Bergthee: tuinpareltje voor de herfst en winter

Bergthee: tuinpareltje voor de herfst en winter
© Getty Images

Geen plant die zo de show kan stelen als de Gaultheria procumbens, beter bekend als bergthee. Je hebt er het hele jaar door plezier van, maar hij valt in de herfst en winter pas echt op dankzij zijn vrolijke, rode besjes.

Bergthee: winterse blikvanger

Helderrode bessen die een hele winter blijven hangen en zachtjes glanzende blaadjes die van frisgroen naar dieprood tot purper verkleuren: je zou voor minder deze plant in je tuin halen.

De bergthee ziet er niet alleen beeldig uit, het is ook nog eens een makkelijke én winterharde tuinplant. Geef ‘m een plekje in de zon of halfschaduw, in volle grond of in een bak of pot op het terras. Gebruik wel potten met een gaatje in de bodem zodat overtollig gietwater weg kan. Zo’n pot niet bij de hand? Leg dan eerst een laagje hydrokorrels of kiezels in de pot, en daarop de potgrond.

Kopje thee?

Je wilt misschien ook wel weten of je echt thee van deze plant kunt zetten? Niet van de gecultiveerde soort, wel van de in het wild groeiende Gaultheria in Azië en Noord-Amerika. De etherische olie gewonnen uit het blad, heeft pijnstillende en ontstekingswerende eigenschappen en zou helpen bij rugpijn en reuma.

Coverbeeld: Getty Images

Meer voor je wintertuin:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)