Getty Images

Zo bescherm je je planten tegen late vrieskou

Na een paar zonnige dagen leek de lente volop begonnen te zijn. Maar vanaf vandaag neemt het kwik een stevige duik en ligt er zelfs een dun sneeuwlaagje op sommige plekken. De komende nachten zal het ook vriezen, en dat is slecht nieuws voor onze planten en bloemen. Daarom enkele tips die je fragiele groene tuin beschermen tegen de nachtelijke vorst.

Geen aprilvis

Volgens de laatste weerberichten mogen we ons nog aan enkele grillige dagen verwachten met dagtemperaturen die schommelen tussen de 3 en 11 graden en nachttemperaturen die zelfs onder het vriespunt duiken.

Wat met onze jonge planten?

De margrieten, ranonkels, geraniums en andere eenjarigen staan nog maar net te genieten in de buitenlucht of ze kunnen mogelijk al in de problemen komen door de nakende vrieskou. Maar we moeten niet enkel opletten voor de eenjarigen, ook de mediterrane planten die je normaal in de lente al kunt buitenzetten, kunnen vorstschade oplopen.

vorstschade
De komende dagen geven we onze eenjarigen best een warm jasje

Wat is vorstschade?

Wanneer het water niet kan verdampen door voldoende hoge temperaturen, zet het zich uit in de vaatbundels van de planten. Daardoor scheuren en knappen de cellen van de planten waardoor de plant sterft. Vooral planten in potten zijn hier gevoelig voor. Daarom enkele tips om ze beschermen!

Vorstbescherming

  • Zet je planten goed uit de wind, want de guurheid van wind kan dezelfde schade veroorzaken als vrieskou.
  • Zet je planten zo dicht mogelijk tegen de gevel van je huis omdat het daar warmer is.
  • Op de website mooiwatplantendoen.nl vonden we een handige tip met noppenfolie: zet enkele houten stokjes in de pot. Wikkel er noppenfolie rond (ook rond de pot) en knijp vast met wasknijpers. Zo hebben je planten een warm jasje.
vorstschade
Bron en beeld: mooiwatplantendoen.nl
  • Afdekken kan trouwens ook met kranten, vliesdoek of gaatjesplastic.
  • Of als het even kan: verhuis tijdelijk je planten naar binnen en zet ze op een warm plekje. Let wel op dat het water weg kan onderaan.

Veel succes!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content