakantie zit er helaas al op, waardoor ik nu minder tijd heb om een boek te lezen. ‘Een handvol geluk’ van Santa Montefiore kwam als een geschenk uit de hemel. Korte verhalen over uiteenlopende onderwerpen, maar altijd in de prachtige schrijfstijl van Montefiore. Een aanrader voor wie houdt van romantische verhalen, maar niet veel tijd heeft om te lezen!” – Lezeres Mia

 

Verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

56 Boekentips: ‘De moed van het weesmeisje’ – Anne Jacobs

Het ontroerende vervolg op ‘Het weesmeisje’. Het is 1916 en de villa van de familie Melzer is veranderd in een militair ziekenhuis. Marie heeft het beheer van de fabriek op zich genomen terwijl Paul zich aan het front bevindt. De dochters van het huishouden zorgen samen met het personeel voor de gewonden. Ze houden hoop, tot triest nieuws hen bereikt: Maries zwager is aan het front omgekomen en Paul is als krijgsgevangene in handen van de Russen. Terwijl Marie worstelt om het erfgoed van de familie te behouden en de hoop op een hereniging met Paul niet op te geven, komt Ernst von Klippstein naar de villa. En hij lijkt erg op Marie gesteld te zijn…

 

“Ik heb enorm genoten van het romantische eerste deel ‘Het weesmeisje’. En het vervolg doet niet onder. Spannend, romantisch, intrigerend… Alles wat een boek voor mij moet zijn!” – Lezeres Tanja

 

Verscheen bij Xander Uitgevers. Je koopt ‘m hier.

57 Boekentips: ‘Zonder liefde’ – Stefan Brijs

stefan brijs zonder liefde

Paul en Ava, allebei eind twintig, ontmoeten elkaar op een precair moment in hun leven. Paul is nog van slag door zijn onverwachte scheiding, Ava heeft in haar voortdurende verlangen naar passie – voor de zoveelste keer en nu voorgoed haar vriend verlaten. Ze vinden steun bij elkaar, een noodalliantie die uitgroeit tot een hechte vriendschap, waarbij ze elkaar helpen in hun wanhopige zoektocht naar wat liefde zou moeten zijn. Paul volgt de weg van contactadvertenties, Ava laat zich leiden door haar gevoelens. Uiteindelijk komen ze tot dezelfde conclusie: liefde is niet maakbaar. Maar wat met vriendschap?

 

“Met ‘Zonder liefde’ bewijst Brijs nogmaals waarom hij een van de beste verhalenvertellers van zijn tijd is. Wat een heerlijk eerlijk boek. Twee herkenbare personages – elk met hun eigen opvattingen over liefde, vriendschap, begeerte – die duidelijk maken dat menselijke relaties toch net iets complexer zijn dan we op het eerst zicht denken. Wat een aanrader!” – Redacteur Thijs

 

Verscheen bij uitgeverij Atlas Contact. Je koopt ‘m hier.

58 Boekentips: ‘Spiegelgevechten’ – Jo Claes

jo claes spiegelgevechten

Matthias Minne bevindt zich op een moeilijk moment in zijn leven. Hij wil zijn baan als leraar opzeggen, hij heeft problemen met zijn leeftijd, hij is gefrustreerd omdat hij nooit schrijver is geworden en hij vermoedt dat zijn vrouw Lucia een minnaar heeft. Dat laatste lijkt bevestigd te worden wanneer Lucia besluit om alleen op vakantie te gaan. Vanaf dat ogenblik heeft Matthias geen moment rust meer en wordt het een obsessie om te bewijzen dat Lucia hem bedriegt. Geleidelijk aan wordt het een dwanggedachte om Lucia haar bedrog betaald te zetten, al is het nog maar de vraag wie nu eigenlijk wie bedriegt in dit kluwen van onzekerheden, pijnlijke vermoedens en vruchteloos nagejaagde dromen.

 

“In ‘Spiegelgevechten’ laat Jo Claes de menselijke onzekerheid de hoofdrol nemen en wijst hij erop dat de lijn tussen interesse en obsessie toch wel héél dun is. Als lezer voel je dat Matthias die lijn steeds vaker opzoekt en ze uiteindelijk flagrant overschrijdt. Maar toch blijf je het hem vergeven, want zijn onzekerheid is moordend. Wat een mooie roman van eigen bodem!” – Redacteur Thijs

 

Verscheen bij uitgeverij Houtekiet. Je koopt ‘m hier.

