België op het Eurovisie Songfestival: de meest succesvolle inzendingen door de jaren heen

België op het Eurovisie Songfestival: de meest succesvolle inzendingen door de jaren heen

Vanavond zal Eliot met het liedje Wake Up ons land verdedigen in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv, Israël. Voor België is het al de 61ste deelname aan het evenement, tijd dus om eens terug te blikken op de meest memorabele momenten van de afgelopen jaren!

De Belgische inzending voor Eurosong 2019

Als de 18-jarige Eliot vanavond doorstoot naar de finale en daar op zaterdag 18 mei een geslaagde act neerzet, kunnen we deze deelname misschien wel bij aan het lijstje van meest succesvolle, Belgische Eurosong-inzendingen toevoegen. Ons land heeft er namelijk al heel wat op z’n palmares:

Sandra Kim – J’aime la vie

In 1986, 20 jaar na de eerste deelname, won België het Eurovisie Songfestival. De piepjonge Sandra Kim – ze was toen 13 jaar – scoorde de meeste punten met haar liedje ‘J’aime la vie’. Het was de eerste (en voorlopig enige) Belgische overwinning.

Jean Vallée – L’amour ça fait chanter la vie

Jean Vallée vertegenwoordigde ons land tweemaal op het Eurovisie Songfestival. Bij zijn eerste deelname in 1970 behaalde hij met ‘Viens l’oublier’ een achtste plaats. Bij zijn tweede deelname in 1978 werd hij tweede met het lied ‘L’amour ça fait chanter la vie’.

Urban Trad – Sanomi

Met slechts 2 punten verschil eindigde Urban Trad op de tweede plaats met het liedje ‘Sanomi’ op het Songfestival in Letland.

Stella – Si tu aimes ma musique

Met het nummer ‘Si tu aimes ma musique’ eindigde de Nederlandse zangeres Stella Maessen in 1982 op de vierde plaats, met slechts één puntje verschil met de winnaar, Zwitserland.

Tom Dice – Me and my guitar

Tom Dice, alias Tom Eeckhout, vertegenwoordigde in 2010 ons land op het Eurovisie Songfestival en was de eerste Belgische artiest die het sinds 2004 tot de finale wist te schoppen. Met zijn nummer ‘Me and my guitar’ behaalde Tom Dice de zesde plaats.

Loïc Nottet – Rhythm Inside

Met ‘Rhythm Inside’ behaalde Loïc Nottet in 2015 een mooie tweede plaats. Het liedje werd verkozen tot beste Belgische inzending.

Blanche – City Lights

Met ‘City Lights’ vertegenwoordigde Blanche ons land op het Eurovisie Songfestival in Kiev, Oekraïne in 2017 en haalde daar de vierde plaats. Het liedje stond 25 weken in de Ultratop 50, waarvan twee weken op de eerste plaats.

Coverbeeld: Eurovision Song Contest

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)