Aangebakken langoustinekoppen mixen voor bisque
© GettyImages

Langoustinekoppen over na kerst? Zo maak je er een bisque van

De koppen en pantsers van heerlijke (en dure) langoustines weggooien is zonde. Vries ze in en met een paar eenvoudige stappen maak je er een intens smakende bisque van — ideaal als soep of als basis voor sauzen en risotto.

Patrick: “Met kerst aten wij langoustines. De koppen en pantsers heb ik toen in de diepvries gelegd. Kan ik daar nu een bisque van maken?”

Culiredactrice Sofie: “Jazeker! Weggooien zou zonde zijn — dit is keukengoud! Zolang de pantsers en koppen vers waren toen je ze invroor en ze goed luchtdicht verpakt zaten, kun je ze drie maanden in de diepvriezer bewaren. Ideaal dus om daar later een lekkere bisque van te maken.”

Hoe maak je bisque van langoustinekoppen en -pantsers?

“Bak de pantsers en koppen eerst stevig aan in wat olie of boter tot ze mooi rood kleuren. Dat is cruciaal voor een intense smaak. Je hoeft de koppen en pantsers niet eerst te ontdooien: door ze rechtstreeks in de pan te doen, behouden ze juist meer smaak. Voeg ui of sjalot, look, wat tomatenpuree, een scheutje cognac of witte wijn, tijm en laurier toe en zet alles onder met bouillon. Laat het geheel dan lekker sudderen, mix de bisque en doe ‘m door een zeef. Voor het recept hieronder kun je de langoustinesatés voor de afwerking weglaten – want de langoustines zelf heb je al opgegeten. Werk je soepje dan bijvoorbeeld af met wat room en verse kruiden.”

Kun je de bisque daarna dan invriezen?

“Ja, dat kan. Oók als je de bisque gemaakt hebt van ingevroren koppen en pantsers: het is een nieuwe bereiding, en die mag je dus weer invriezen. Bisque laat zich trouwens heel goed invriezen, maar hou wel rekening met deze tips.

  • Vries ze in zonder room. Zuivel kan bij het ontdooien schiften. Wil je room gebruiken in je bisque, voeg die dan pas toe na het ontdooien en opnieuw opwarmen.
  • Laat de bisque volledig afkoelen voor je ze invriest en doe dat bij voorkeur in kleine porties.
  • Goed afgesloten (in een luchtdicht bakje of diepvrieszakje) blijft bisque tot 3 maanden mooi van smaak.
  • Laat de bisque eerst rustig ontdooien in de koelkast en warm ‘m dan zachtjes op, zonder te laten koken.

Tip: ingevroren bisque is niet alleen heerlijk als soep, maar ook een fantastische smaakbasis voor sauzen, risotto of visgerechten. Zonde om niet te bewaren!”

Wat kun je maken met bisque als smaakbasis?

Is er een verschil tussen kreeftensoep en bisque?

“Daar schreven we eerder al eens iets over. Hier kun je dat artikel nog een keer nalezen.”

Ook een vraag voor Sofie? Stuur ze naar lekker@libelle.be. Wie weet lees je het antwoord binnenkort hier of in Libelle.

Wat kun je nog doen met restjes van de feestdagen?

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."