59 Boekentips: ‘Koud bloed’ – Robert Bryndza

koud bloed rober bryndza

Wanneer een gehavende koffer met het verminkte lichaam van een jonge man aan de oever van de Theems aanspoelt, is zelfs rechercheur Erika Foster geschokt. Ze heeft al heel wat gruwelen voorbij zien komen in haar leven, maar dit heeft ze nooit eerder gezien. Terwijl Erika en haar team de zaak voorbereiden, leggen ze de link met een ander slachtoffer, een jonge vrouw die twee weken eerder in een vergelijkbaar type koffer werd gevonden.

Erika realiseert zich dat ze op het spoor is van een seriemoordenaar, die klaar is om opnieuw toe te slaan. Nog voordat ze een volgende stap kan zetten, wordt zij zelf slachtoffer van een brute aanval. Maar Erika is een doorzetter, en niets zal haar tegenhouden. Dan blijkt het leven van twee kinderen van haar collega in gevaar, en wordt de situatie nog nijpender. En in die race tegen de klok doet Erika een nieuwe schokkende ontdekking: er is meer dan één moordenaar.

 

“Het 5de deel van de Erika Foster-reeks is er eindelijk! En het nieuwste deel ontgoochelt niet. De verhalen worden met elk boek spannender. Zeker de moeite waard!” – Lezeres Marleen

 

Verscheen bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

60 Boekentips: ‘Ricky en Ronnie’ – Luc Deflo

luc deflo ricky en ronnie

Wanneer charmeur Peter zijn minnares Rani voor haar verjaardag trakteert op enkele uren stoeien in een discrete gehuurde kamer, stuurt een stroomstoring hun amoureuze plannen in de war. Al snel staat de behulpzame elektriciteitscontroleur Ricky aan de deur van hun kamer, bijgestaan door zijn kompaan Ronnie. Maar dit duo heeft andere plannen… Wat start als een ongemak ontaardt in een nachtmerrie waarin Peter en Rani niet alleen hun liefde voor elkaar, maar ook hun leven op het spel moeten zetten.

 

“‘Ricky en Ronnie’ bevat – zoals het thriller van Deflo betaamt – een ijzersterke plot. Heerlijke dialogen en spannende gebeurtenissen die je op het puntje van je stoel houden. Zeker een aanrader!” – Redacteur Thijs

 

‘Ricky en Ronnie’ is de tweede postuum uitgegeven thriller van Luc Deflo en verscheen bij Uitgeverij Pelckmans. Je koopt ‘m hier.

61 Boekentips: ‘De fluisterman’ – Alex North

fluisterman alex north

Nog kapot van de dood van zijn vrouw besluit Tom Kennedy met zijn zoon Jake te verhuizen naar het kleine stadje Featherbank om een nieuwe start te maken. Maar Featherbank heeft een duister verleden. Twintig jaar geleden ontvoerde een seriemoordenaar vijf jongens, die hij vermoordde. Tot hij uiteindelijk werd gepakt vreesde iedereen de Fluisterman. Dat was al lang geleden, en een oud misdrijf hoeft natuurlijk niet van invloed te zijn op het leven van Tom en Jake. Maar dan verdwijnt er weer een jongen. En begint Jake zich vreemd te gedragen. Hij zegt dat hij gefluister bij zijn raam hoort …

 

“Alex weeft de verhaallijnen moeiteloos aan elkaar, en geeft deze psychologische thriller net dat tikkeltje extra.”

 

“Het boek bouwt de spanning langzaam op en de personages slepen je vanaf het begin mee in het verhaal. Het plot zit briljant ineen waardoor je het boek moeilijk kunt neerleggen; je moet gewoon verder lezen tot het einde. North weeft de verhaallijnen moeiteloos aan elkaar, en geeft deze psychologische thriller net dat tikkeltje extra. Een fantastisch meeslepend boek dat je gewoon moet vastpakken! Je zult er geen spijt van hebben. Leuk meegenomen: ‘De fluisterman’ heeft een prachtige cover!” – Grafisch vormgever Blossom

 

Verscheen bij Ambo/Anthos Uitgevers. Je koopt ‘m hier.

