Winters groen in huis: 7 feestelijke ideetjes

Door De Redactie

Vind je het nog iets te vroeg om je kerstboom te zetten, maar wil je je interieur toch al aankleden met wat winters groen? Een krans en andere groene ideetjes maken jouw huis nu al klaar voor het warmste feest van het jaar!

Blad zoekt bloem

Zin in wat winters groen? Maak deze krans met verse bladeren van bij de florist of ga zelf materiaal sprokkelen in het bos.

Dit heb je nodig

 • 1 ronde oasiskrans met plastic bodem,
 • salalblad, galaxblad en eikenblad (tuincentrum) of eventueel bladeren in verschillende tinten uit het bos,
 • viburnum tinus-bessen,
 • witte bosorchideetjes (Phaelenopsis),
 • enkele gedroogde vruchtjes naar keuze,
 • en ook nog: krammen, goudspray, kniptang, lint in een kleur naar keuze.

Zo doe je het

 1. Leg de oasiskrans omgekeerd in een bak met lauw water, zodat hij zich kan volzuigen. Sorteer intussen alle bladeren in hoopjes en spuit ook een paar gedroogde vruchtjes in met goudverf.
 2. Steek de bladeren dakpansgewijs in de krans, terwijl je de kleuren en structuren goed afwisselt. Steek telkens eerst het steeltje in de oasis en zet het blad daarna extra vast met een kram. Vergeet ook de binnen- en buitenkant niet.
 3. Steek hier en daar een toefje viburnumbessen en een gouden vruchtje in de krans. Knip een vijftal takken van de orchideetjes en werk er de krans mee af. Knoop een stuk lint om de krans en hang op.

Zie de maan schijnt…

Mooi winters groen? Dat begint met een cirkel van ijzerdraad en dan: wikkelen maar. Een krans maken was nog nooit zo makkelijk!

Kandelaars, schaaltje en plaid (H&M Home) – Glazen bollen en lichtblauw kussen (Van Uytsel) – Fotolijstje (Sissy Boy) – Ecru kussen (Kwantum)

Dit heb je nodig

 • 1 voorgevormde groene ijzeren ring (tuincentrum)
 • vers groen naar keuze uit eigen tuin: skimmia, conifeer, hulst (ilex…)
 • lentisco en acaciagroen (tuincentrum).
 • En ook nog: snoeischaar, scherp mesje, groen bloemenband (gutaperka), ijzeren wikkeldraad, koord of lint

Zo doe je het

 1. Omwikkel het deel van de groene ring dat je wilt gaan bekleden met bloemenband, om te voorkomen dat het groen straks gaat schuiven. Sorteer al het verse groene materiaal en leg het klaar in hoopjes.
 2. Bevestig de wikkeldraad aan de ring, leg er een takje groen op en zet het vast door er de draad omheen te wikkelen. Werk zo verder terwijl je de verschillende groensoorten afwisselt, tot je een mooi gevulde maansikkel hebt. Bevestig de draad en knip af. Bevestig op die plek ook de koord of het lint om de krans op te hangen.
 3. Snij met een scherp mesje enkele takjes coniferengroen schuin bij en steek ze – om de aanhechting van het koordje te camoufleren – in de krans. Deze takjes vormen de bovenkant van de krans. Laat ze er wat speels uitspringen.

Grandioze guirlande

Hang de guirlande over een balk of aan je schouw, of gebruik ze als groene loper op je feesttafel straks.

Op tafel: Tafelkleed, servetten en borden (H&M Home) – Bestek (La Redoute) – Glazen (Sostrene Grene) – Slinger en sterhangers (Sissy Boy) – Theelichtglaasjes (Kwantum)
Op de balk: Theelichtglaasjes (Van Uytsel) – Rendiertjes (Dille & Kamille) – Fotolijst (Kwantum)

Dit heb je nodig

 • een flinke hoeveelheid eucalyptusgroen (verschillende soorten) en acacia (alles via florist of tuincentrum). Vul eventueel aan met groen naar keuze uit eigen tuin of uit het bos.
 • En ook: sisaltouw (niet te dun, bijvoorbeeld sjorkoord), ijzeren wikkeldraad, snoeischaar, scherp mesje

Zo doe je het

 1. Knip een stuk sisaltouw in de gewenste lengte voor je guirlande. Leg het voor je klaar (best op een lange tafel, dat werkt makkelijk). Knip al het groene materiaal in even lange stukken (bijvoorbeeld 15 cm) en leg alles gesorteerd in hoopjes klaar.
 2. Leg een knoop in het eind touw waar je met het binden wilt starten, en wikkel er de ijzerdraad stevig rond. Neem van een groensoort een takje of 5, schik rondom het touw en wikkel stevig vast. Neem van een andere groensoort opnieuw 5 takjes, schik ze dakpansgewijs over het vorige groen en wikkel opnieuw stevig vast. Werk zo verder tot de gewenste lengte, bevestig de wikkeldraad en knip af.
 3. Snij enkele takjes schuin af en steek ze in tegengestelde richting tussen groen, koord en ijzerdraad. Werk de guirlande af met lint, lichtjes… wat je maar wilt!

