Je kinderen verplichten te knuffelen? Geen goed idee!

Je kinderen verplichten te knuffelen? Geen goed idee!
09 Mar 2014 --- Boy sitting on his grandmother's lap --- Image by © Elizabethsalleebauer/RooM the Agency/Corbis

Willen je kinderen niet op schoot bij oma en opa of geven ze niet graag zoentjes aan bezoek? Verplicht hen vooral niet, zeggen experts.

We hebben het allemaal wel al gezien: dat lange gezicht bij onze kinderen als we hen verplichten een afscheidskus- of knuffel te geven. Zelfs bij hun grootouders of favoriete tante en oom doen ze soms moeilijk en weigeren ze hen eens goed vast te nemen. Volgens een aantal experts kun je je kroost op die momenten maar beter niet dwingen tot zo’n verplicht nummertje. “We willen allemaal dat onze kinderen als pubers weerbaar genoeg zijn om ‘neen’ te zeggen tegen seksuele avances of intieme voorstellen”, vertelde Ans Oomen onlangs in Het Laatste Nieuws.

Eigen grenzen

Oomen is seksuologe bij de vormingsorganisatie Jong & Van Zin. “Als we hen op jonge leeftijd verplichten om tegen hun zin lichamelijk contact te maken, leren we hen eigenlijk om over hun eigen grenzen te gaan. Net het omgekeerde van wat we zouden moeten doen dus.”

Ook experte Erika Frans, die bij Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, aan de slag is als specialist in seksueel grensoverschrijgend gedrag, deelt deze mening. “Aan de lichaamstaal van een kind zie je vaak dat het dat niet leuk vindt, net zoals het zich ook niet altijd even graag laat knuffelen”, aldus Erika Frans in Het Laatste Nieuws. “Verplicht je zoon of dochter dan ook niet om dat te doen. Als je het te veel in een bepaalde richting duwt, ben je als ouder slecht bezig. Respecteer de natuurlijke weerbaarheid van je kinderen.”

Bron: Het Laatste Nieuws – Foto: © Corbis

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)