Weetjes voor de moestuin in mei

Weetjes voor de moestuin in mei
173504970

Na 15 mei, als de IJsheiligen achter de rug zijn, is het gevaar op nachtvorst eindelijk geweken. Er staat dan geen rem meer op het zaaien en planten in de moestuin. 3, 2, 1: GO!

Handige tips

• Doe zoals de kwekers om bloemkolen mooi wit te houden, en buig enkele bladeren over de kool van zodra ze een tennisbal groot is. Knak de nerven, zodat het blad blijft liggen.

• Kweek je groenten, vergeet dan niet ze voldoende extra voeding te geven. Ze staan een heel seizoen lang in dezelfde pot en vragen flink wat van de grond. En goed begonnen is half gewonnen: bespaar niet op de potgrond, maar koop de beste kwaliteit.

Kweek geen siervruchtjes in je moestuin als je er pompoenen en courgettes wilt oogsten. Hommels en bijen vermengen het stuifmeel met dat van de eetbare soorten en veroorzaken zo kruisbestuiving. Resultaat: harde en bittere pompoenen, patissons en courgettes.

• Schrijf bij het zaaien eerst je plantetiketten, en zet ze dan meteen op de juiste plaats. Je vergeet namelijk verbazend snel welke groente je waar hebt gezaaid.

Te diep zaaien is een fout die vaak wordt gemaakt; het duurt dan langer voor de zaden kiemen en het risico op schimmelvorming neemt toe. Hou je aan de op de verpakking aangegeven zaaidiepte of hanteer de volgende algemene regel: zaai zo diep als de zaden groot zijn.

• Dieven – het verwijderen van okselscheuten die tussen de steel en het blad van de plant groeien – doe je bij gewone tomatenplanten elke week. Doe het gewoon met de hand, tenzij de scheuten te groot zijn geworden. Gebruik dan een perfect schone snoeischaar. Struik- en dwergvariëteiten moet je niet dieven.

(uit: Mijn moestuin, Wim Lybaert, WPG Uitgevers – De Hofhelden in de moestuin, Angelo Dorny en Els De Schepper, Davidsfonds Uitgeverij -Pomodori, Angelo Dorny, Davidsfonds Uitgeverij)

Ontdek nog meer groentips

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)