
Boeket met rozen: 7 prachtige schikkingen
Een rozenboeket oubollig? Integendeel! Hier zijn 7 sprankelende schikkingen met een tijdloze bloem, maar helemaal van nu…
Boeketten: Kaat Verbruggen (Studio Ellis, studio-ellis.be)
Rozenboeket 1. ‘t Zonnetje in huis
Eén bosje gele rozen en speels ‘vulgroen’, meer heb je niet nodig voor dit zonnige boeket. Een glazen vaas houdt het geheel luchtig en fris.
Zo schik je het
Zet 10 gele rozen in de vaas. Creëer een rastervorm door de stelen van de eerste drie rozen kruiselings over elkaar te zetten en steek er de resterende rozen schuin tussen. Vul aan met toefen vrouwenmantel (Alchemilla), en laat één toef aan de zijkant wat uitspringen voor een asymmetrisch effect.
Rozenboeket 2. Pastel palet
Een mix van tere tinten en een paar speelse bloemschermen die er boven zweven, zo ziet het romantische boeket 2.0 eruit.
Zo schik je het
Schik een boeket van een 18-tal pastelkleurige rozen in de hand; kruis de stelen, maar hou ze toch redelijk recht, zodat de bloemhoofden een compact geheel gaan vormen – ideaal als je vaas bovenaan smaller is. Draai het boeket na elke bloem een kwartslag en steek er ook af en toe een lange tak groot akkerscherm (Ammi Majus) tussen. Zet het boeket in de vaas die je voor 1/3 hebt gevuld met water en verschik de bloemschermen eventueel nog wat tot je tevreden bent met het geheel.
Rozenboeket 3. (Bes)t apart
Weg van het klassieke appelblad, kozen we hier voor originele bessentakken, compleet mét bessen. De prachtige frambozenkleur en de volmaakte rozetvorm van de rozen krijgen alle aandacht die ze verdienen.
Zo schik je het
Knip een 2-tal bessentakken (eventueel uit eigen tuin) in kortere takken en schik ze als groene basis in de vaas; varieer ze in hoogte. Schik er 10 frambozenrode rozen tussen en varieer ook deze in lengte; een paar rozen komen laag in de vaas, de bulk is middellang en één roos steekt boven het boeket uit.
Rozenboeket 4. Champagne in het veld
Klassieke champagnekleurige rozen krijgen karakter in combinatie met bijna-paarse exemplaren. In een wild veldje van geurige kamille-achtige bloempjes oogt dit rozenboeket allesbehalve stijf!
Zo schik je het
Knip een 5-tal takjes moederkruid (Tanacetum parthenium) wat korter bij en zet er 4 als basis in de vaas. Knip 5 champagnekleurige en 5 paarse rozen op drie verschillende lengtes en schik ze door elkaar tussen het moederkruid. Steek de laatste tak moederkruid bij waar het boeket nog wat vulling kan gebruiken.
Rozenboeket 5. Op een roze(n) wolk
Rozen in alle tinten roze ogen allesbehalve flauw in een strakke vaas. Een wolkje van fijn groen en een paar speelse aartjes creëren het luchtige effect.
Zo schik je het
Knip 3 takjes witte krodde (Thlaspi arvense) en zet ze in de vaas. Zet een 5-tal apart gevormde, lichtroze rozen als eyecatcher vooraan en in het midden van de vaas. Vul aan met 7 ‘gewone’ rozen in een wat donkerder roze; een laag in de basis, 5 hoger dan de aparte rozen, en een steekt boven het boeket uit. Werk af met een lange tak grote pimpernel (Sanguisorba).
Rozenboeket 6. Schattig nestje
Het heeft wat weg van een nestje, dit biedermeier boeketje nieuwe stijl. Door de platte bovenkant oogt het klassieke bolletje op slag een stuk frisser.
Zo schik je het
Knip een dozijn rozen in zachtrode en lichtgele tinten op vrijwel dezelfde lengte, zo dat de bloemhoofden net boven de rand van de vaas uit komen. Schik de rozen in de vaas. Knip 1 tak Australische laurier (Pittosporum) in kleinere takjes en steek er een 3-tal rond het boeket in de vaas.
Rozenboeket 7. Pure klasse
Zo mooi kan een sobere schikking van een paar witte rozen zijn. Kies een vaasje – of een glazen karaf – met smalle hals en combineer de rozen met wat fijn, fris groen.
Zo schik je het
Knip de rozen op verschillende lengtes en schik ze in het vaasje/de karaf. Zet er een takje witte krodde (Thlaspi) bij… klaar!
Tips om je rozenboeket langer goed te houden
- Snij met een scherp mesje de steel van de rozen onderaan schuin bij voor een maximale wateropname.
- Verwijder doornen en vooral ook overtollig blad dat zo laag zit dat het in het water zou hangen.
- Vul je vaas voor 1/3 met fris kraantjeswater en doe er voeding voor snijbloemen in.
- Ververs het water geregeld – voor rozen mag dit om de 2 à 3 dagen – en snij de onderkant van de stelen weer schuin bij.
- Hou het niet bij het ene zakje bloemenvoedsel van de florist, maar schaf je een flacon aan (bijvoorbeeld van Chrysal), zodat je vers water opnieuw kunt verrijken.
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!