62 Boekentips: ‘Hars’ – Ane Riel

ane riel hars

Liv stierf toen ze nog maar zes jaar oud was. Tenminste, dat is wat iedereen denkt. Haar vader weet dat hij de enige is die ervoor kan zorgen dat zij veilig is. Dus verlaat hij op een avond zijn afgelegen huis om zijn boot de zee op te duwen en richting de rotsen te sturen, om nadien zijn dochter als vermist op te geven. In het huis dat steeds voller wordt houdt Liv zich in een container verborgen. Zo hoeft zij nooit naar school. En zo blijft zij voor altijd bij haar ouders. Want haar moeder wordt alsmaar groter en komt het huis ook nooit meer uit en haar tweelingbroertje Carl is altijd dicht bij haar, alhoewel zij de enige is die hem kan zien …

 

“‘Hars’ toont op een beklemmende manier wat er kan gebeuren wanneer liefde een obsessie wordt.”

 

“‘Het was donker in de witte kamer toen mijn vader mijn oma om het leven bracht’. Zelden bevat en omvat de eerste zin van een boek zó accuraat de hele leeservaring. Het is een psychologische thriller zoals hij moet zijn: intens, spannend, wreed, en verontrustend, met toch kleine flikkeringen van liefde ertussen. Riel geeft de ouders een uitgebreide context, waardoor je als lezer haast begrip kunt opbrengen voor hun verontrustende keuzes. Zo toont ‘Hars’ op een beklemmende manier wat er kan gebeuren wanneer liefde een obsessie wordt. Deze thriller kruipt gegarandeerd onder je vel!” – Redacteur Thijs

 

Hars verscheen bij uitgeverij Prometheus, je koopt ‘m hier.

63 Boekentips: ‘De stilte van de witte stad’ – Eva García Sáenz de Urturi

de stilte van de witte stad

Tasio Ortiz de Zárate is een briljante archeoloog die twintig jaar geleden werd veroordeeld voor een reeks bizarre moorden in het rustige stadje Vitoria. Hij staat op het punt voor het eerst de gevangenis te verlaten, als de misdaden weer beginnen. De jonge inspecteur en profiler Kraken wil niets liever dan meer moorden voorkomen, maar een recente tragedie in zijn eigen leven maakt het hem moeilijk om deze zaak te behandelen als alle andere. Zijn onorthodoxe werkmethode wekt bovendien ergernis bij zijn baas. De tijd begint te dringen en de dreiging wordt alsmaar sterker: wie volgt?

 

“Ik vocht tegen de slaap om toch nog een hoofdstuk (of 2, 3) extra te kunnen lezen.”

 

“Deze literaire thriller heeft me wat uren slaap gekost. Ik vocht tegen de slaap om toch nog een hoofdstuk (of 2, 3) extra te kunnen lezen. Het spannend up-tempo verhaal doet me wat denken aan de boeken van Dan Brown, maar deze zoektocht door het verleden vindt plaats in het Spaanse Baskenland. Het hoofdpersonage Kraken heeft mijn hart veroverd en ik kijk uit naar de volgende 2 delen uit de trilogie.” – Redactrice Inge

 

Deze thriller verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

64 Boekentips: ‘Ik mis je’ – Gillian King

ik mis je gillian king

Als na het uitgaan Charlottes beste vriendin Bo omkomt door een auto-ongeluk dat zij overleeft, wordt ze gek van schuldgevoel. Charlie vertrekt uit Wassenaar en probeert haar leven op te bouwen los van Bo en los van Carsten, Bo’s broer op wie ze in stilte verliefd is. Dan valt ze voor de mooie praatjes van James, een jongen van wie iedereen kan zien dat hij slecht nieuws is. Charlie raakt steeds verder verwijderd van Carsten en steeds meer in de greep van James. Het lukt haar niet om dit te doorbreken. Tot ze tien jaar later terugkeert naar Wassenaar.

 

“Een echte aanrader voor wie van feelgood-romans houdt!”

 

“Wat een leuk en ontroerend verhaal! Ik had het boek speciaal gehouden voor tijdens mijn verlof, om toch even helemaal van de wereld te zijn. En daar is ‘Ik mis je’ helemaal in geslaagd. Ik kon gewoonweg niet stoppen met lezen, en leefde zo mee met de hoofdpersonages! Een echte aanrader voor wie van feelgood-romans houdt!” – Lezeres Anja

 

Deze roman verscheen bij VBK Media. Je koopt ‘m hier.

