Coronavirus: wat betekent dat, een land in lockdown?

Coronavirus: wat betekent dat, een land in lockdown?
Getty Images

Het coronavirus woedt genadeloos verder. Na Italië zijn nu ook Spanje en Frankrijk in lockdown gegaan. En het zou best kunnen dat ook ons land op dit lot afstevent, aangezien het aantal patiënten blijft stijgen. Maar wat houdt zo’n lockdown eigenlijk in? En wat kun je nog doen vooraleer het zover is?

Wat is een lockdown?

Een lockdown betekent letterlijk dat alles op slot gaat, en dat de maatregelen een pak strenger worden dan nu. Terwijl je nu in principe je woning nog mag verlaten, mag tijdens een lockdown zo goed als niemand nog buiten. Enkel verplaatsingen voor voeding, medicijnen, werk (als je niet van thuis kunt werken) of essentiële zaken zijn toegestaan. Kom je zonder een gegronde reden op straat, dan riskeer je een zware boete (en niet te vergeten: je gezondheid, én die van anderen).

Hoe wordt het gecontroleerd?

In de eerste plaats wordt een beroep gedaan op de solidariteit en het gezond verstand van de bevolking, maar soms zijn strengere maatregelen nodig om alles beter in de hand te houden. Daarom wordt in Italië, Spanje en Frankrijk de lockdown gecontroleerd door de politie en het leger. Wie geen speciale documenten op zak heeft die bewijzen dat je de straat op mag, wordt beboet.

Hoe het in ons land zou verlopen, is voorlopig onduidelijk. Wat wel vast staat, is dat buurlanden hun beleid op elkaar afstemmen. De kans bestaat dus dat Nederland en Duitsland soortgelijke maatregelen zullen treffen.

Wanneer wordt de lockdown verwacht in ons land?

Zo’n lockdown is zeker niet uitgesloten voor ons land, aangezien het aantal coronapatiënten en -slachtoffers blijft stijgen. Volgens experts volgen we dezelfde snelheid als in het begin van de epidemie in Spanje of Italië. Daarom is er een drastische maatregel nodig, in de vorm van een lockdown, die de komende dagen mogelijk wordt aangekondigd.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever pleit nu al om in alle Vlaamse gemeentes een samenscholingsverbod en een avondklok in te voeren. Je zou dan met niet meer dan tien personen mogen samenkomen, en je zou verplicht na 22 uur binnen moeten blijven. De lokale politie stelt namelijk nog te veel vriendengroepjes vast tot ‘s avonds laat, wat indruist tegen het verantwoordelijkheidsbesef en de solidariteit onder de bevolking.

Virologen benadrukken nochtans dat het uiterst belangrijk is om thuis te blijven en contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer de bevolking zich onvoldoende aanpast, kan de overheid niet anders dan de maatregelen verstrengen.

Wat kun je nog doen vooraleer het zo ver is?

Niet meer dan je nu doet. Blijf netjes binnen en spoor anderen aan hetzelfde te doen. Spreek niet af met vrienden en vermijd zoveel mogelijk contact met vreemden. Moet je toch buiten zijn, was dan grondig je handen.

Het heeft bovendien geen zin om te hamsteren in de supermarkt vooraleer het land in lockdown zou gaan: winkels die voeding verkopen blijven, net zoals apothekers en andere essentiële winkels, gewoon open. Zorg er wel voor dat je voldoende voeding in huis haalt voor een aantal dagen, zodat je niet dagelijks naar de winkel moet. En als je gaat, hou dan voldoende afstand van anderen.

Supermarktketen Delhaize voerde daarom al een maatregel in, die een maximum aantal klanten op hetzelfde moment vastlegt: 1 klant per 15 vierkante meter met een maximum van 150 mensen voor de grootste supermarkten. 65-plussers krijgen er tussen 8 en 9 uur expliciete voorrang om te winkelen.

De maatregelen rond het virus worden elke dag opgevolgd en waar nodig aangepast. Heb je nog vragen of twijfels? Surf dan naar info-coronavirus.be of bel tussen 8 en 20 uur naar het nummer 0800/14.689.

Meer over het coronavirus:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)