zelfgemaakt of zelf gekocht kerstmenu? glaasje vitello tonnato, ravioli met gedroogde ham, vispannetje met bladerdeegsterren

Zelfgemaakt of zelf gekocht: wat doe jij voor het kerstmenu?

Twijfel je nog of je dit jaar kiest voor een kerstmenu dat volledig zelfgemaakt is, of liever een kerstmenu dat je grotendeels zelf koopt? Goed nieuws: beide opties kunnen perfect feestelijk én lekker zijn. Of je nu graag uren in de keuken staat of liever slim combineert met kant-en-klare gerechten, hier vind je inspiratie voor een kerstmenu dat bij jouw tijd, goesting en gezelschap past.

Kerstmenu volledig zelfgemaakt: voor wie graag alles zelf doet

Is geen moeite jou te veel voor je gasten en maak je het kerstmenu graag van naaldje tot draadje – of beter, van hapje tot dessert – zelf? Dan zijn dit enkele populaire recepten waar je zelf mee aan de slag kunt.

Kerstmenu zelf gekocht: zo maak je het toch bijzonder

Soms moet je de dag van het kerstfeest nog werken, of heb je gewoon geen zin om uitgebreid te koken. Maar geen probleem, de winkels liggen in deze periode van het jaar vol met lekkers dat je alleen nog hoeft op te warmen of te serveren. Deze ideeën bewijzen dat je ook met iets kant-en-klaar gekocht toch een mooi feestgerecht op tafel kunt zetten. Onze tips? Zorg voor een zelfgemaakt garnituurtje én haal alles uit die lelijke bakjes van de winkel. In je eigen ovenschaal ziet zo’n gekocht vispannetje bijvoorbeeld er stukken beter uit.

Wat kun je op voorhand voorbereiden voor je kerstmenu?

Heel veel, gelukkig. Of je nu kiest voor een kerstmenu dat volledig zelfgemaakt is of een kerstmenu dat je deels zelf koopt, met een goede voorbereiding vermijd je stress op de dag zelf.

  • Soepen & bisques
    Maak ze 1 à 2 dagen op voorhand, bewaar in de koelkast of vries ze in. Warm rustig opnieuw op vlak voor het serveren.
  • Stoofpotjes (wild, rund, hert …)
    Worden zelfs beter als ze een dag op voorhand gemaakt zijn. Opwarmen = meer smaak en minder stress! Opgelet, dit geldt niet voor visstoofpotjes.
  • Sommige sauzen
    Denk aan veenbessensaus, zelfgemaakte mayonaise … Een bearnaisesaus maak je dan weer beter à la minute.
  • Desserts
    IJstaarten, bavarois, mousses en taarten kun je volledig vooraf maken. Bewaar ze koel of in de diepvriezer.
  • Vullingen & mise-en-place
    Groenten snijden, kruiden mengen, aardappelen voorkoken, garnituren voorbereiden: alles wat je vooraf doet, telt.

Wat maak je beter last minute?

Sommige gerechten zijn gewoon het lekkerst als ze vers zijn.

  • Pasta’s en ravioli (koken vlak voor het serveren)
  • Vis (bakken of garen à la minute)
  • Gefrituurde gerechten zoals kroketten (maar de kroketjes zelf kun je, zonder te bakken, wel op voorhand maken).
  • Bladerdeeg (afbakken op het laatste moment voor een krokant resultaat)

Tip: bereid wel alles voor, zodat je op het moment zelf enkel nog hoeft te bakken of af te werken.

Nog meer inspiratie voor je kerstmenu?

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."