Vliegende mieren: waar komen ze vandaan en hoe hou je ze weg?

Vliegende mieren: waar komen ze vandaan en hoe hou je ze weg?
Getty Images

Nu de zomer goed is begonnen, komen helaas ook heel wat insecten opnieuw naar buiten. Hier en daar zijn al (vliegende) mieren gesignaleerd. En wie al eens een nest in de buurt van het terras heeft gehad, weet dat het een plaag kan zijn. Maar waar komen ze vandaan? En hoe hou je ze weg?

Vliegende mieren: wat te doen?

Gewone mieren vs. vliegende mieren

In principe is er geen verschil. De gewone mieren en vliegende mieren komen uit hetzelfde nest. Enkel de koninginnen en de mannetjes waarmee gepaard wordt, hebben vleugels. Het grootste deel van het nest bestaat uit mieren zonder vleugels.

Waarom vliegen ze in zwermen?

Vliegende mieren zie je meestal rondzwermen vanaf juli. Vanaf dat moment is het paarperiode en trekken de koninginnen eropuit met de mannetjes om een nieuw nest te maken. Zo’n zwerm wordt ook wel een ‘bruidsvlucht’ genoemd.

In de lucht gaan de koninginnen op zoek naar andere mieren die ook hun nest uitgevlogen zijn, om op die manier zeker niet te paren met een mannetje uit hun eigen nest. In de lucht zie je daarom vaak verschillende groepen bij elkaar, waardoor je soms enorm grote zwermen mieren in de lucht ziet hangen.

Na het paren zijn de uitverkoren mannetjes zo vermoeid dat ze sterven. De gevleugelde koninginnen zakken dan terug af naar de grond en werpen hun vleugels af. Ze zorgen dan in hun nieuwe nestje voor een nieuwe mierenkolonie.

Waarom zie je ze in de ene streek wel en in de andere streek niet?

Het is niet zo dat mieren een specifieke streek uitkiezen, maar ze kiezen wel een specifieke nestplaats uit. De kans dat je een zwerm vliegende mieren tegenkomt is dus groter op een plaats waar veel gaatjes en spleetjes zijn of waar bijvoorbeeld veel dood hout ligt. Ze kunnen dus net zo goed opduiken in een binnenstad als in de vrije natuur.

Kunnen ze bijten?

In principe bijten deze gevleugelde lastposten niet. Tenzij je natuurlijk in een nest stapt of er in gaat zitten. Op dat moment kunnen ze wel mierenzuur in je spuiten, maar meer dan wat irritatie geeft dit niet.

Hoe krijg je de mieren weg?

Je werkt het beste preventief. Met deze tips kom je al een eind verder:

  • Vermijd kiertjes en gaatjes in huis. Mieren houden ervan hun nestje te starten in allerlei spleetjes.
  • Probeer dode boomstronken en rottend hout uit je tuin te halen, ze zijn een ideaal woonplaatsje voor een nieuwe kolonie.
  • Mieren houden niet van lavendel en rozemarijn. Enkele van deze planten in je tuin zijn dus zeker een goed idee.
  • Mieren houden ook niet van peper of koffie. Strooi hier en daar wat in de buurt op kritieke plaatsen in de tuin en de beestjes zullen vanzelf een ander onderkomen zoeken.

Bronnen: Het Nieuwsblad, Dier en Natuur info

Lees ook

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)