Getty Images

Help, mijn kind is 9! Alles wat je moet weten over de prepuberteit

Door Sara Dekens

Met een baby in huis ken je de zogenaamde sprongetjes wel en ook bij de puberteit kunnen we ons wat voorstellen. Maar je kind van negen ervaart ook best wat issues in zijn weg naar volwassenheid. Dat gaat vaak gepaard met slaande deuren en heel wat verdriet. Welkom in de prepuberteit!

Nieuwe ontwikkelingsfase

Dichtslaande deuren, brutale antwoorden, snel boos of net heel verdrietig. Een klassiek geval van prepuberteit. Je kind van 9 gaat door een heel nieuwe ontwikkelingsfase en dat verloopt in de meeste gevallen niet zonder slag of stoot. Tussen 9 en 12 jaar verandert je kind enorm en bereidt het zich langzaam maar zeker voor op de puberteit.

Prepuberteit: de lichamelijke issues

In het lichaam zelf verandert er ook veel op deze leeftijd. Sommige actieve kinderen krijgen ineens te maken met een ‘geurtje’. Ruikt je kindje snel naar zweet? Leer het dan wat een goede hygiëne is en stel eventueel een natuurlijke deodorant voor zonder schadelijke stoffen. Vaak hebben de kinderen zelf niet door dat hun zweet een niet zo aangenaam geurtje heeft en je wilt natuurlijk niet dat ze het van andere kinderen moeten horen.
Schrik ook niet als alle kleren opeens te klein blijken. Rond deze leeftijd krijgen de meeste kinderen een enorme groeispurt!

Bij meisjes zie je rond hun tiende levensjaar soms al borstjes en schaamhaar verschijnen. Tijd dus voor de obligatoire seksuele voorlichting, maar neem het nog allemaal niet te serieus. Niet elk kind is even snel vroegrijp en sommige kinderen lachen het nog allemaal weg. Goed naar je kind kijken en luisteren is hier de boodschap. Bij jongens duiken de eerste schaamharen meestal pas rond hun twaalfde op. Dat is ook het moment dat hun penis gaat groeien.

Jongens en meisjes

Niet alleen het lichaam verandert, maar ook de hormonen spelen geregeld op met wisselende stemmingen tot gevolg. Nog een gevolg van de hormonen: de eerste verliefdheid. In de klas gaan jongens en meisjes anders met elkaar om. Er wordt voluit gefluisterd over wie verliefd is op wie en de eerste koppeltjes zijn een feit.

Sommige kinderen praten er liever niet over, maar zo’n eerste liefde kan behoorlijk ingrijpend zijn. Geef aan dat je er bent als ze willen praten, maar forceer niets. Sommige prepubers verwoorden hun emoties liever in een dagboek. Misschien een leuk cadeau?

Zelfstandig of niet?

Je merkt dat je kind stilaan een puber aan het worden is, maar het loopt niet altijd van een leien dakje. Aan de ene kant wil je zoon of dochter heel graag zelfstandig zijn, maar aan de andere kant merk je nog onzekerheid. Je kind wilt privacy, maar hunkert er ook naar om samen te zijn. Dat leidt soms tot conflicten.

Het is alleszins een goed idee om je kind extra aandacht te geven in de prepuberteit. Wees beschikbaar als ze willen praten, maar geef je kind ook voldoende ruimte om zichzelf te ontwikkelen en eigen ervaringen op te doen. De slaande deuren horen er helaas bij. Op dat moment is het belangrijk om je kind als persoon niet aan te vallen – ze hebben het echt moeilijk! – maar je mag gerust aangeven dat je niet blij bent met het gedrag dat ze stellen.

Bron: zelfvertrouwenvergroten.nl, oudersvannu.nl

Ook interessant om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content