65 Boekentips: ‘Leef een beetje!’ – Howard Jacobson

leef een beetje howard jacobson

Rond haar negentigste levensjaar vergeet Beryl Dusinbery vrijwel alles – tot aan haar eigen kinderen aan toe. Intussen knoopt Shimi Carmelli nog zijn eigen knopen, loopt hij zonder rollator en spreekt hij nog zonder zijn gesprekspartner onder te spugen. Onder de Londense bejaarden wordt hij gezien als een van de laatst beschikbare en geschikte vrijgezellen. Híj vergeet echter niks. Wat deze twee personages nog te wachten staat is vermoedelijk net genoeg om de opgebouwde pijn te verzachten en nieuwe betekenis aan hun resterende levens te geven.

 

“Dit bitterzoete verhaal lees je met een lach én met een traan.”

 

“Wat een heerlijk openhartig, grappig en pakkend verhaal. De vergeetachtigheid van Beryl is zodanig mooi geschreven dat je het je haast perfect kunt voorstellen hoe het moet zijn om langzaam maar zeker alles te vergeten. Dit bitterzoete verhaal lees je gegarandeerd met een lach én met een traan.” – redacteur Thijs

 

‘Leef een beetje!’ verscheen bij uitgeverij Prometheus. Je koopt ‘m hier.

66 Boekentips: ‘Eerste liefde’ – David Nicholls

Charlie Lewis is het type jongen wiens naam je je niet kunt herinneren als je hem op de schoolfoto ziet staan. In de klas is hij geen uitblinker en thuis besteedt hij al zijn aandacht aan zijn werkloze vader. Terwijl zijn klasgenoten reikhalzend uitkijken naar de aankomende zomervakantie, ziet Charlie niets dan donkere wolken aan de horizon. Maar als onverwacht de intrigerende Fran Fisher in zijn leven komt, krijgt Charlie voor het eerst in tijden weer hoop. Om haar beter te leren kennen, wordt hij lid van de serieuze toneelgroep waar zij Shakespeare-rollen speelt. Deze zomer pakt heel anders uit dan hij zich had voorgesteld.

 

“Stap voor stap ontwikkelt Charlie zijn eigen identiteit en dat mogen wij vanop de eerste rij meemaken.”

 

“Het leukste aan dit boek vond ik dat je als lezer meegroeit met Charlie. In het begin is het niet direct duidelijk wie Charlie eigenlijk is, maar dat weet hij zelf ook niet. Stap voor stap ontwikkelt Charlie zijn eigen identiteit en dat mogen wij vanop de eerste rij meemaken. Zeer leuk om te lezen!” – lezeres Marianne

 

‘Eerste liefde’ bij uitgeverij Boekerij. Je koopt ‘m hier.

67 Boekentips: ‘Façade’ – Esther Verhoef

esther verhoef façade

Twee jaar na haar pijnlijke scheiding komt jonge moeder Iris van der Steen eindelijk aan vakantie toe. Een roadtrip door snikheet Europa in een oldtimer en stapels cassettebandjes moeten haar dichter bij zichzelf en haar reislustige moeder in Portugal brengen. Wanneer ze een knappe, charismatische sportinstructeur laat instappen lijkt de reis een romantische wending te nemen. Maar Mischa is niet wie hij zegt te zijn …

 

“Deze beklemmende thriller is zeker een aanrader voor wie van pageturners houdt.”

 

“Een thriller die onder je vel kruipt … Het was niet makkelijk om dit boek neer te leggen op m’n nachtkastje en rustig te gaan slapen: ik móést verderlezen en te weten komen wie Mischa nu eigenlijk is. Deze beklemmende thriller is zeker een aanrader voor wie van pageturners houdt. Wanneer vriendinnen vragen naar boekentips, zal deze er vanaf nu altijd bij zitten!” – Lezeres Tanja

 

‘Façade’ verscheen bij uitgeverij Prometheus. Je koopt ‘m hier.

68 Boekentips: ‘Hotel lonely hearts’ – Heather O’Neill

hotel lonely hearts

Montreal, 1914. Twee baby’s worden midden in de winter achtergelaten in een weeshuis. Allebei blijken ze uitzonderlijke talenten te bezitten: Pierrot is een wonderkind op de piano, Rose brengt met haar dans en gevoel voor komedie overal waar ze komt vreugde. Ze worden verliefd op elkaar en dromen van een toekomst waarin ze de meest extravagante en verleidelijke circusshow ter wereld zullen opzetten.

