3x de mooiste bloemenkransen maken voor de lente

3x de mooiste bloemenkransen maken voor de lente
Annelies De Weerdt

Tijdens de paasvakantie zin om creatief bezig te zijn? Dan is bloemenkransen maken een goed idee! En vergeet daarbij die klassieke vaas: je kunt bloemen ook op een kunstige manier vastzetten op twijgen, cirkels of driehoeken. Volg de stap voor stap instructies en verwen je mama, je vriendin of jezelf met een zelfgemaakte krans.

Prachtige bloemenkransen maken: zo doe je het

Dit moet je weten voor je begint

 • Het klinkt misschien raar, maar als je verse bloemen hebt gekocht, laat je ze best nog een tweetal dagen in een koele, lichte ruimte staan zodat de knopjes helemaal opengaan. In België worden bloemen namelijk verkocht net vóór ze op hun mooist zijn. Zo kun je er thuis nog zo lang mogelijk van genieten.
 • Afhankelijk van het materiaal waarop je de bloemen bevestigt, en het type krans dat je gaat maken, bestaan er verschillende manieren om bloemen aan een krans vast te maken. In de werkbeschrijvingen leggen we per bloemenkrans uit hoe je het best te werk gaat.
 • Bloemenkransen maken vereist een goede structuur. Werk voor de opbouw altijd in lagen: begin met een onderste groene laag als basis. Als tweede laag vul je aan met fijne bloemetjes. Werk het geheel ten slotte af in laag drie met grote bloemen die de aandacht trekken. Heb je nog nooit bloemen geschikt? Volledig bedekte bloemenkransen maken is gemakkelijker dan kransen maken die maar gedeeltelijk bedekt zijn.
 • Vind je het moeilijk om de juiste kleuren voor je krans te bepalen? Het kan helpen om vooraf een kleurenpalet te maken en je bloemen binnen deze tinten te kiezen. Ga je bijvoorbeeld voor toon op toon kleuren, of wil je eerder met contrasten werken?
 • Wij werkten hier vooral met verse bloemen zoals anjers, gerbera’s en chrysanten, die niet zo lang houden zodra ze verwerkt zijn in een krans. Je maakt je verse bloemenkrans dus liefst niet te lang op voorhand zodat je er nog een tijdje plezier aan beleeft. Wil je graag bloemenkransen maken die langer houden? Kies dan voor bloemetjes die mooi indrogen zoals bijvoorbeeld lavendel, rozen, limonium, gipskruid of kogeldistel. Of kies ineens voor droogbloemen zoals in het voorbeeld met de houten borduurring.

3x instructies voor knappe kransen

Mini-krans met droogbloemen

bloemenkransen maken
Annelies De Weerdt

Dit heb je nodig

 • houten borduurring, diameter 20 cm
 • garen Gütermann beige
 • lijm
 • bloemen: geverfd gipskruid in zachtroze, strobloem (droog), phalaris (droog), rodanthe (droog)
 • takjes: gekleurde pampas (droog), gekleurd hazenstaartje (droog)

Zo maak je het kransje

 1. Knip stukjes garen van 20 cm.
 2. Maak eerst een basis van oudroze pampas. Bind enkele takjes pampas met verschillende lengtes vast op telkens twee punten aan de houten ring. Leg de takjes in verschillende richtingen voor een speels effect.
 3. Maak een tweede laag van kortere takjes felroze pampas. Laat ook deze uiteinden in verschillende richtingen springen.
 4. Knip enkele takjes gekleurd gipskruid af, bind ze samen tot een trosje en bevestig ze aan de houten ring, op enkele centimeters van het midden.
 5. Steek enkele takjes phalaris en enkele hazenstaartjes willekeurig tussen bestaande reeds gebonden draadjes.
 6. Kleef een strobloemetje (zonder steel) in het midden en enkele rodanthe-bloemkopjes tussen het gipskruid.

Triangel met ruscus en anjer

bloemenkransen maken
Annelies De Weerdt

Dit heb je nodig

 • 3 messing kokers
 • katoengaren
 • bloemendraad (fijne groene ijzerdraad)
 • bloemen: gerbera, germini, anjer en chrysant
 • takjes: eucalyptus en geverfde ruscus in rood

Zo maak je de triangel

 1. Rijg een stuk katoengaren door de drie messing kokers. Knoop begin en uiteinde aan elkaar vast en laat de eindjes lang om een ophanglus van te maken.
 2. Knip stukjes bloemendraad van 15 cm.
 3. Maak eerst de basis met groen. Bind enkele takjes eucalyptus met verschillende lengtes vast aan twee benen van de driehoek. Bind telkens vast op twee verschillende punten.
 4. Bevestig bloemen van verschillende groottes en kleuren tegen de hoek aan. Wissel grotere bloemen, zoals anjers en gerbera’s, af met kleinere bloemetjes tussenin, zoals chrysanten en germini’s.
 5. Steek tot slot nog enkele takjes roodgekleurde ruscus tussen de bestaande gewikkelde draadjes voor een speels effect.

Fijne ringen met rozen en anjers

bloemenkransen maken
Annelies De Weerdt

Dit heb je nodig

 • twee gouden ringen met diameter 20 cm en 28 cm
 • bloemendraad (fijne groene ijzerdraad)
 • bloemen: gerbera, germini, anjer, veronica, chrysant, roos, gekleurd gipskruid in fuchsia en limonium
 • takje: ruscus

Zo maak je de ringen

 1. Knip stukjes bloemendraad van 15 cm.
 2. Maak eerst de basis met groen. Maak met bloemendraad een tak ruscus vast aan een derde van de ring.
 3. Voorzie een tweede laag met kleine takjes en bloemetjes, zoals gekleurd gipskruid, kleine chrysanten, limonium en veronica. Gebruik telkens fijne takjes en knip overtollige blaadjes af voor een zuiver resultaat. Werk van het bovenste punt naar onderen toe. Leg de bloemkopjes altijd in dezelfde richting, de kop naar boven wijzend.
 4. Ga verder met iets grotere bloemetjes, zoals germini’s, middelgrote chrysanten en rozen. Bloemetjes met een sterke steel kunnen soms mee tussen een ander, reeds gewikkeld, draadje gestoken worden.
 5. Geef nu de grotere bloemen een plaats. Hoe meer je naar het onderste punt toe werkt, hoe groter de bloemen worden. Varieer met verschillende soorten bloemen en kleuren en steek hier en daar nog wat kleine bloemetjes tussen voor een mooie balans. Op het eindpunt leg je ook bloemen met de kop in tegengestelde richting, zodat er geen steeltjes meer zichtbaar zijn. Wanneer het moeilijk wordt om de stelen te bevestigen aan de ring, dan kun je de bloemen ook bevestigen aan andere onderliggende takken of stelen. Je kunt hiervoor de ring voorzichtig omdraaien om aan de achterzijde te werken.
 6. Geef de krans aan de buitenzijde nog enkele frivole uitwaaiers, door op verschillende plaatsen korte takjes ruscus tussen bestaande gewikkelde draadjes steken.

Creatieve bloemenkransen maken, hoeft dus helemaal niet moeilijk te zijn. Veel knutselplezier!

Uit Libelle 19/2020 • Productie en uitwerking: Annelies Demeulenaere en Leila Rasson van NUÏ (nuï-atelier.com) • Foto’s: Annelies De Weerdt

Nog meer creativiteit vind je hier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)