© Toerisme Oost-Vlaanderen

Fietsroute: trappen langs de Durme

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week fietsen we vanuit Lokeren de Ooievaarsroute door prachtig natuurgebied.

Wachten op de ooievaar

Stilaan vervallen de strenge coronamaatregelen die ook voor uitstappen gelden. De horeca start langzaam weer op en de meeste parken en natuurdomeinen zijn open. Natuur en Bos geeft hier nog richtlijnen bij uitstappen door natuurgebied. De algemene regels bij uitstappen en andere activiteiten vind je hier. We raden je sterk aan om, als je horeca wil bezoeken, even de website te checken (klik op de naam).

De Durme ontstaat in Lokeren en stroomt pakweg twintig kilometer verder de Schelde in. We volgen met deze vrij vlakke tocht vanuit Lokeren de oevers van deze rivier. En trappen langs enkele fraaie natuurgebieden met wuivende rietvelden en zoetwaterschorren, die een rijkdom aan zeldzame fauna en flora herbergen.

Langs het Molsbroek, moerassig natuurgebied bij Lokeren. (c) Toerisme Oost-Vlaanderen

Meteen bij de start fietsen we langs de Buylaers, een stuk natuur binnen de Lokerse stadsgrenzen. Hier behielden de meersen van de Durme hun historisch uitzicht, met vochtige hooivelden en rietveldjes. Van daar gaat het naar het Molsbroek, het grootste beschermde natuurreservaat van de streek. Je fietst over de verharde wandeldijk en kijkt uit op de uitgestrekte moerasvlakte. Wip zeker eens binnen in het Bezoekerscentrum.

De geklasseerde Mirabrug over de Durme. (c) Toerisme Oost-Vlaanderen

Dan gaat de tocht naar Waasmunster, waar je door de bosrijke heide een stukje van een oude Romeinse heirbaan volgt. In het dorp drink je lokale oude geuze in Den Herberg. We rijden nu door het groen recht naar de Durme, die we voor de rest van de tocht nog maar even zullen verlaten. Na een eind komen we aan de Hammebrug, sinds de verfilming van Stijn Streuvels’ boek ‘De teleurgang van de Waterhoek’ bekend als de Mirabrug (al was die van het boek zelf een andere). Ze is geklasseerd.

Oversteken met het veer in Tielrode. (c) Toerisme Oost-Vlaanderen

Je kunt over de brug als je de fietstocht met zo’n 5 km wilt inkorten (naar knooppunt 90), maar het is veel leuker om door te rijden. Als je dat doet, steek je verder de Durme over met ‘t veer. Je kunt er ook even uitblazen in de gelijknamige café-taverne.  Bij de aanlegsteiger in Tielrode staat het standbeeld van Cyriel Van Bogaert, die 49 jaar lang aan het roer én de tapkast stond.

Aan de andere oever van de Durme fiets je langs De Bunt in Hamme, tussen Schelde en Durme. (c) Toerisme Oost-Vlaanderen

We rijden nu langs de andere oever van de Durme verder en volgen door het meersengebied Weijmeerbroek ook een afgesneden stukje van de rivier. Je kunt hier terecht in taverne De watermolen. Als de honger en/of dorst gestild is, vatten we de laatste etappe aan: eerst een tijdje weg van het water, dan weer langs de vertrouwde Durme naar de startplek.

Meer weten?

Dit is een van de zeven fietsroutes langs Schelde, Durme en Rupel tussen Gent en Antwerpen die werden opgenomen in de brochure ‘Overstromen’. Die kun je hier bestellen op de Oost-Vlaamse site routen.be

Hier vind je de vijf meest populaire fietsroutes van de provincie Oost-Vlaanderen.

Praktische info:

 

  • Vertrekpunt: Het Verloren Bos, Nijverheidsstraat 17, 9160 Lokeren
  • Afstand: 42 km
  • Periode: altijd
  • Traject: volg knooppunten 24-27-29-32-37-42-47-79-76-77-78-90-49-43-46-40-35-28-27-24
  • Extra info: het kaartje met uitleg en de gpx-file van deze wandeling kun je hier downloaden.

Beelden: © Toerisme Oost-Vlaanderen

Meer uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content