Als tiener worden de twee gescheiden. Beiden aan het werk gezet als hulp tijdens de Grote Depressie, zakken ze langzaam weg in de onderwereld van Montreal, overlevend door prostitutie, drugs en diefstal. Maar als Rose en Pierrot elkaar terugvinden – na jarenlang zoeken en wanhopige armoede – wordt de mogelijkheid van hun jeugddroom nieuw leven ingeblazen en doen ze alles om deze waar te maken. Al snel hebben Rose, Pierrot en hun troep van clowns en showgirls het gemaakt in New York, zowel op het podium als op straat. Noch het theater noch de onderwereld zal ooit hetzelfde zijn.

 

“Het is een brutaal, confronterend en eerlijk verhaal dat heel wat vragen doet rijzen.”

 

“Ik kan niet zeggen dat ik ooit een gelijkaardig boek heb gelezen. Het klonk als een modern sprookje, maar wat een donker en tragisch verhaal bleek het te zijn! O’Neill creëerde een ‘magische’ wereld die zeker niet voor iedereen zal zijn. Het is een brutaal, confronterend en eerlijk verhaal dat heel wat vragen doet rijzen. En net daarom vond ik het zo’n fantastisch boek. Ben je op zoek naar een sterk verhaal dat je met verstomming zal slaan en je niet direct kunt loslaten? Dan is ‘Hotel Lonely Hearts’ echt iets voor jou!” – Redacteur Thijs

 

‘Hotel Lonely Hearts’ verscheen bij uitgeverij Meulenhoff. Je koopt ‘m hier.

69 Boekentips: ‘Kerfhofblommenstraat’ – Lara Taveirne

kerkhofblommenstraat lara taveirne

In een daad van puberale overmoed besluit Arabella om op het chrysantenveld van haar ouders te gaan werken. Tussen de arbeidsters hoopt ze te vinden wat haar kille moeder haar niet kan geven. Ze houdt er geen rekening mee dat die vrouwen uit een andere wereld komen.

Al wroetend in de aarde luistert ze naar de verhalen van de kweeksters. Het wordt al snel duidelijk dat hun levens meer met elkaar verweven zijn dan ze dacht. Dat zelfs haar eigen geschiedenis er niet los van staat. Langzaamaan vormt het verleden een gevaarlijk web, met Arabella in het midden. Op Allerheiligen moeten de bloemen klaar zijn; dan verhuizen ze naar de begraafplaats aan de andere kant van de muur. Maar groeit een meisje even snel als een kerkhofbloem? En is iemand ooit helemaal klaar voor de waarheid?

 

Betoverend mooi en meeslepend. Meer beschrijvingen heeft een boek soms niet nodig. Taveirne slaagt er perfect in om je vanaf de eerste pagina mee te sleuren in een heerlijk herkenbare wereld. Het ene moment zit je luidop te lachen met het taalgebruik van de arbeiders, het andere moment blijf je met een krop in de keel achter. Ben je op zoek naar boekentips? Zet deze dan maar op je lijstje!” – Redacteur Thijs

 

‘Kerkhofblommenstraat’ verscheen bij uitgeverij Prometheus. Je koopt ‘m hier.

70 Boekentips: ‘De bijenhouder van Aleppo’ – Christy Lefteri

bijenhouder van aleppo

Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri’s neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: ‘Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.’

 

“Door deze mooie en tegelijk hartverscheurende roman ben ik toch anders gaan kijken naar de vluchtelingencrisis. Lefteri legt de klemtoon op de harde realiteit van een gezin dat moet vluchten voor hun leven, en dat zich vastklampt aan de hoop op een beter leven in Groot-Brittannië. Het boek wist mij te raken en zal mij nog lang bij blijven. Van boekentips gesproken!” – Lezeres Marleen

 

‘De bijenhouder van Aleppo’ verscheen bij VBK Media. Je koopt ‘m hier.

