Uitstap van de week: fietsen met de kinderen rond Ieper

Uitstap van de week: fietsen met de kinderen rond Ieper

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week fietsen we, helemaal op kindermaat, door de velden en bossen rond Ieper.

Fietsen in Ieper: afgestemd op jong en oud

We maken een fietsuitstap met een afstand (29 km) en stops die helemaal op jonge deelnemers en hun ouders en/of grootouders zijn afgestemd.

Starten doen we in Ieper aan de Lakenhalle. Daar heb je het beklijvende Flanders Fields museum over de Eerste Wereldoorlog, maar ook het Yper Museum met een leuk interactief kinderparcours dat elf eeuwen Ieperse geschiedenis brengt. Allebei een bezoek meer dan waard!

360° rondom landschappen kijken vanaf de 40 m hoge klokkentoren in Zonnebeke.

We duiken onder de beroemde Menenpoort door richting Zonnebeke. Flink peddelen in het groen, voorlopig geen bos zoals de naam van de wandeling (‘Crossen door de bossen’) aankondigt, maar wel de Frezenberg op. Einddoel: het Kasteelpark van Zonnebeke. Na even uitpuffen kun je er (met een online of in het Passchendaele Museum gekocht ticket) de klokkentoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk beklimmen, 200 trappen tot een hoogte van 40 meter. Je hebt hier een perfect 360° uitzicht op de streek.

Door kasteelpark Zonnebeke.

Dan trekt de tocht zuidwaarts, langs de Poppy Gardens. Elk land dat meedeed aan de slag van Passendale heeft hier zijn eigen tuintje, ook Duitsland. En dan komen eindelijk de beloofde bossen: de tocht volgt het Polygoonbos, mét speelbos. Aan het eind kun je in ’t Nonnebos – met speeltuin, ook binnen – genieten van een pannenkoek of een biertje.

Fietsen door provinciedomein De Palingbeek.

Nu is het al bos en hellingen wat de klok slaat. De beroemdste is Hill 60, een stukje oorlogslandschap waar de verwoestingen nog duidelijk te zien zijn. Een beetje verder heb je de Caterpillar Crater: deze poel was ooit een heuvel, die in 1917 door een enorme mijn werd weggegomd. Dan nog meer bossen, en dit keer gaat de tocht er dwars doorheen. Je passeert hier provinciedomein De Palingbeek en het bezoekerscentrum, waar je alles over de fascinerende ontstaansgeschiedenis van het gebied verneemt.

Fietsbrug naar de Ieperse Vesten.

De laatste etappe gaat na een kleine helling bergaf langs de Zillebekevijver en onder de Vesten door weer terug naar het hart van Ieper. Tijd voor een terrasje, of nog een bezoek aan een van de Ieperse musea.

Meer weten?

Je kunt op verschillende plaatsen in Ieper fietsen huren. Hier vind je de adresgegevens.

Nog meer uitstappen voor kinderen in de Westhoek vind je hier.

Tickets voor de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk kun je vanaf deze site kopen en op je smartphone downloaden.

Praktische info:

 

  • Vertrekpunt: Grote Markt, Ieper
  • Afstand: 29 km
  • Periode: altijd
  • Traject: volg de zeshoekige borden
  • Extra info: de gratis brochure van deze fietstocht kun je hier bestellen

Coverbeeld: Westtoer

Meer uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)