© Getty Images

Ongewenste gezichtshaartjes verwijderen: zó doe je dat

Door Jolien Thieleman

Ongewenst gezichtshaar is een doorn in het oog van heel wat vrouwen. Je bent die haartjes in het gezicht dan ook liever kwijt dan rijk. Maar hoe ontstaan ze nu, en belangrijker nog: hoe kun je ze verwijderen?

SOS gezichtshaartjes

In de menopauze neemt de kans op ongewenst gezichtshaar toe, omdat je lichaam minder oestrogeen produceert. Zit je nog niet in de menopauze, dan kan het een gevolg zijn van een uitgebreidere vorm van overbeharing:

 • Bij hypertrichosis is er sprake van overmatige haargroei op plaatsen waar normaal ook haren groeien, zoals de oksels, onderbenen en schaamstreek. De haren zijn stugger en talrijker, maar gezichtsbeharing komt hierbij zelden voor.
 • In het geval van hirsutisme groeien haren op plekken waar vrouwen normaal niét behaard zijn. Er groeien donkere, stuggere haren op de bovenbenen, borst en onderbuik, maar ook op de kin en bovenlip.

Hoe ontstaat gezichtsbeharing bij een vrouw?

1. Een teveel aan testosteron

Elke vrouw heeft kleine hoeveelheden testosteron (het mannelijk hormoon) in haar bloed. Bij hirsutisme krijgt het testosteron een te grote invloed, of reageert de huid of haarwortel te sterk op normale hoeveelheden testosteron. Hierdoor kunnen donkere haren beginnen groeien.

2. Medicijngebruik

Ook medicatie, zoals voor epilepsie, reuma en endometriose, kan voor ongewenst gezichtshaar zorgen. Het kan ervoor zorgen dat je hormoonbalans verstoord is, waardoor testosteron de bovenhand kan nemen.

3. Hormonale stoornissen

Nieraandoeningen of hormonale stoornissen geven te veel mannelijke hormonen vrij, waardoor ze voor gezichtsharen kunnen zorgen.

4. Genetische factoren

Soms hoef je het niet zo ver te zoeken, want ook je genen kunnen gezichtsbeharing veroorzaken. Had je (groot)moeder er bijvoorbeeld last van, dan is de kans groot dit bij jou ook het geval is.

Wanneer moet je ermee naar de dokter?

Vermoed je dat er meer aan de hand is? Dan kan het verstandig zijn om naar de dokter te gaan indien:

 • niemand in de familie er last van heeft
 • je medicatie gebruikt
 • je symptomen hebt die kunnen wijzen op het polycysteus ovarium-syndroom (PCOS), een aandoening waarbij de eicellen niet goed ontwikkelen en de hormoonspiegels verstoord geraken:
  • onregelmatige menstruaties
  • meer puistjes
  • haar dat snel vet wordt
  • plotselinge gewichtstoename
  • moeilijk zwanger geraken.

Hoe verwijder je gezichtshaar?

Hoewel overmatig gezichtshaar niet gevaarlijk is, kunnen veel vrouwen het als cosmetisch storend ervaren. Gelukkig zijn er een aantal manieren om die vervelende haartjes te verwijderen of minder te laten opvallen.

1. Weghalen met wax of een pincet

Scheer de haartjes liever niet weg. Als ze terug groeien, ontstaan er opvallende stoppels die je elke dag zult moeten scheren.

Een betere optie is het haartje laten wegharsen door de schoonheidsspecialiste, of het zelf wegplukken met een pincet. Zo verwijder je het haartje met de wortel, waardoor je langer haarvrij blijft.

2. Laserbehandeling

Met een laser wordt het haarzakje vernietigd, waardoor het haartje vanzelf zal uitvallen en niet meer terug kan groeien. Deze behandeling vraagt dikwijls meerdere sessies, en er hangt dikwijls een prijskaartje aan vast.

3. Bleken

Haren op je bovenlip kun je lichter maken met een bleekmiddel dat speciaal daarvoor is ontwikkeld. Je vindt het bij de drogisterij. Het nadeel is wel dat je de hele tijd moet bijkleuren om ‘uitgroei’ te vermijden.

4. Afvallen

Hirsutisme komt in het algemeen voor bij mensen met overgewicht. Als je vermoedt dat dit bij jou het geval is, dan kun je proberen om op een gezonde manier een aantal kilootjes te verliezen.

5. Anticonceptie

Is de haargroei een gevolg van een hormoonprobleem? Dan kan de dokter bepalen of bepaalde anticonceptie je hormoonspiegel weer in balans brengt, waarna de beharing zal verminderen of zelfs volledig verdwijnen.

Bron: Dokterdokter.nl

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content