Uitstap van de week: wandelen tussen Jeker en Maas

Uitstap van de week: wandelen tussen Jeker en Maas

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week verkennen we de unieke Limburgse mergelstreek, dicht langs het water.

Stappen over rijke mergelgrond

De streek tussen Jeker en Maas, ten zuiden van Maastricht, is rijk aan mergel, en dat heeft het uitzicht ervan bepaald. Op de vruchtbare hellingen werden hier in de middeleeuwen wijndruiven geteeld, en vandaag is dat opnieuw het geval. Hier in de buurt ligt bijvoorbeeld het wijnkasteel Genoels-Elderen, dat je kunt bezoeken. De Sint-Pietersberg waarover we wandelen is deels hol: er loopt een enorm gangenstelsel doorheen, gecreëerd door de ontginning van mergelsteen. Je kunt erin ronddolen met een gids. Nog een andere bezienswaardigheid is het Fort van Eben-Emael, ook op een steenworp van het wandelparcours dat we vandaag voorstellen.

Het Fort Sint-Pietersberg. (c) Toerisme Limburg

Dat parcours is superlandelijk en heerlijk rustig. Het begint in Nederland in de buurt van het indrukwekkende Fort Sint-Pietersberg en volgt naar het zuiden een eindje de Jeker, een zijrivier van de Maas, in de richting van het dorpje Kanne. We stappen niet door het dorpje, maar krijgen er onderweg wél een prachtig uitzicht op. Intussen zijn we in België beland. Dit deel van de Sint-Pietersberg heet het Plateau van Caestert. Aan het einde ervan staan we tussen twee waterlopen: het Albertkanaal en de Maas. Alweer een plek om even uit te blazen en te genieten van het prachtige panorama.

Water en mergel bepalen al eeuwenlang het landschap. (c) Toerisme Limburg

Die rivier bepaalt vanaf nu grotendeels het uitzicht van onze tocht. We draaien naar het noorden, langs het Plateau van Caestert, weer richting Nederland. Voor we definitief afscheid nemen van de statige stroom kunnen we nog genieten van een kopje koffie of een stevigere hap, bijvoorbeeld in Buitengoed Slavante, of gewoon van het uitzicht vanaf een bankje langs de weg. Huis De Torentjes is nog een mooi monument dat je ontmoet vlak voor je weer bij de parkeerplaats aankomt.

Meer weten?

De rode route die we beschrijven is 10,4 km lang. Er zijn ook kortere versies: de groene van 4,6 km, de blauwe van 6,4 km en de gele route van 6,8 km.

Meer info over alle wandelroutes in de provincie Limburg vind je hier.

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Luikerweg 71, 6212 Maastricht
  • Afstand: 10,4 km
  • Periode: altijd
  • Traject: volg de zeshoekige borden van de ronde route
  • Extra info: klik hier voor het kaartje en info over de wandeling

Coverbeeld: uitzicht op de mergelflanken van de Sint-Pietersberg. (c) Toerisme Limburg

Meer uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)