4x brunchgerechten van Belgische bodem

4x brunchgerechten van Belgische bodem

1 juni is het Wereldmelkdag, maar als het van ons afhangt mag het elke dag zo zijn. Want met de heerlijke recepten van Valerie van HOLA GRANOLA  en Jozefien van Goestjes kom je met één dag niet toe. Melk is zo’n veelzijdig ingrediënt dat elke dag een beetje melkdag is.

HOLA GRANOLA

 Valerie van HOLA GRANOLA en HOLA foodbar houdt van bakken. Zoveel dat ze het zelfs tot de finale van “Vlaanderen’s Bake Off” schopte. Maar Valerie hield ook van ongezonde ontbijtjes, met snelle suikers, waardoor ze anderhalf uur later alweer moe werd. En dus sloeg ze twee vliegen in één klap: HOLA GRANOLA, oftewel haar eigen lijn van huisgemaakte granola met superfoods. En natuurlijk veel melk! Een droomcombinatie. Valerie: “Ik gebruik graag melk omdat je er heel veel mee kan doen! Je kan het koud gebruiken, warm, smaakjes aan toevoegen, … Melk doet me ook altijd een beetje aan mijn kindertijd denken. Ik kan echt genieten van een gewoon glaasje ijskoude melk!”

Oppeppend ontbijt

Was het laat gisteren? Probeer dan dit heel eenvoudig receptje om je dag goed te starten. Ouderwets lekker, wij zijn fan. Valerie: “Wat voor mij áltijd werkt na een avondje met vriendinnen en iets te veel wijn? Een banaan, wat huisgemaakte granola en een groot glas ijskoude melk.”

#MijnMelkMoment 

Valerie: “Sinds we onze zaak HOLA geopend hebben in Gent, is mijn melkmomentje wanneer ik ‘s ochtends aankom. Het eerste wat ik elke dag doe, is een grote latte maken met lekker warme opgeschuimde melk! Eventjes me-time voor ik aan mijn drukke dag begin.”

 

Goestjes

Eenvoudig en lekker, dat zijn de sleutelwoorden van Goestjes, de blog van Jozefien. Maar ook internationaal. Want voor heel wat recepten haalde ze inspiratie van over heel de wereld. Zoals Noorse wafeltjes of Italiaanse polenta. Al zoekt Jozefien het graag ook wat dichter bij huis. Zo houdt ze van melk, lekker van bij ons, omdat het elk gerecht een romige structuur geeft. Jozefien: “Door groenten te koken in halfvolle of volle melk worden ze echt zacht en komt hun lekkere smaak nog meer naar boven.”

 

Romige polenta met geroosterde groenten

Dit gerechtje neemt ons mee naar Noord-Italië. Polenta is een maïsgriesmeel dat bij ons niet zo gekend is, maar erg veelzijdig. Italianen koken het meel in water, maar Jozefien gaat voor melk. “Het zorgt ervoor dat het resultaat iets romiger is. Zo wordt het een waardige vervanger voor bijvoorbeeld pasta.” De vegetarische variant van Jozefien is ook iets lichter dan die van de Italianen, die er vaak worst of een stevig stukje vlees bij serveren. Het volledige recept vind je hier.

 #mijnMelkMoment

Jozefien: “Sinds ik zwanger ben, start ik de dag steevast met een gezond ontbijt en een glaasje frisse melk. Het is een goede bron van calcium en trouwens echt ook een opkikker zo net na het opstaan. Zeker als het buiten warm wordt kan zo’n glas koude melk nog extra deugd doen!”

 

1 juni Wereldmelkdag

Al verkiezen wij: iedere dag melkdag! Voor meer recepten met melk in de hoofdrol kan je surfen naar lekkervanbijons.be. Of ga ook eens kijken op de facebookpagina van Mijn MelkMoment. Daar ontdek je wat je nog meer kan doen met melk. Smakelijk!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)