Uitstap van de week: fietsen tussen de Maas en Limburgs mijngebied

Uitstap van de week: fietsen tussen de Maas en Limburgs mijngebied
© Kristien Wintmolders

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week: fietsen langs een stukje Maas en het adembenemende groen van heide en vroeger mijngebied.

Fietsen langs glanzend water en groene terrils

Deze 41 km lange fietstocht met de naam ‘Langs vergezichten en over het oude kolenspoor’ heeft een paar heel bijzondere uitbreidingen waar je best extra tijd voor uittrekt. Kies ook een heldere dag, want de panorama’s zijn uitzonderlijk.

Het startpunt zelf, Maascentrum De Wissen, is al een bezoek waard. Waarom? Een tentoonstelling biedt je een boeiend beeld van de Maas in deze streek, en er is ook een vlechtmuseum, dat verwijst naar het ambacht van het mandenvlechten dat hier werd beoefend. Fietsend langs oude Maasarmen en de Maas zelf rij je naar de Zuid-Willemsvaart. Daar kun je een 181 meter lang Kruinenpad tussen de toppen van de bomen bewandelen.

Het 181 meter lange Kruinenpad langs de Zuid-Willemsvaart. (c) Toerisme Limburg

Maar voor je daar aankomt, fiets je eerst nog voorbij Connecterra, een van de zes toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Hier wordt gezegd dat je het mooiste panorama van Vlaanderen kunt bewonderen, vanaf een van de groene terrils die je kunt beklimmen. Je betaalt een kleine bijdrage om het park binnen te mogen. Genieten van een kopje koffie of een volledige maaltijd kun je in Maasmechelen Village, een waar shopwalhalla met meer dan 100 luxeboetieks.

Vanaf de terrils kijk je uit over prachtig groen en waterrijk gebied. (c) Toerisme Limburg

Na het Kruinenpad gaat het richting de Mechelse Heide. Altijd mooi, maar extra uniek tussen half augustus en half september als het gebied in een prachtig paars bloementapijt verandert. Je volgt vanaf nu gedeeltelijk het vlakke oude kolenspoor dat ooit de verschillende mijnsites met elkaar verbond. Dan gaat de tocht naar het Station van As, nog een toegangspoort tot het Nationaal Park. Ook hier met een prachtig uitzicht, als je de 31 meter hoge uitkijktoren beklimt.

In en om As heb je ook interessante logeermogelijkheden, mocht je deze fietstocht zien als een manier om deze unieke omgeving nog een paar dagen langer te verkennen. Doe je dat niet, dan gaat de tocht door rustig groengebied weer naar het startpunt.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Maascentrum De Wissen, Maaspark z/n, 3650 Dilsen-Stokkem (tussen knooppunten 49 en 50). Je kunt hier ook fietsen huren. Info over het Centrum vind je hier.
  • Afstand: 41,1 km
  • Periode: altijd
  • Traject: De Wissen – 50 – 56 – 55 – 60 – 551 – 565 – 41 – 501 – 42 – 44 – 48 – 49 – De Wissen
  • Extra info: op RouteYou vind je hier het kaartje en een routebeschrijving. Klik hier voor meer informatie over Connecterra.

Coverbeeld:© Kristien Wintmolders

Meer uitstapjes:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)