71 Boekentips: ‘Het meisje en de nacht’ – Guillaume Musso

De Franse Rivièra, winter 1992
In een ijskoude nacht, wanneer de campus van een elitaire kostschool geteisterd wordt door een sneeuwstorm, verdwijnen de negentienjarige modelleerling Vinca Rockwell en de filosofieleraar met wie zij een geheime relatie had. Voor Vinca is de liefde ‘alles of niets’. Niemand zou haar ooit nog terugzien.

 

De Franse Rivièra, voorjaar 2017
De ooit onafscheidelijke Manon, Thomas en Maxime – Vinca’s beste vrienden – hebben elkaar niet meer gesproken sinds hun afstuderen. Ze zien elkaar voor het eerst weer terug bij de reünie van hun school. Vijfentwintig jaar geleden pleegden de drie onder vreselijke omstandigheden een moord, waarna ze het lichaam verborgen in de muur van hun gymzaal. Dezelfde muur die nu gesloopt gaat worden om plaats te maken voor een ultramodern gebouw.

 

“Guillaume Musso brengt met zijn nieuwste boek een verfrissende mysterie-thriller uit. Musso brengt een vlot geschreven roman, met heel wat mysteries om te ontrafelen, alles is tot in de puntjes uitgeschreven. In het begin krijg je al snel een beeld hoe de misdaad ontstaan is, maar achteraf ontdek je dat niet alles is wat het lijkt. Mijn eerste boek van Musso is alvast een hit, een aanrader om de zomer in te stappen!” – Grafisch vormgever Blossom

 

‘Het meisje en de nacht’ verscheen bij uitgeverij AW Bruna. Je koopt ‘m hier.

72 Boekentips: ‘Laatste adem’ – Robert Bryndza

laatste adem robert bryndza

Als het gemartelde lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden in een vuilnisbak, haar nietsziende ogen puilend uit hun kassen en haar kleding druipend van het bloed, is detective Erika Foster als eerste ter plaatse. Het enige probleem: deze keer is het niet haar zaak. Terwijl ze vecht om een plekje in het onderzoeksteam, ontdekt Erika een verband tussen deze zaak en een onopgeloste moord van vier maanden eerder. Een jonge vrouw, op eenzelfde soort plek gedumpt, met vergelijkbare wonden: een fatale snee in haar dijbeenslagader. Dan wordt een andere vrouw ontvoerd, terwijl ze op haar date wacht. Erika en haar team moeten haar vinden voor ze het volgende slachtoffer wordt.

 

“Als fan van het eerste uur keek ik heel hard uit naar het vierde deel van deze serie. En opnieuw is het een bloedstollende thriller geworden die leest als een trein. Wat een aanrader!” – Lezeres Iris

 

‘Laatste adem’ verscheen bij uitgeverij Boekerij, en is het vierde deel in de Erika Foster-reeks na ‘Het meisje in het ijs’, ‘De stalker in de nacht’ en ‘Donker water’. Je shopt deze meeslepende thriller hier.

73 Boekentips: ‘De boekwinkel voor gebroken harten’ – Robert Hillman

de boekwinkel voor gebroken harten

Tom Hope verwacht geen wonderen. Hij doet wat hij kan op zijn boerderij – melkt de koeien, oogst de appels, zorgt voor de schapen. Maar sinds zijn vrouw Trudy hem, samen met hun kleine Peter, verliet om zich bij een religieuze gemeenschap aan te sluiten, is Tom eenzaam. Dan komt Hannah Babel in beeld. Boekverkoopster en een wervelwind van een vrouw: de tweede Jood – en meest kleurrijke persoon – die Tom ooit heeft ontmoet. En hij durft te geloven dat ze elkaar gelukkig zouden kunnen maken. Maar het is 1968: 24 jaar nadat Hannah met haar zoontje in Auschwitz arriveerde. Tom Hope gaat de strijd aan met een verdriet dat hij zich nauwelijks kan voorstellen..

 

“Zo’n titel grijpt direct mijn aandacht. Ik stelde me al een stoffige boekenwinkel voor waarin gebroken personages troost en steun bij elkaar zoeken – voor mij de perfecte ingrediënten voor een goed boek dus. En ‘De boekenwinkel voor gebroken harten’ stelde niet teleur. Hoe leuk is het om over een ontwapenende liefde te lezen én dit tegelijkertijd ook precies te voelen?! Ik krijg nog altijd een warm gevoel wanneer ik aan dit boek terugdenk.” – Commercieel verantwoordelijke Rani

 

‘De boekwinkel voor gebroken harten’ verscheen bij uitgeverij A.W. Bruna. Je koopt ‘m hier.

