Snel gefixt met azijn

Door De Redactie

Azijn brengt niet alleen je salades op smaak, maar het is ook het perfecte hulpmidddel om die lastige vlekken en kalk te verwijderen. Yuri en Dries, de manusjes-van-alles uit Home Sweet Home, testen het uit!

 

Omdat azijn zuurbestanddelen heeft, is dit het schoonmaakmiddel bij uitstek. De vloeistof is bovendien niet enkel goedkoop, maar het is ook niet giftig en niet schadelijk voor het milieu.

Azijn als ontvetter

Lekker gekookt, maar heb je problemen om die vuile kommen af te wassen? Giet er dan een scheut [LINK_TEXT id=1] in en meng met warm water. Je zal merken dat het meeste vet na enkele minuten weken snel loskomt.

Tapijten kun je niet zo gemakkelijk wassen, maar wanneer je azijn over de vlekken wrijft, is het probleem al voor het grootste deel opgelost.

Een vuile microgolfoven? Zet een pot water met azijn in de oven en laat zo'n 15 minuten koken. Het water met de azijn erin zal verdampen en ervoor zorgen dat je alle vuilresten gewoon met een doek kunt wegvegen.

Azijn als ontkalker

Last van kalk in je waterkoker? Giet dan een flinke geut azijn in het toestel en laat samen met een beetje water koken. Doe hetzelfde met andere huishoudtoestellen zoals bijvoorbeeld je strijkijzer.

Om je wasbakken eens een goede opfrisbeurt te geven, leg je niet alleen een stukje keukenpapier of theedoek met azijn in het afvoerputje, maar wrijf je de wasbak ook in met het goedje, zodat alles weer mooi blinkt. Vervolgens vul je een plastic zakje met azijn en bind je dit met een elastiekje rond de kranen. Zorg ervoor dat de kraan volledig ondergedompeld is en laat enkele uren inweken.

Geurverfrisser

Een aangebrande ovenschotel, sigarettenreuk,… Vieze geurtjes blijven lang in huis hangen, maar dat is heel eenvoudig op te lossen. Laat een pot water met azijn op het vuur koken en de dampen die vrijkomen zullen alle nare geurtjes uit de lucht halen.

Kijk hier naar het filmpje!

Home Sweet Home, elke woensdag om 18u15 op Libelle tv (kanaal 18 bij Telenet)

Partner Content