© Getty Images

Koken met restjes: tips en recepten om zelf uit te proberen

Blijven er bij jou ook regelmatig restjes groenten en fruit in de koelkast liggen? Je hoeft ze gelukkig helemaal niet weg te gooien, want met de meeste restjes kun je nog perfect een heerlijke maaltijd op tafel toveren. We geven je graag acht makkelijke tips én recepten mee om zelf te koken met restjes.

Uit een onderzoek van HelloFresh blijkt dat 96% van de Vlamingen zoveel mogelijk voedselverspilling wil tegengaan, maar tegelijk niet goed weet wat te doen met restjes. Jij ook niet? Laat je dan inspireren door deze tips.

Koken met restjes

1. Maak er een bouillon mee

Het is een cliché, maar het blijft wel de waarheid: de lekkerste soepen en stoofpotten maak je op basis van een zelfgemaakte bouillon. Rooster de snijresten van prei, selder, wortelen en/of ui in wat olie en trek er een bouillon van. Hetzelfde kun je doen met aspergeschillen. Gooi die zeker niet weg, want zo’n bouillon is een heerlijke basis voor zelfgemaakte aspergesoep.

2. Soep

Onze favoriete (en makkelijkste) manier om restjes te verwerken, is soep maken. Gooi die broccoli- of bloemkoolsteel niet weg, maar maak er een lekkere soep van. Vind je de spinazie of sla er maar slap uitzien? Soep is het antwoord!

3. Stoven maar!

Nog een halve courgette en een geopend potje tomatenpuree in de koelkast? Dat klinkt als de ideale basis voor een ratatouille! Met de meeste restjes kun je nog een verrassend lekkere stoofpot maken.

4. Te veel ei?

Wie veel bakt, heeft af en toe weleens een eiwit of -dooier over. En ook die moet je niet zomaar weggooien. Met restjes eiwit maak je bijvoorbeeld nog een lekkere pavlova, of met een paar dooiers kun je overheerlijke lemon curd maken.

5. Nog iemand pasta?

Te veel pasta koken, dat overkomt ons wel vaker. Gelukkig kun je heel wat doen met restjes pasta!

6. Koken met restjes wijn

Heb je nog een restje wijn staan, maar wil je het liever niet opdrinken? Verwerk het dan in een risotto. Het voegt een fris zuurtje toe aan het gerecht, en dat is wat een risotto zo lekker maakt.

7. IJsblokjes

Restjes wijn of bouillon kun je makkelijk invriezen in een ijsblokjesvorm. Dan heb je de perfecte ijsblokjes die je wijn fris houden zonder ‘m te verdunnen, of een goede smaakmaker om je stoofpotje in balans te krijgen.

8. Tweede leven

Wist dat je heel wat groenten kunt kweken met restjes? We vertellen je er hier graag alles over.

9. Bakken met fruit

Liggen er nog wat overrijpe stukken fruit in de fruitschaal? Sla dan gerust aan het bakken. Met bruine bananen maak je het lekkerste bananenbrood. En een paar appels vormen de perfecte basis voor een tarte tatin.

10. Smoothies

Geen zin om te bakken of te koken? Dan kun je fruit (en groenten) verwerken in een smoothie. Da’s ook nog eens een gezonde manier om restjes te gebruiken.

Meer genieten van fruit en groenten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content