Karen

“Ja, ik wil gezond vijftig worden, maar ook gelukkig. Daar hoort nu eenmaal chocolade bij”

Hoofdredactrice Karen is 49 en gelukkig getrouwd met Koen. Er is bij haar thuis altijd leven in de brouwerij, met haar drie kinderen Oliver, Noor en Anthony, én hond Goemmer.

Lang leve chocolade

Dit is dus de zomer dat ik vijftig word. Het getal doet me weinig, maar ik heb over sommige dingen wel een ‘Nu of nooit-gevoel’. Nu of nooit wat kilootjes kwijt. Nu of nooit wat gezonder gaan leven. Nu of nooit wat beginnen te sporten.

En dus ben ik al enkele maanden flink bezig. Ik dans met dochter Noor allerlei TikTok-filmpjes, want dat is lachen en bewegen tegelijkertijd. Ik wandel, ik fiets naar de stad, ik laat de lift links liggen op het werk. Ik probeer water te drinken en giet het dan in een wijn- of cavaglas zodat het toch wat leuker wordt en ik eet komkommers en minitomaatjes in plaats van chips. Toegegeven, de ene dag al met meer enthousiasme dan de andere.

Waarschijnlijk ligt het aan dat stukje chocolade in al z’n vormen dat m’n weegschaal niet verder zakt

Het resultaat mag er zijn, ik ben al ettelijke kilo’s kwijt. Maar die laatste geraken er maar niet af. Want er is één ding dat ik maar niet onder controle krijg: chocolade. Mijn eeuwige zwakte, mijn troost, mijn beloning, mijn vaste metgezel in goede én minder goede tijden. Waarschijnlijk ligt het aan dat stukje chocolade in al z’n vormen dat m’n weegschaal niet verder zakt, ook al heb ik volgens de BMI-standaard en andere bronnen nog steeds overgewicht.

Maar toch: wat zou ik zonder dat kleine stukje geluk bij de koffie of als tussendoortje moeten? Mijn favoriete ochtendritueel speelt zich af vóór de rest van het gezin ontwaakt. In alle stilte sluip ik naar de keuken, zet een sterk tasje koffie en nestel me aan de keukentafel. Ook op vakantie doe ik dat. En dan – o zaligheid – laat ik een stukje donkere chocolade smelten op mijn tong. Dat is pure meditatie. Noem het wat je maar wilt: mindfulness of therapie.

Pure chocolade zou goed zijn voor je bloedsomloop en kan stress verminderen en je gelukshormoon aanwakkeren

Met chocolade stoppen of minderen wringt voor mij langs alle kanten. Diep vanbinnen kan en wil ik het niet. Ik begin eerder excuses te zoeken waarom het wel oké is. Blijkt zo dat de wetenschap zegt dat er veel positieve gevolgen zijn aan chocolade eten. Pure chocolade zou goed zijn voor je bloedsomloop en kan stress verminderen en je gelukshormoon aanwakkeren. Geen wonder dat op langeafstandsvluchten de hostessen vaak eerst rondkomen met zo’n blokje pure chocolade.

Laatst kreeg ik ook een persbericht doorgestuurd van een pralinemerk. Daarin vertelde men dat ene Jean Neuhaus oorspronkelijk de praline uitgevonden heeft om medicijnen lekkerder te maken. Chocolade dus als onderdeel van een medicijn. Welke reden heb ik nog meer nodig? Ja, ik wil graag gezond vijftig worden. Maar ook gelukkig. En chocolade hoort daar nu eenmaal bij. Als dat betekent dat ik dus niet aan die gezonde BMI kom en er boven blijf hangen, dan zij het zo. Lang leve chocolade!

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Nog meer columns lezen?

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."