Slecht weer op komst: zo bescherm je je planten tegen late vrieskou

Slecht weer op komst: zo bescherm je je planten tegen late vrieskou
Beautiful flower pot framing house entrance. Calibrachoa, million bells, geranium, sweet potato vine in the planter

Oh nee, het lijkt erop dat we vlak voor IJsheiligen toch nog te maken krijgen met vrieskou. Het is inmiddels mei dus dat betekent: slecht nieuws voor onze planten en bloemen! Daarom enkele tips die je fragiele groene tuin beschermt tegen de nachtelijke vorst.

Een valse start van mei

Volgens Frank Deboosere en zijn collega’s mogen we ons nog aan enkele grillige dagen verwachten met dagtemperaturen die schommelen tussen de 3 en 11 graden. Er is zelfs smeltende sneeuw in de Ardennen mogelijk.

“We krijgen een typische situatie voor maartse buien, want ook in Vlaanderen wordt er stofhagel voorspelt. Die kan even blijven liggen, waardoor alles wordt bedekt met een wit laagje,” zegt Frank Deboosere in de krant Het Nieuwsblad.

Wat met onze jonge planten?

De margrieten, begonia’s, geraniums en andere eenjarigen staan nog maar net te genieten in de buitenlucht of ze kunnen mogelijks al in de problemen komen door de nakende vrieskou. Maar we moeten niet enkel opletten voor de eenjarigen, ook de mediterrane planten die je normaal in mei al kunt buitenzetten kunnen vorstschade oplopen.

vorstschade
De komende dagen geven we onze eenjarigen best een warm jasje

Wat is vorstschade?

Wanneer het water niet kan verdampen door voldoende hoge temperaturen, zet het zich uit in de vaatbundels van de planten. Hierdoor scheuren en knappen de cellen van de planten waardoor de plant sterft. Vooral planten in potten zijn hier gevoelig aan. Daarom enkele tips om ze beschermen!

Vorstbescherming

  • Zet je planten goed uit de wind. Want ook de guurheid van wind kan dezelfde schade veroorzaken als vrieskou.
  • Zet je planten zo dicht mogelijk tegen de gevel van je huis omdat het daar warmer is.
  • Op de website mooiwatplantendoen.nl vonden we een handige tip met noppenfolie: zet enkele houten stokjes in de pot. Wikkel er noppenfolie rond (ook rond de pot) en knijp vast met wasknijpers. Zo hebben je planten een warm jasje.
vorstschade
Bron en beeld: mooiwatplantendoen.nl
  • Afdekken kan trouwens ook met kranten, vliesdoek of gaatjesplastic.
  • Of als het even kan: verhuis tijdelijk je planten naar binnen en zet ze op een warm plekje. Let wel op dat het water weg kan onderaan.

Veel succes!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)