74 Boekentips: ‘De vergeten Deverill’ – Santa Montefiori

de vergeten deverill

Nantucket, Massachusetts, 1960. Als na de dood van Arethusa Clayton blijkt dat zij haar as wilt laten uitstrooien op een heuvel bij het Ierse kasteel Deverill, zijn haar kinderen stomverbaasd. Zij hebben nog nooit van het kasteel gehoord, hoewel ze weten dat hun moeders meisjesnaam Deverill was en dat ze als jonge vrouw de armoede in Ierland ontvluchtte. Waarom wilde Arethusa na haar dood terugkeren naar het land waaraan ze bij leven een hekel leek te hebben?

 

Begin deze maand verscheen bij Uitgeverij Boekerij de nieuwe Santa Montefiore. De vergeten Deverill is een extra deel bij de oorspronkelijke driedelige Deverill-serie, en is wederom een prachtig familieverhaal dat zich afspeelt in het Amerika van de jaren zestig en het Ierland van eind 19de eeuw. Je kunt het boek hier kopen.

 

“Van boekentips gesproken! Ook met dit nieuwe boek slaagt Montefiore erin om mij mee te slepen in een ontroerend familieverhaal. Niets zo leuk als volledig in het verhaal op te gaan, en even van de wereld te verdwijnen. De fans van Montefiore zullen niet ontgoocheld zijn!” – Commercieel verantwoordelijke Rani

75 Boekentips: ‘De olijfboom’ – Lucinda Riley

de olijfboom

Tijdens een zomer in Cyprus wordt Helena voor het eerst verliefd. Vierentwintig jaar later erft ze het vakantiehuis waar ze destijds verbleef en ze besluit met haar gezin terug naar Cyprus te gaan. Een toevallige ontmoeting met haar jeugdliefde zorgt voor een botsing tussen Helena’s verleden en het heden, wat grote gevolgen heeft voor haar gezin…

 

Met De Zeven Zussen-reeks heeft Riley zich wereldwijd bekend én geliefd gemaakt. Begin april verscheen bij Uitgeverij Xanders De olijfboom: een stand-alone die de typische Riley-stijl uit de Zussen-serie combineert met een verrassend hedendaags verhaal. Je kunt deze topper hier kopen.

 

“Na De Zeven Zussen heb ik in een rotvaart de andere boeken uit de gelijknamige reeks uitgelezen. Ik stond dan ook te popelen om een compleet nieuw verhaal van Lucinda Riley te lezen, en het heeft de verwachtingen zeker weten in te lossen. Romantisch, verrassend en meeslepend. Meer moet een boek niet zijn voor mij.” – Redactrice Jolien

 

76 Boekentips: ‘De bijenhoudster’ – Meredith May

de bijenhoudster

Meredith May was vijf jaar oud toen er voor het eerst een honingbij over haar arm kroop. Ze woonde op dat moment bij haar grootvader, een excentrieke bijenhouder die honing maakte in een roestig oud busje. Die eerste bij was angstaanjagend en opwindend tegelijk, en in de jaren daarna ontdekte ze dat alles wat ze over het leven en familie moest weten verborgen lag in de geheime wereld van de bijen. Het was het begin van een levenslange vriendschap.

 

Uitgeverij Lev. publiceerde begin april dit waargebeurde verhaal over familiebanden, honingbijen en het leven. De bijenhoudster is buitengewoon mooi geschreven en vertelt hoe een klein, vaak verkeerd begrepen insect een leven kan veranderen. Je shopt ‘m hier.

 

“Normaal ben ik niet zo’n fan van familieverhalen, maar De bijenhoudster heeft mij compleet verrast. May schreef een boek over pijn, verdriet en disfunctionele familiebanden, maar ging geen enkel moment de stereotiepe kant op. Ze wist op een sublieme manier het menselijke verdriet te verweven met het leven van de honingbijen. En net die -op het eerste zicht- onlogische symboliek tilde De bijenhoudster naar een hoger niveau. Wat een prachtig boek, en zeker een aanrader!” – Redacteur Thijs

Wil je graag weten wat anderen van deze boeken vonden of op zoek naar nog meer boekentips? Neem dan snel een kijkje in onze Libelle Leesclub!

 

Nog meer boekentips?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)