© Getty Images

Doen: vleermuizen spotten tijdens Nacht van de Vleermuis

Door Rani Merckx

In kleine spleten, kieren en gaten schuilen vele oogjes; die van vleermuizen. Toch hoef je niet bang te zijn voor deze vliegende zoogdiertjes! Meer nog: leer ze met het hele gezin van naderbij kennen tijdens de Nacht van de Vleermuis.

Nacht van de Vleermuis op 28 en 29 augustus

Wist je dat er in België 23 soorten vleermuizen leven? In Vlaanderen vind je er 17, maar jammer genoeg gaan ze er allemaal op achteruit… Maar liefst 13 soorten zijn met uitsterven bedreigd. En ook het coronavirus heeft de reputatie van de vleermuis niet veel goeds gedaan.

Daarom organiseert Natuurpunt – samen met de Vleermuizenwerkgroep en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) – overal in Vlaanderen de Nacht van de Vleermuis. Op 28 en 29 augustus kun je in jouw buurt leuke activiteiten doen om alles bij te leren over dit fascinerende diertje.

Door het coronavirus zijn sommige activiteiten afgelast. Bekijk hier de agenda om te zien welke activiteiten in jouw buurt doorgaan.

Weetjes over de vleermuis

Ze vliegen niet in je haar, veranderen niet in een vampier en zijn helemaal niet agressief. Deze en nog andere nuttige weetjes lees je hier:

Natuurlijke insectenverslinders

Afhankelijk van de soort weegt een vleermuis tussen 5 en 25 gram, en worden ze tussen 5 en 10 cm groot. Per nacht eet een vleermuis ongeveer een kwart tot de helft van zijn gewicht aan muggen, spinnen en motten. Op een jaar tijd eet een vleermuis van 20 gram zo’n 3,6 kg insecten. Geen betere natuurlijke insectenbestrijders dan deze fladderende zoogdieren dus!

Geen overdraagbare ziektes

Vleermuizen in huizen brengen geen ziektes over. Vleermuizen die overdag aan een muur hangen of op de grond liggen, mag je echter niet met blote handen vastnemen. Contacteer hiervoor een vleermuisdeskundige.

Hoe donkerder, hoe beter

Donkere zolders schrikken dan wel duiven af, vleermuizen vertoeven er graag! Zolders zijn vaak ruim, rustig en ongebruikt, nét wat vleermuizen het liefste hebben.

Zo maak je een (t)huis voor de vleermuis

Liever vleermuizen spotten in eigen tuin? Dat doe je door je tuin zo insectvriendelijk mogelijk in te richten, maar ook deze tips komen van pas:

Hang een nestkast voor vleermuizen

  • Hang de kast op aan een stevige boom. Het liefst op een plaats waar meerdere bomen aanwezig zijn.
  • Hang de kast met de voorzijde naar het zonlicht, zuid of zuidwest. Vleermuizen zijn echte warmteliefhebbers.
  • Hang de kast op een rustige plek, met weinig verstoring.
  • Hang de kast in de luwte.
  • Zorg voor een vrije aanvliegroute. Geen takken of bladeren voor de invliegopening of direct onder de kast.
  • Hang de kast op een hoogte van minimaal 3 meter.
  • Een vleermuiskast kun je het hele jaar door ophangen, maar het liefst voor het voorjaar.
  • Hang meerdere kasten in je tuin. Je vergroot zo het aanbod aan zomerverblijfplaatsen.

Laat de kat op tijd binnen

Heb je een kat als huisdier? Red deze zomer heel wat vleermuislevens door ze een uur voor zonsondergang in huis te halen. Zo kunnen vleermuizen ongestoord hun slaapplaats verlaten. Vooral vanaf half juni tot eind augustus is dit heel belangrijk, want dat is de periode waarin ze hun jongen grootbrengen!

Bron: Natuurpunt

Meer beestig nieuws:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content