Kerst op tafel

Lichtjes en kerstballen verwerkt in een schattig tafelstukje… voor wie vindt dat het kerstgedruis niet vroeg genoeg kan beginnen.


Tafeltje (Ikea) – Kerstboompjes (Van Uytsel)

Dit heb je nodig

 • 1 ronde oasisvorm
 • ledervaren, 3x aspidistrablad, steeneik, lentisco, hyperiumbessen en sierappeltjes (groenspecialist), aangevuld met ander groen, bessen, hortensia… uit eigen tuin
 • lichtjesslinger
 • kerstballetjes
 • sierlint en andere kerstdeco naar keuze,
 • en ook nog: platte (houten) schaal waar de oasis in past (tuincentrum), stuk donker plastic van 50 x 50cm (bijvoorbeeld uit zwarte vuilniszak geknipt), elastiek op rol, plakband type ducttape (smal), snoeischaar, scherp mes, satéprikkers, lijmpistool.

Zo doe je het

 1. Leg de oasis omgekeerd in een bak met lauw water, zodat hij zich kan volzuigen. Leg hem in het midden van het plastic, vouw dit strak naar boven toe om de oasis en hou het geheel samen. Omwikkel met plakband tot de oasis stevig is ingepakt en knip het plastic daarna netjes gelijk met de bovenkant. Je basis is nu klaar.
 2. Knip de lange stelen van de 3 aspidistrabladeren. Maak in de zijkant (bovenste helft!) van de oasis een sneetje in het plastic, prik een aspidistrablad in de oasis en duw het plat tegen de zijkant aan. Herhaal met een tweede sneetje door het plastic, ongeveer in de helft van het eerste blad, en dan nog een derde keer zodat de 3 bladeren, elkaar overlappend, de zijkant mooi bekleden. Zet vast met elastiek, camoufleer met een sierlint naar keuze en zet de oasis in de platte schaal.
 3. Laat het lijmpistool opwarmen. Knip al het groen in stukjes en snij deze schuin bij. Steek groene takjes een paar centimeter diep in de oasis tot de vorm bijna volledig gevuld is. Vul verder op met sierappeltjes op satéprikkers, lijm er hier en daar kerstballetjes, gedroogde paddenstoelen en gouden vruchtjes tussen en werk er halverwege ook de lichtjesslinger tussen.

Sfeer in 1,2,3!

Maar 5 minuten tijd om wat winters groen in huis te halen? Zet een led-stompkaars in een glazen stolp, vul aan met met eucalyptusgroen en bessen naar keuze en werk de stolp af met een fluwelen lint.


Led-kaarsen (Van Uytsel) – Stolpen (Ikea) – Lint (Veritas)

Om in te bijten?

De echte kerststronk – niet die van bij de bakker dus – maak je zelf met schors en verse hulstbessen.

Taartschaal van Casa Domani

Dit heb je nodig

 • 1 blok oasis,
 • 1 zakje boomschors (bijvoorbeeld Maritima bark natural 1kg, tuincentrum) of zoek een stronk,
 • een paar takjes verse hulst met bessen,
 • nepsneeuw,
 • en ook nog: aluminiumfolie, lijmpistool.

Zo doe je het

Laat het lijmpistool opwarmen. Pak het oasisblok in met aluminiumfolie. Plak de stukken schors met het lijmpistool op de stronk. Werk af met hulst en nepsneeuw.

Pronken mag

… want met deze krans in pauwenkleuren (en -veren) trek je alle registers open.

Dit heb je nodig

 • 1 oasiskrans met plastic bodem,
 • nobilis kerstgroen, steenijk, eucalyptus, iburnumbessen, gedroogde distels en gedroogde vruchtjes of zaaddozen (tuincentrum),
 • dennenappels en coniferengroen (bos en tuin),
 • pauwenveren (tuincentrum),
 • en ook nog: goudspray, extra kerstdeco-materiaal naar keuze, bijvoorbeeld metallic slinger (in stukken), lint, snoeischaar, scherp mesje, lijmpistool.

Zo doe je het

 1. Leg de oasiskrans omgekeerd in een bak met lauw water, zodat hij zich kan volzuigen. Knip intussen al het groene materiaal in gelijke stukken en sorteer in hoopjes. Spuit eventueel ook een paar vruchtjes of zaaddozen goud.
 2. Laat het lijmpistool alvast opwarmen. Neem de eerste soort groen, snij de onderkant van elke takje schuin bij en steek – mooi verdeeld – in de krans. Doe hetzelfde met een tweede groensoort, een derde, enzovoort, tot de krans bijna volledig gevuld is.
 3. Lijm nu de extra kerstversieringen tussen het groen op de krans, de grootste eerst (bijvoorbeeld toefjes slinger, forse dennenappels, gedroogde distels) en daarna de kleinere (gouden vruchtjes…). Steek als laatste de pauwenveren mooi verdeeld in de krans en werk ze mooi tussen het groen.

Productie: Carine De Mey, groencreaties: Viv Van Bulck, styling en groenideetjes: Harald Ligtvoet, foto’s: Joost Govers, met dank aan Griet & Jordy voor de locatie

Meer tips voor winters groen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content